SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Balaban'ın Son Kerpiç Ustası

0
Güncellendi - 2016-10-09 18:00:31
Balaban'ın Son Kerpiç Ustası
A- A+ PAYLAŞ

Birçok meslek dalı gibi kerpiç sıvacılığı da unutulmaya yüz tutan mesleklerin başında geliyor. Bir zamanlar kerpiç yapıların en yoğun olduğu Darende ilçesi Balaban Mahallesi’nde artık sadece bir kerpiç ustası kaldı.

Anadolu'daki köylerde bolca örneğini gördüğümüz kerpiç evler hem sağlıklı hem de ucuz olduğu için eski dönemlerde en çok tercih edilen yapıların başında geliyor. Son dönemlerde yerini modern yapılara devretmeye başlayan asırlık kerpiç evlerin bakım ve onarımı da aynı bir meslek dalı. Ancak bir zamanlar kerpiç yapıların kalekenti olan Darende’nin Balaban Mahallesi'nde kerpiç yapılar artık bakımsızlıktan dolayı yıkılmaya terk ediliyor. Kerpiç evlerin onarımı için usta bulmakta zorluk çekilirken bunun en büyük nedenlerinden biri de bu dalda meslek ustasının olmaması.

Balaban Mahallesi’nde kalan tek kerpiç sıva ustası Nurettin Özbey, bir dönemler oldukça gözde olan mesleğinin artık yok olmak üzere olduğunu söylüyor. Kendisinden sonra bu mesleği yapacak kimsenin kalmadığını söyleyen Özbey, “Kerpiç binaların birçoğu bakımsızlıktan dolayı harap olmuş. Ama artık tamamıyla ülkemizde ve Darende'mizde betonlaşan binalar çoğaldı, bundan dolayı bu mesleği yapan bir başka insan da yok, usta da yok. Biz halen şimdilik bu işlere devam ediyoruz, yapmaya çalışıyoruz elimizden geldiği kadarıyla” diye konuştu.

iha

MALATYA'NIN DARENDE İLÇESİ BALABAN MAHALLESİ’NİN TEK KERPİÇ SIVA USTASI NURETTİN ÖZBEY, BİR ZAMANLAR GÖZDE OLAN MESLEĞİNİN ARTIK YOK OLMAK ÜZERE OLDUĞUNU SÖYLEDİ. (İSMET HÜSEYİN UĞUR/MALATYA-İHA)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız