SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bana Şaşkın Şaşkın Bakıyorlardı'

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:39:20
'Bana Şaşkın Şaşkın Bakıyorlardı'
A- A+ PAYLAŞ

Uzun yıllar ABD Illinois Üniversitesi’nde araştırmacı ve akademisyen olarak çalışan, Malatyalı bilim adamı Dr. Nail Özerol, dünyada bilinen 10 ölüm nedeninden 7’sinin çatalın ya da kaşığın ucunda olduğunu vurgulayarak, “Kaliteli yaşamın sırrı doğal ve dengeli beslenme alışkanlığının yerleşik hale getirilmesinde gizlidir” dedi.  

Posta ile gönderilen bir bombanın evinde patlaması sonucunda, iki torunu ve gelini ile birlikte 1978 yılında katledilen dönemin Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu’nun yeğeni olan Dr. Nail Özerol, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen ‘Gıda Zincirini Etkileyen Faktörler ve Ziraat Mühendislerinin Rolü’ konulu konferansın onur konuğuydu. 

Battalgazi Kampüsü’ndeki konferansın açılış konuşmasını yapan İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, üniversitelerin bilimsel araştırma yapmak, eğitim vermek ve öğrenci yetiştirmenin yanısıra toplumsal değerleri genç kuşaklarla buluşturmak ve deneyim ile güncel bilginin harmanlamasını yaparak yeni ufuklar açmak gibi bir görevi de bulunduğunu söyledi. Bu anlayışla, uzun yıllar Amerika’da akademisyen olarak çalışan, dünyanın pek çok ülkesinde insan odaklı projeler yürüten Malatyalı bilim adamı Dr. Nail Özerol’u Ziraat Fakültesi öğrencileri ile buluşturacak bir konferansa davet ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “Sayın hocamız büyük bir nezaket gösterdi ve davetimizi kırmayarak gençlerle birlikte olmak ve özellikle uzmanlık alanı olan gıda zinciri ve etkileyici faktörler konusunda derin bilgilerini ve çok değerli deneyimlerini paylaşmak üzere bugün aramızda bulunuyor. Kendisine minnettarlığımızı iletiyor ve teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın konuşmasından ardından, Ankara Ziraat Fakültesi’nden 1950’li yıllarda mezun olduktan sonra ABD’ye giden ve buradaki yüksek lisans ve doktora çalışmalarından sonra uzun yıllar Illinois Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalışan Dr. Nail Özerol’un özgeçmişi okundu. Özerol’un özgeçmişinin okunmasının ardından konferansa geçildi. 

“Gıdalar, doğasından saptırıldı”

Konferansına başlarken yıllarca ayrı kaldığı memleketi Malatya’da üniversiteli gençlerle ve geleceğin ziraat mühendisleri ile birlikte olmaktan büyük ve anlatılmaz bir mutluluk duyduğunu ifade eden Dr. Nail Özerol, dünyanın temel sorunlarından birinin doğasından saptırılan gıda ürünleri olduğunu söyledi. 

Gıda zincirinin üretimle başladığını, pazarlama ve tüketim süreçlerinden sonra sağlık – sıhhat ve metabolizma olarak değer bulduğunu ifade eden Dr. Nail Özerol, “Gıda zincirinin nihai hedefi kaliteli gıda aracılığı ile kaliteli yaşama ulaşmak olmalıdır” dedi. Özerol “İşte burada ziraat mühendislerine kaliteli ve doğal gıda üretim zincirinin kurulması için ziraat mühendislerine büyük iş düşüyor” sözleri ile kendisini dinleyen ziraat mühendisi adaylarına tavsiyelerde ve uyarılarda bulundu. 

Dünya çapındaki ilk 10 ölüm nedeninin 7’sinin çatalın ya da kaşığın ucunda olduğunu söyleyen Dr. Özerol, kaliteli yaşamın ön şartının doğal ve dengeli beslenme olduğunu kaydetti. 

Tıp hekimlerinin etik yeminine adını veren Hipokrat’ın “Doğal besinler ilacınız, ilacınız doğal besinler olsun” şeklindeki sözünü anımsatan Dr. Nail Özerol, gıda katkı maddelerinin insan sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biri olduğuna dikkat çekti. Özerol, katkı maddelerinin besinin doğallığını yok ettiğini, ticari amaçlara hizmet etmek dışında hiçbir faydası olmadığı gibi, insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini belirtti. 

“Tedavi edici değil, önleyici sağlık hizmeti verilmeli”

İnsan yaşamının kalite standartlarının yükseltilmesinin yolunun tedavi edici sağlık hizmeti anlayışının terk edilerek önleyici sağlık hizmeti anlayışını ikame etmekten geçtiğini vurgulayan Dr. Nail Özerol konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben tüm derslerimde ve dünyanın değişik ülkelerindeki proje uygulamalarımızda hep şunu söyledim. ‘Doktorlar ve hemşireler duvarı olmayan sağlık ocaklarında hizmet vermelidir’. İnsanlar bana şaşkın şaşkın bakıyorlardı bunu söylediğimde. ‘Duvarı olmayan sağlık ocağı olur mu? diye soruyorlardı. Benim kastettiğim sistem, doktorların ve hemşirelerin hastane ya da sağlık ocağı duvarları arasında oturup hasta beklemek yerine, sahaya çıkıp ev ev gezip insanlara hastalıklara yakalanmadan önleyici sağlık hizmeti ve sağlık bilgisi vermeleridir. Sağlık hizmeti hastanlerde, kliniklerde değil, evlerde başlar, başlamalıdır. Özellikle doğal ve dengeli beslenme, sistematik egzersizler, spor, bedenin eğitilmesi konusunda doktorlar, halka bilgi sunmalıdır. Hasta bekleyen ya da hasta tedavi eden doktor değil, hastalığa yakalanmadan insanlara önleyici sağlık hizmeti verecek doktorlara daha çok ihtiyacımız var. Çünkü 1 gramlık önleyici tedbir, 1 kg’lık tedaviden çok daha iyi ve çok daha düşük maliyetlidir. Bu yüzden aile hekimliği uygulamasını çok önemsiyorum”. 

Ziraat Fakültesi’nden Dr. Özerol’a vefa plaketi

Malatyalı bilim adamı Dr. Nail Özerol’a konferansın bitiminden sonra İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından tarımsal bilimlere yaptığı katkılar ve günün anısına plaket sunuldu. Dr. Özerol, memleketinde böyle bir plaketi almaktan onur duyduğunu belirterek, “Biz Ziraat Fakültesi dekanımız, Prof. Dr. Sayın Bayram Murat Asma ile aynı ovanın çocuğuyuz. Ben İnönü Üniversitesi kampüsü karşısındaki Bulgurlu Köyü’ndenim. Sayın dekanımız da buradan. Böyle bir buluşma, gençlerle birlikte olmak beni bahtiyar etti. Çok mutlu oldum, adeta birkaç yaş gençleştim. Hepinize teşekkür ediyorum. Kayısı gibi her yönüyle Malatyalıyım.” şeklindeki sözlerle duygularını dile getirdi. 

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nın organize ettiği konferansı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Ramazan Aytekin, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Kayısı Araştırma İstasyonu yetkilileri, Ziraat Fakültesi ve Battalgazi MYO öğretim üyeleri, Ziraat Fakültesi öğrencileri takip etti. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız