SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bakanlıkta Bile Sendikalı Çok Az'

0
Güncellendi - 2016-09-18 20:09:56
'Bakanlıkta Bile Sendikalı Çok Az'
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bakanlıklardaki taşeronlaşma ve sendikalaşma oranına ilişkin bakanlara yönelttiği soru önergelerinden aldığı cevapları derledi. Rakamlar Türkiye’nin çalışma yaşamının geldiği nokta açısından oldukça düşündürücü.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, tüm bakanlara yönelttiği soru önergelerinde, bakanlıklarda bulunan taşeron işçi sayısı ile kadrolu ve sözleşmeli personelin sendikalaşma oranını sordu. Bakanlıklardan gelen rakamlar Türkiye’nin sendikal hayatındaki durumunu ortaya koymak açısından önem taşıyor. Bakanlıklardan gelen bilgiler ışığında hazırlanan rapora göre sendikalaşma oranı birkaç bakanlık hariç çok düşük oranlarda gerçekleşti. Alınan verilerden hareketle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bile sendikalaşma oranının yüzde 22 de kalması dikkat çekti.

Bakanlıklar ve sendikalaşma oranları şu şekilde;

- Başbakanlık: Başbakanlık merkez teşkilatında 2 bin 91 kadrolu ve 188 sözleşmeli olmak üzere 2 bin 279 personel çalışmakta. Kadrolu personelden 600, sözleşmeli personelden 114’ü sendika üyesi. (Sendikalaşma oranı: Yüzde 31.3)

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: 2 bin 469 kadrolu ve 43 sözleşmeli personel çalışmakta. Toplam sendikalı personel sayısı 467’dir. (Sendikalaşma oranı: Yüzde 22.7)

- Gençlik ve Spor Bakanlığı: 549 adet kadrolu memur ve 13 adet sözleşmeli personel çalışmakta. Kadrolu personelin 168’i sendikalı. (Sendikalaşma oranı: Yüzde 38.8)

- Kalkınma Bakanlığı: 751 kadrolu, 26 sözleşmeli personel çalışmakta, bunlardan 160’ı sendikalı. (Sendikalaşma oranı: Yüzde 16.5)

- Milli Savunma Bakanlığı: Askeri işyerlerinde çalışan 17 bin 692 işçi Türk Harb-İş Sendikası üyesi. (Sendikalaşma oranı: Yüzde 100)

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Kadrolu 45 bin 441, sözleşmeli 414 olmak üzere 45 bin 855 personel çalışmakta olup bu personellerin 33 bin 493’ü sendika üyesi. (Sendikalaşma oranı: Yüzde 73.1)

- Orman ve Su İşleri Bakanlığı: Merkez ve taşra teşkilatında 3 bin 180 memur, bin 720 işçi ve 149 sözleşmeli olmak üzere 5 bin 49 personel çalışmakta. 3 bin 775’i sendika üyesi. (Sendikalaşma oranı: Yüzde 73.3)

- AB Bakanlığı: 143 taşeron, 336 kadrolu, 2 sözleşmeli personel bulunmakta. Taşeron firma personelinden 44’ü, kadrolu personelden 31’i, sözleşmeli personelden 1’i sendikalı. (Sendikalaşma oranı: Yüzde 15.8)

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: 15 bin 951 kadrolu, 10 sözleşmeli personel görev yapmakta, 7 bin 687’si sendikalara üye. (Sendikalaşma oranı: Yüzde 46.9)

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: 1499 kadrolu ve 5 sözleşmeli personel sendikalı. (Sendikalaşma oranı: Yüze 90.6)

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız