SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bakanlık ve Bürokrasiyi İkna Edemedik"

0
Güncellendi - 2017-08-03 02:33:03
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin bir süredir alt yapı çalışmalarını sürdürdüğü ve hatta bunun için Organize Sanayi Bölgesi’nde yer satın aldığı Kayısı Entegre Tesisi projesi, rafa kaldırıldı.

Kamuya ait bir şirket olması nedeniyle Kalkınma Bakanlığı’nın ‘desteklenmesinin uygun olmadığı yönündeki ‘ görüşünde ısrar etmesi projeden vazgeçilmesine neden oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Bütün alt yapısı hazır, oldukça kazanç sağlayacak bir proje. Özel bir şirket talep ederse projeyi bütün alt yapısıyla devrederiz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde vaat ettiği projelerden biri olan Kayısı Entegre Tesisinin kurulması için bütün alt yapının hazır olmasına rağmen Avrupa Birliği kriterleri çerçevesinde kamu yatırımlarının desteklenmesinin uygun olmadığı, Kalkınma Bakanlığı’nın da bu nedenle sıcak bakmadığı kaydedildi.

“Almak isteyen iş adamı olursa devrederiz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Maalesef bürokrasimizi ikna edemedik.  Eğer bir iş adamı alırsa projeyi bütün alt yapısıyla devrederiz” dedi.

Çakır, şunları söyledi:

“Kayısı entegre tesisi oluşturmak istedik ve bununla ilgili Organize Sanayiden yer satın aldık. Yabancı firmalarla, tesislerin makinelerin alımı ile ilgili ön protokolü de yaptık. Ama tabi biz Kalkınma Ajansı’ndan destek alarak yapacaktık. Tamamını değil ama bir kısım destek almayı planlıyorduk. O dönemde Bakanlığımız tarafından olumlu bakıldı fakat daha sonra Avrupa Birliği kriterleri çerçevesinde BİT mantığı ile kamunun bu tür yatırımlarının uygun olmadığı belediye şirketinin de iktisadi kuruluşu olduğu gerekçesiyle bürokrasimizi ikna edemedik.  Tabi büyük bir yatırımdı, ama bu katkıyı alamayınca kaldı. Projemiz hazır. Bekliyoruz. Kaynak bulursak hayata geçireceğiz.”

Projenin özel sektör eliyle yürütülmesi durumunda Kalkınma Bakanlığından destek alacağını ve bu nedenle talep olması durumunda özel bir kuruluşa devredebileceklerini söyleyen Başkan Çakır, “Özel sektör eliyle kurulması gerekiyor.  Malatya’ya katkı sağlayacak, kar getirebilecek bir iş. Bir özel şirketin girmesini arzu ederim” diye konuştu.

“İki tane soğuk hava deposu kuruyoruz”

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Malatya Ticaret Sanayi Odası ve Ticaret Borsası’nın ortaklığında iki adet soğuk hava deposunu da Malatya’ya kazandıracaklarını kaydeden Başkan Çakır, “Bir yandan da soğuk hava deposu kurma hazırlığı içindeyiz. Bütün protokolleri imzalandı. Biz yerini vermiştik. Özel idare döneminde protokol imzalanmıştı. 5. yıla girdi. Bizim Dilek yolunda bir arsamız vardı ve bu iş için tahsis etmiştik. Proje çok güzeldi. Daha sonra Büyükşehir ile birlikte projeyi devraldık. Bakanlığımız ve Genel Başkan Yardımcımızın katkılarıyla son aşamaya gelindi.  İhale aşamasından yatırım aşamasına kadar bütün protokolleri hazır. Çok modern bir soğuk hava deposu kuruyoruz.  Bir de Kalkınma Bakanlığımızın takibi ile inşallah ikinci lisanslı depoculuğu kurmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

Burhan KARADUMAN, Güler HAZAR- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • adiyamanli Ramizan (6 yıl önce)
    Malatyadaki siyasiler Kayısı sorununa cüzzamlı diye bakıyorlar kimse hayel kurmasın.C.Başkanına kayısı sorunuyla ilgili tek kelime edilmiyor.Köylüyü de yanına bırakmıyorlar yazık günah
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizamettin Opanoğlu (6 yıl önce)
    Bakanlığa da bürokrasiye de tek kelime ile yazıklar olsun.Kayısı fiyatları yerde sürüünüyor.Bu yıl çiftçi emeğini kurutmuyor diye dalında bıraktı.Bu tesis belki de çiftçiye bir nefes aldıracak ce kayısı tüccarının tekelini kıracaktı amma ne yazık ki birileri devreye girmiş olmalı ki proje rafa kaldırılmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • KonteynerKentMalatya (6 yıl önce)
    Başkanım Konteyner Kent Çalışan Sayısı 470 Kişi 320 Kişi İşten Çıkarcaklar Bu Konuya Şehrimizin Amiri Olarak El Atmanızı Burda Çalışan İşçi Kardeşlerinize Taşeron Kardeşlerinize Sahip Çıkmanızı Bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • ADIYAMAN LI (6 yıl önce)
    malatya için uğraşan bir Beldiye Başkanımı var Vekiller nerde neden sesleri çıkmıyor böyleisne güzel bir tesisi Malatya ya kazandırmak için nerdeler
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (6 yıl önce)
    Vekillerimiz uyuyor galiba uyandırmak lazım neden malatya nın gelişmesi için elllerini taşın altına koymuyorlar ..Bakanlara hesap sormuyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı Ali (6 yıl önce)
    Şirket hazır biliniyor bu zaten neden açıklama yaptı anlamadım. Herhalde alacak şirket vazgeçti çok duyuldu galiba. Önce esnaf, sonra müteahhit, sonra arsa yatırımı, sonra enerji üreticisi, şimdide soğuk hava deposu diye duyulmuştu demek buymuş. mikrosoft bile bu kadar hızlı büyümedi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Sn.Başkanın açıklamalarını okuyunca hayret etmemek elde değil, 1.Başkanın bu konuda söyledikleri kendi ile çelişiyor. 2.Kayısı tesisine izin ve destek vermeyen bürokrasi soğuk depoya nasıl izin veriyor. 3.Lisanlı depoculuğun 1. nerede ne zaman kuruldu ki siz ikincisini kuracaksınız. 4.Belediye işletmecilik yapmaz yatırımcıya uygun yatırım ortamı hazırlar. 5.Rakibi Büyükşehir belediyesi olan bir ile hangi yatırımcı gelir yatırım yapar. 6.Ahmet başkan seçim vaatlerinin hiç biri olmadı danışmanların sana yanlış yön veriyor. 7.Bizden söylemesi sonra ah vah demeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • ibrahiM44 (6 yıl önce)
    Seçim gel artık
    0
    0
    Yanıtla
  • Pırasa (6 yıl önce)
    Demedi demeyin şirket hazırdır
    0
    0
    Yanıtla
  • Adam açık ve net söylemiş, gelin kurun işletin diye. Sen o zaman bir şirket kur :) Birşeyler ima edeceğine
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (6 yıl önce)
    Elin Avrupası Kayısıyı Tescil Ediyor Bizdekiler İse Tekme Atmaya Çalışıyor. Yazıklar Olsun.... Sonrada derler ki kayısı neden değer bulmuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • battalgazi44 (6 yıl önce)
    işte gerçek belediyecilik bürokrasiyi yenip bakanlığı ikna etmektir. üstelik %70 destekle reise sahip çıkan bir şehir için ikna edici bir açıklama olmamış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Çelik (6 yıl önce)
    Başkanım Esenlikte her türlü ticari faaliyet var kayısıda olsun yani esenlik bu günler için var zaten esenlik üzerinden açılabilir
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı Cezmi (6 yıl önce)
    Başkanım normalde bu tür yatırımlar ihracatçılar, üreticiler ve sanayiciler tarafından yapılır. Ama malesef bizler herşeyi devletten belediyeden beklediğimiz için, bu yatırımları da bekliyoruz. Bence hem lisanslı depolculuk, hem de bütün alt yapısı oluşturulmuş kayısı entegre projesi mükemmel bir proje. İnşallah dürüst bir yatırımcı çıkar da, herşeyi ile hazır olan bu projeyi hayata geçirir.
    0
    0
    Yanıtla