SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakkallardaki Veresiye Defterlerini Satın Aldılar

0
Güncellendi - 2020-05-03 22:09:55
Bakkallardaki Veresiye Defterlerini Satın Aldılar
A- A+ PAYLAŞ

Gaziantep’te Osmanlı geleneği olan ‘zimem’ yeniden hayata geçirildi. 22 mahallede bakkallara borcu olan vatandaşların hesapları kapatıldı.

Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde 22 mahalleyi dolaşan ekipler hayırseverler tarafından oluşturulan 2 milyon TL’lik bütçe ile bir geleneği yeniden hayata geçirdiler. Valilik ve kaymakamlıklar koordinesinde Vefa Sosyal Destek Gruplarının saha çalışmasıyla 240 veresiye defteri satın alınarak vatandaşların bakkal borçları kapatıldı.

2 milyon liralık borç silindi

Osmanlı'dan kalan bir gelenek olan Zimem Defteri’nin Gaziantep’te son yıllarda yapılan bir uygulama olduğuna dikkat çeken Vali Davut Gül, bu güzel geleneği iki ilçede belirlenen 22 mahallede hayırseverlerin yarımları ile yapıldığını kaydetti. Seçilen 22 mahallenin ise daha çok göç alan, ihtiyaç sahibinin bulunduğu mahalleler olduğunu belirten Vali Gül, “Bu mahallelerde yaklaşık 250 bin vatandaşımız yaşıyor. Mahallelerdeki 200 bakkalın vatandaşa verdiği borçları ödedik. 22 mahalleden 5 tanesinde borçlarının tamamını ödedik çünkü bu mahallelerde bakkal sayısı azdı. Bu mahallelerimiz ise Aydınlar, Belkıs, Burak, Onat Kutlar ve Taşlıca mahalleleri. Diğerlerinde de belli bir sayıda borçları ödenmiş oldu yani 200 bakkalda yaklaşık 240 civarı defter veresiye defteri satın alınmış olduk. 2 milyon liralık bütçemiz vardı ve bunun tamamını harcamış olduk bunda tamamen hayırseverlerimizin katkısı var yani bu projede herhangi bir kamu kaynağı kullanılmadı" dedi.Borçlar ödendikten sonra her bakkalın kapısına borçların ödendiğine dair bir afiş asıldığının altını çizen Gül, bir anlamda kontrol mekanizması sağlamaya yönelik bir adım olduğunu ifade etti.

ZİMEM DEFTERİ: ‘Zimem’, zimmet kelimesinin çoğulu… ‘Borç’ anlamına geliyor. Zimem defteri de, Osmanlı esnafının kullandığı borç defteri. Aslında ‘veresiye’ defteri demek daha doğru… Osmanlı’da, ramazan ayı gelince zenginler esnafları dolaşır, ‘zimem defteri’ denilen borç defterinin bir kısmını veya tamamını satın alırlardı. Ne zengin kime yardım ettiğini, ne de fakir kimin yardım ettiğini bilirdi. Bu güzel adetle zenginin mağrur olmadan vermesi, fakirin mahcup olmadan alması sağlanırdı. (dunya.com)

Gaziantep, iha-

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Harun BİNGÖL (3 yıl önce)
    Aynı projeyi Malatya Valiliğinden B.Belediyesinden de bekleriz halk olarak ... Malatya valiliği belediyesi büyük proje yapmış diyelim haberi okuyunca...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    EDİTÖRDEN: Yorum bölümündeki uyarıları okumuş ve ayrıca yorumlarda tamamı büyük harfle yazılmış bir metin olmadığını görmüş olsaydınız, bu bir.. Gönderdiğiniz son mesajda kalite, karakter ve meşrebinizi yansıtan, tam da sizin için geçerli olan ifadeleriniz nedeniyle, bu sayfaya yakışmayan biri olduğunuzu ortaya koymuş olduğunuz için, bu da iki..
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Bu uygulamayı hatırlatan Mansur Yavaş beye de teşekkür ederiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar Kaplan (3 yıl önce)
    Dayanışma böyle olur. Yardım kolilerini basın ordusuyla dağıtanlar utansın. Sağ elin verdiğini sol el görmemeli...
    0
    0
    Yanıtla
  • Her Daim G.Antep güzel çalışmalara imza atmakta.Darısı Malatya ya.....
    0
    0
    Yanıtla