SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Balyoz Davasında 'Gerekçeli Karar' Açıklandı...

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:13:25
Balyoz Davasında 'Gerekçeli Karar' Açıklandı...
A- A+ PAYLAŞ

Balyoz Davasında gerekçeli karar açıklandı. 1435 sayfalık kararda darbenin uygulamaya konulduğu ancak "Çetin Doğan'ın kalp ameliyatı ve sonrasında emekliye ayrılmasına bağlı, "elde olmayan nedenlerle" yapılamadığı değerlendirildi. Kesin kanaat oluştuğu için bilirkişi heyeti oluşturulmadığı belirtildi.

BALYOZ'DA GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI

Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Oramiral Özden Örnek ve emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın 20'şer yıl hapis cezalarına çarptırıldığı 362 sanıklı Balyoz Davası'nın gerekçeli kararı tamamlanarak, dün avukatlara dağıtıldı. 21 Eylül'de karara çıkan 362 sanıklı davanın gerekçeli kararı bin 435 sayfadan oluştu. 

'100 SAYFA DİJİTAL VERİLERE'

Yargılamanın yapıldığı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken tarafından açıklanan gerekçeli kararda haklarında mahkumiyet kararı bulunmasına rağmen 14 sanık hakkında yakalama kararı olduğu hatırlatılarak yurt dışında olan bir sanık için ise kırmızı bülten çıkarıldığı ifade edildi. 100 sayfası dijital delillere ayrılan gerekçeli kararda 20 maddede anlatılan dijital delillerin "gerçek" olduğu anlatıldı. 

'KESİN KANAAT OLUŞTU'

"Kesin kanaatimiz olduğu için bilirkişi heyeti oluşturmadık" denilen gerekçeli kararın ilk 232 sayfasında sanık bilgileri ve iddianamelerin özetine yer verildi. 232 ile 249'uncu sayfalar arasında mütalaa, 249-759 sayfalarında sanık savunmaları, 759 ve 954 sayfaları arasında da delillerin özetleri anlatıldı. 954'ten 1062'inci sayfaya kadar olan bölümde delillerin değerlendirilmesinin bulunduğu gerekçeli kararın 1062'den sonraki sayfalarında ise 'sanıkların bireysel durumları' ele alındı. Gerekçeli kararda öne çıkan bölümler özetle şöyle: 

'KALP AMELİYATI ÖNLEDİ'

''Mayıs 2003'te Çetin Doğan'ın kalp ameliyatı olması ve Ağustos 2003'te emekli edilmesi gibi nedenlerle Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanması, darbe harekatını, ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadı. Milli Mutabakat Hükümeti' ismiyle harekat sonrasında iş başına getirilmesi planlanan hükümetin dizayn edilmesi gibi icra aşamasına geçildi. Ancak icra hareketleri tamamlanamadı. Balyoz Darbe Planı'yla ilgili devam çalışmalar kapsamında listeler güncellenmiş ve yeni çalışmalar yapılmıştır. Ancak cunta yapılanması haklarında soruşturmaya başlanılmasına kadar bir daha Ağustos 2003 ve öncesi konumuna yani darbe suçunu gerçekleştirebilme yeterliliğine ve ortamına ulaşamamıştır. Bu tarihten sonraki belgeler faailiyetin gizlenmesine ve yeniden toparlanması amacına yönelik olarak kabul edilmiştir."

'SANIKLAR HABERDARDI' 

"Harekat planınin Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca öğrenildiği, bu hususun Yaşar Büyükanıt'ın seminer sonuç raporunu hukukçulara inceletmesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın OYTS'nun (Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo) oynanmaması talimatları, Genelkurmay Başkanı'nın sanık Çetin Doğan'ı uyarması ile belli olduğu anlaşılmıştır. Sübuta erdiği kabul edilen sanıkların her birinin darbe harekatı ile ilgili çeşitli görev aldıkları, harekattan ve boyutundan haberdar oldukları, her bir mahkum sanıkların eyleminde nedensel bağının bulunduğu, bu şekilde haklarında mahkumiyet kararı verilmiştir." 

'SUÇUN İCRASI BAŞLAMIŞTI'

Suçun, düşünce ve planlama aşamasından çıktığı, gözaltına alınacak, tutuklanacak, görevden uzaklaştırılacak ve bunların yerine getirilecek kişilere ilişkin çalışmalar yapıldığı, sokağa çıkılarak istihbari çalışmaların yapıldığı, darbe sonrası milli mutabakat hükümetinin de belirlendiği tüm bu çalışmalarla suçun icrasının başladığı kabul edilmiştir.''

GEREKÇELİ KARARDA ÇOK TARTIŞILAN İDDİALARA NE CEVAP VERİLDİ

'Bilirkişi raporları mahkemeyi bağlamaz'

Deliller sonradan oluşturuldu

'Delillerin aslı Genelkurmay'da' 

"Teslim edilen yazılı belgeler ile asıllarının Genelkurmay Başkanlığı tarafından askeri birimlerde asılları bulunmaktadır. Taranmış belgelerin dijitaller içerisinde yer alması, delillerin doğruluğu konusunda sanıkların aksi yöndeki savunmalarını bertaraf ederek mahkemede tam bir kanaat oluşturmuştur" 

Yazışmalarda askeri kurallara uyulmamış

'Hukuk dışı yapılanmada ilke beklenmez'

"Hukuk dışı bir yapılanma içerisinde yazışmaların, bir düzen ve intizam içerisinde olmasının, askeri yazışma ilkelerinin geçerli olmasının beklenemeyeceği değerlendirilmiştir." 

'Belgeler sahte' diyen bilirkişi raporları var

'Raporlar mahkemiyi bağlamaz'

"Mahkemeye sunulan hiçbir bilirkişi raporu mahkeme heyetini kesin olarak bağlayamaz." 

Savunma hakları ihlal edildi

'Mağduriyete kendileri neden oldu'

Kararda sanıkların savunma haklarının ihlal edildiği yönündeki itirazlarına da değinen mahkeme, "Kendi mağduriyetlerine kısmen ya da tamamen kendi hareketleriyle neden olan sanıklar, bu durumdan kendi lehlerine sonuç çıkararak haklarının ihlal edildiğini iddia edemezler" ifadesine yer verildi. 

Seminere emir gereği katılım oldu

'Emir astı sorumluluktan kurtarmaz'

"Kanunların suç olarak kabul ettiği konularda amirin emrinin yerine getirilmesinin astı sorumluluktan kurtaramayacağı açıktır. Bu nedenle sanıkların emir gereği seminere katıldıkları yönündeki savunmalarına itibar edilemez."

2003 belgesinde Word'ün 2007 versiyonu var

'Dijital delillerde hukuksuzluk yok'

"2003'te yazılmış bir word belgesinin 2007 yılında yeni versiyon yüklü bir bilgisayarda açıldığında 2003'te yazılan belgenin sanki 2007 yılında hazılrlanmış gibi görüneceği uzmanlarca doğrulandı. Yasal düzenlemeler kapsamında dijital delillerin ele geçirilmesinde ve incelenmesinde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmamaktadır."

'Doğan darbeyi ağzından kaçırdı dil sürçmesi olamaz'

Davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın savunması sırasında seminerde 'Darbe planı görüşüldü' şeklinde beyanda bulunduğu, ancak daha sonra bunun zabıtlara yanlış geçtiğini belirterek itiraz ettiği 17 Mart 2011 tarih ve 24 nolu celsenin saat 09.50'de görüntü ve sözlerinin huzurda kendisine gösterildiğinde sanığın bu sözlerinin aynen ağzından çıktığını ve çözümlemenin doğru yapıldığının anlaşıldığını söylediği ifade edildi. Doğan'ın bu kez de dil sürçmesi olduğunu, amacının bu olmadığının, yanlış söylediğini beyan ettiğinin anlatıldığı gerekçeli kararda, "Sanığın bu sözlerinin gerçek amaç ve kastını gösterdiği, bunun bir dil sürçmesi olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmiştir" denildi. 

'Necdet Özel ikna edilmeli'

Sanıkların hukuki değerlendirmesi bölümünde 69. sanık olarak yer alan dönemin Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Doğan Temel ile ilgili anlatımlarda 'darbeye destek verenler ile vermeyenler' listesinin oluşturulduğu buraya, halen Genelkurmay Başkanı olan Nejdet Özel ile ilgili olarak da "İkna edilmeli, Doğan Paşa yakın takip" şeklinde ifade yer aldığı kaydedildi.

'Sanıklar son derece saygısızdı indirim yapmadık'

Gerekçeli kararda mahkeme heyeti verilen cezalarda indirim yapmamasının nedenini ise şöyle sıraladı: Sanıkların yargılama boyunca sürekli hakaretli söylemlerde bulunmaları, tehdit içeren sözler sarfetmeleri, son derece saygısız, kural tanımaz ve disiplinsiz davranışları. Ayrıca "Bazı sanıkların beyanlarının kendi aleyhlerinde olabileceğini hissettiklerinde bu sanıkları konuşmamaları için baskı altına almaya çalıştıklarının da belirlendiği" ifade edildi.

PLANDAKİ BENZERLİK DELİLLERİ DOĞRULADI

Gerekçeli kararda Balyoz, Oraj, Suga, Çarşaf ve Sakal Eylem Planları ile 11,16 ve 17 nolu CD'lerdeki dijital belgeler, seminer ses kayıtları ve Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo delilleri arasındaki benzerliğin, delillerin doğruluğunu kanıtladığı belirtildi.

'Gece özel operasyonla liderleri toplamak lazım komutanım'

Gerekçeli kararda Sanık MHP Milletvekili Engin Alan'ın, Çetin Doğan liderliğindeki oluşum içerisinde yer aldığı, kendisine Balyoz Güvenlik Harekat Planı çerçevesinde görev teklif edildiği, sanığın bu görevi kabul ettiği anlatıldı. Alan'ın seminere katıldığı ve sunum yaptığı anlatılan kararda şu ifadelere verildi: "...Önce liderleri hemen toparlamak lazım. Süratle bir gece yapılacak özel bir operasyonla bu liderleri derhal toparlayıp bir defa bu yangını kaynağından halletmek lazım. Ondan sonra devam etmek suretiyle kontollü bir şekilde ve suratle bu işi bitirmek lazım. Yani bu kuvvet buraya yetmez komutanım" şeklinde beyanlarda bulunduğu, bu şekilde sanığın suça iştirak ettiği sonucuna varılmış, savunmasına itibar edilmemiştir."

Sanık avukatı: 5 maddede gerekçeli karar

1. YAZIM KURALLARI: Diğer örneklere, Bayrak Planına bakılmalı. Bu noktada Balyoz'da kurallara uyulmaması şüphe doğurucu bir etken olarak kabul edilmeli ve sanıklar lehine yorumlanmalıdır.

2. BİLİRKİŞİ ZORUNLU: Eğer dosyada çelişkili bilirkişi raporları varsa yeni bir bilirkişi incelemesinin yapılması Yargıtay Kararları çerçevesinde zorunludur.

3. GENELKURMAY: "Asılları Genelkurmay'da" tespitinin hangi belgeye dayandığını anlaşılmamıştır. 4 bilirkişi raporunda ve son olarak Savunma Bakanı plan ve eklerinin TSK'ya ait bilgisayarlarda oluşturulmadığı ve "gerçekdışı" olduğu şeklinde değerlendirmeler bulunmaktadır.

4. ÇARESİZLİK: Gerekçeli Kararda, darbenin Çetin Doğan'ın sağlık durumu ve emekli olması nedeniyle hayata geçirilmediği tespiti yapılmıştır. Bu değerlendirme "çaresizlikle" kaleme alınmış görünmektedir. Zira iddianamede darbeyi Aytaç Yalman'ın önlediği iddia olunmuştur. Oysaki Mahkeme bu kişiyi tanık olarak dinlemediğinden bu hususa gerekçesinde yer vermemiştir.

5. GÜNCELLENDİ: İsnatlara dayanak 11, 16 ve 17 Nolu CD'ler içinde yer alan bilgilerin "güncellendiği" hususunda gerekçeli kararda yazan husus ise hiçbir "bilimsel gerçeğe" dayanmamaktadır. Zira dosya içerisinde yer alan TÜBİTAK ve Emniyet Bilirkişi Raporlarında son kayıt tarihi 2003 yılı olarak tespit edilmiştir.

DAVANIN BİLANÇOSU: 61 BİN LİRA 

Gerekçeli kararın son 4 sayfasında “Avukatlık gideri”, “Adli Tıp gideri” ve “Tebligat, posta, bilirkişi vs ortak giderler” başlıkları altında toplam 61 bin 559 lira 50 kuruş mahkeme masrafı çıkarıldı. Yargıtay onarsa para sanıklardan tahsil edilecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız