SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bankalardaki Sıkıntı Devam Ediyor"

0
Güncellendi - 2017-03-19 19:51:35
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) 2016 Yılı Mali Genel Kurulu gerçekleştirildi.

TSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen ESKKK Mali Genel Kurulu’na Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ,  Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Başkanı İsmet Bayram, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Fikret Çelik, oda başkanları ve kooperatif ortakları katıldı.

Genel kurulun açılışında konuşan ESKKK Başkanı Ali Evren, 2016 yılında piyasalarda önemli bir kırılganlığın yaşandığını belirterek, “Hükümetimizin faizsiz olarak vermiş olduğu 30 bin TL tutarındaki krediden dolayı bin 356 kişi başvuruda bulundu, 349 kişiye 10 milyon 700 bin TL kredi aktarımı sağlandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılan çalışmada Türkiye genelindeki Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinin büyüme ortalaması yüzde 25’tir, Malatya’nın ki ise yüzde 30’dur.  Arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yaklaşık 50 milyon TL tutarında bir kredi verdik. Bu kredinin verilmesinde en büyük destek Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci’nin verdiği desteklerden dolayıdır. Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Malatya merkez ve ilçelerimizde kredi kaynağı konusunda sıkıntı yaşanmadı. Yüzde 5 faiz oranlı krediden 806 esnaf ve sanatkarımıza kredi verildi. 412 kişi ise bankalardaki sicil sorunlarından dolayı alamamıştır. Bankalardaki sıkıntı devam ediyor. Kamu bankalarında da durum aynı. Sicil affı uygulanmadığı için esnafımız kredi kullanamıyor” dedi.

Genel kurulun divan başkanlığını yapan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Başkanı İsmet Bayram, “Daha önce kullandırılan kredinin faiz oranı yüzde 47 olarak uygulanıyordu. Bugün 1 yıllık kullanırsanız yüzde 4, 1 yıldan fazla kullanırsanız yüzde 5’tir.   Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile kullanılan kredi inanınız ki bugünkü faiz sistemi içinde bedava paradır. Ama bunun bir püf noktası var, amacına göre kullanacaksınız ve zamanında ödeyeceksiniz. Zamanında ödenmediği zaman faiz oranı yüzde 22’ye çıkıyor.” dedi. Bayram, yeni bir uygulamaya  göre; KOSGEB’den hibe kredi alan esnaf ve sanatkarların 5 yıl süreyle Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinden 5 yıl kredi alınamayacağının belirtildiğini aktararak; ‘Orada bir madde var, hazine destekli kredi kullananlar, 5 yıl içerisinde  hazine destekli yeni bir kredi alamaz.’ Ama bizim kullandığımız kredi ise hazine destekli kredi. Bunun için bir çalışma yapacağız.” Dedi.

MESOB Başkanı Şevket Keskin ise, bölge illeri ve Türkiye genelinde  gittiği her ilde Malatya’daki sivil toplum kuruluşlarının farklılığını ve birlikteliğinin daha üst düzeyde olduğunu gördüğünü ifade ederek, “Malatya’daki sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Gittiğimiz her yerde Malatya’daki birlik ve beraberlikten dolayı gerçekten mutlu oluyoruz. Bu birlik ve beraberliğe hem ülkemizin, hem Malatya’nın hem de sivil toplum kuruluşları olarak hepimizin ihtiyacı var.” Diye konuştu.

Keskin, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi yönetimini çalışmalarından dolayı tebrik ederek, “İnanın Ali Evren ve ekibi çok güzel çalışıyor.  Ali Başkan ve yönetimini tebrik ediyorum.” dedi.

“5 YIL KREDİ VERİLMEYECEK, UYGULAMASI DÜZELTİLECEK”

Keskin, KOSGEB’ten kredi alan esnaf ve sanatkarların 5 yıl süreyle Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinden kredi alamayacakları ile ilgili uygulamaya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin sorunun iletildiği andan itibaren ilgilendiğini belirterek,”KOSGEB’den alınan krediler veya faizsiz krediler arasında bir anlaşılmazlık var. Ne demek?  ‘Sen faizsiz 20 bin TL kredi aldın, 5 yıl süreyle Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinde kredi kullandırmayacağım.’ Bu sorunun ana kaynağı bürokratlardır. Geçen hafta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Hasan Hüseyin Erkoç ile birlikte Doğu bölgesindeydik, bütün yerlerde böyle bir sorun gündeme geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci’ye konuyu ilettik ve sayın bakanımız konuyla yakından ilgileniyor. Bu konu çözülecek.  Sayın bakanımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Esnaf ve sanatkar kesiminin çözümünü istediği çok sayıda uygulamanın hükümetin desteği ile hayata geçtiğini belirten Keskin, “Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi,  Ticaret ve Sanayi Odası olarak Malatya’mız için esnaf ve sanatkarımız için elimizden geleni yapıyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci’nin bakanlığı ile birlikte Malatya için, Malatya’nın sivil toplum kuruluşları için hem bölgelerde, hemde Türkiye genelinde omuzlarımıza bir yük yüklendi. Çalışmalarından ve desteklerinden dolayı Bakanımız Bülent Tüfenkci’ye teşekkür ediyoruz.” dedi.

Keskin, görev yapan herkesin hem millete ve hem de Allah’a hesap vereceğini unutmaması gerektiğini belirterek, “Hesabi bugün olduğu gibi hem size vereceğiz, hem devlete vereceğiz, ama inancımıza göre en büyük hesabı Cenab-ı Allah’a vereceğiz. Cenab-ı Allah’tan başka hiçbir kimseye hesap vermekten korkmayacağız. “ dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Esnafın derdinin bizim derdimiz olduğunu, her fırsatta ifade etmeye gayret ediyorum. Sıkıntılar yok mu, var. Ama bizim millet olarak bu sıkıntıları aşmamız gerekiyor. Esnaf olarak, sanatkar olarak, tüccar olarak,sanayici olarak Türkiye üretmek zorunda,çalışmak zorunda ve  büyümek zorunda. Üretmekten başka bu ülkenin şansı yoktur. İstihdamdan başka bu ülkenin şansı yoktur. Türkiye ekonomik olarak ne kadar güçlenirse bölgedeki hakimiyeti de en denli artacaktır.” diye konuştu.

Erkoç, “Sevgiyi bölüşmek, muhabbeti bölüşmek, kardeşliği bölüşmek, bunları gönlümüzde bölüşür çoğaltırsak bu millete hiç kimsenin gücü yetmez.” dedi.

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Erhan (7 yıl önce)
    Sayın eskkk ve attarlar odası devletin hibe ve faizssiz kredi için esnafinizi bilgilendirin SMS atın rüzgar gibi gelip fırtına gibi giden kredi lerden haberimiz olmuyor sağdan soldan duyuyoruz tabi geçtikten sonra haberimiz oluyor üye aidatinin tahsilatiini düşündüğünüz kadar bunuda biraz düşünün
    0
    0
    Yanıtla
  • AZİZ (7 yıl önce)
    İlginç çok İlginç... Kaç tane oda başkanı katılmış Başka ilden oda başkanı katışmış Salondaki sayıya bakın. Müdürler ve bu başkanların şoförlerini saymayın.
    0
    0
    Yanıtla