SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Baraj Bize, Biz Baraja Bakıyoruz!"

0
Güncellendi - 2017-09-16 01:36:13
A- A+ PAYLAŞ

  • Vatandaşlar, ayrıca sulama işlemlerinin eskiden olduğu gibi Devlet Su İşleri tarafından yürütülmesini istiyor.

Doğanşehir İlçesi Savaklı Mahallesi (köyü), yaklaşık 50 yıl önce köylerinde kurulan Sürgü Barajı’ndan yararlanamıyor. Sulu arazileri baraj altında kalan Savaklı Mahallesi sakinleri ise duruma isyan ediyor.

Muhtar Alkan: Baraj bize biz baraja bakıyoruz

Doğanşehir İlçesi Savaklı Mahallesi’nde yaklaşık 50 yıl önce inşa edilen Sürgü Barajı’nda mahalle halkı yararlanamıyor. Kendi mahallelerinde bulunmasına rağmen barajdan yararlanamayan mahalle halkı ise “Sulu arazilerimiz baraj altında kaldı.  Mahallemizden geçmesine rağmen Akçadağ’ı sulayan barajdan biz yararlanamıyoruz. Bahçelerimiz kurudu” diyerek isyan etti.

Özellikle 2017 yılının kurak geçmesiyle arazileri kuruyan mahalle halkının barajdan motopompla su çekmesi yüzünden DSİ ile mahkemelik olduğu öğrenildi.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yanı sıra bilinçsiz tarımsal sulama gibi nedenlerle yurt genelinde olduğu gibi Malatya’da da birçok su kaynağı kururken, bazı nehir ve barajlardaki su seviyesi de düştü.  Malatya’nın tarımsal sulamasında önemli bir yer tutan Çat Barajı’nın sıfıra düşmesi, Medik, Karakaya gibi önemli barajlarda su seviyesinin ciddi oranlarda azalması Tohma Çayı’nın Malatya’ya gelen kısmının kurumasıyla sulamada kriz yaşanırken,  Doğanşehir İlçesi Savaklı mahallesi sakinleri ise kurak geçen yaz ayları boyunca köylerinden geçen Sürgü Barajı’ndan yararlanamıyor almalarına isyan etti.

Savaklı Mahallesi Muhtarı Mehmet Alkan, “Köylünün sulanabilir arazileri baraj altında kaldı. Şimdi barajın hemen yanı başında sulanması gereken yaklaşık 6 bin dönüm arazi var ama yaklaşık 50 yıldır biz baraja bakıyoruz, baraj bize bakıyor” dedi.

Muhtar Alkan, Savaklı’da toplamda 9 bin dönüm arazi bulunduğunu ancak bunun 3 bin dönümünün köy tüzel kişiliği adına kayıtlı bulunduğunu ve Malatya’nın büyükşehir süreciyle birlikte köylünün 3 bin dönüm arazisinin belediyeye geçtiğini söyledi. Belediye ile bu nedenle mahkemelik olduklarını kaydeden Muhtar Alkan, “Geriye 6 bin dönüm arazi var. Baraj kenarında olmamıza rağmen bu 6 bin dönüm araziyi de sulayamıyoruz.  Milletin sulanabilir arazileri baraj altında kaldı.  Baraj kenarında olmamıza rağmen sulama yapamıyoruz” diye konuştu.

Mahalle halkının kendi imkanlarıyla açtıkları sondaj kuyuları ile sulama yaptığını ancak artık yer altı sularının da kuruduğunu belirten Alkan, “Ara sıra vatandaş baraja motopomp attığı için DSİ ile de mahkemelik olduk.  Köylüler ya arazisini sulamaktan vazgeçecek ya da bu susuzluğa bir çare bulunacak. Devlet yetkililerimizden bir an önce bu sorunun çözülmesini bekliyoruz” ifadelerini kaydetti.

Buğdayderesi-Karapınar mevkiine gölet planlandığını belirten Muhtar Mehmet Alkan, bunun da henüz proje aşamasında olduğunu, Sürgü Barajı’ndan su verilmeyecekse bu projenin bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini belirtti.

“Sulama işleri birliklerden alınsın”

Öte yandan Sürgü Barajı’nda sulama yapan çiftçiler ise, sulama işlemlerinin eskiden olduğu gibi Devlet Su İşleri tarafından yürütülmesini istiyor.  Sulama Birliklerinin yönetiminden memnun olmadıklarını ifade eden çiftçiler, “Eskiden olduğu gibi DSİ yapsın. Çünkü sulama birlikleri kafalarına göre iş yapıyorlar. Sakaların çoğu, yöneticilerin akraba, eş-dost ve yakınları. Çiftçiler onların umurunda değil.  DSİ, sulama işlerini yeniden ele alsın” sözleriyle taleplerini dile getirdi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Garip (6 yıl önce)
    Muhtar hakli sulama birligi adi altinda ranta kurban ediliyor millet sulama alani kapali sisteme gecirilse o baraj iki malatyaya yeter. Bu koy gariban bir koy belli sahipsizler birde bunlarin koy arazilerinin ustune coken cok unlu bir isadami var ki gercekten koyun durumu durum degil bu arada turkiyenin tek yakut kaynagida bu koyun altinda
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (6 yıl önce)
    İyi ya daha ne istiyonuz! Suya bakıp duruyonuz! Bi de suyumuz yok diyonuz! Allah'tan korkun Allah'tan!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir (6 yıl önce)
    Malatya Millet Vekilimiz Sayın Mücahit Fındıklı beyin 19/08/2013 tarihli açıklamasında kooparatiflerin tamamen lav edilip, direk, DSİ elinde, DSİ'nin kontrolünde bu işin yapılması lazım. Yoksa başka türlü biz bu suyu kullanamıyoruz. Orada bir sıkıntı var demişti.Muhtarım bende sana katılıyorum, Malatya ovası bitti. Yazık yazık o güzelim kayısı ağaçları maf oldu, kuruttuk. Bu vebalin altında kim çıkacak bilemiyoruz Cumhurbaşkanımıza, Başkanımıza ihbarımızdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Ne güzel işte Selefi'e yapın bol bol:)
    0
    0
    Yanıtla
  • ertan (6 yıl önce)
    su dogansehir ve darende hic durmadi arkadas hep bi magduriyet dogansehir ve darende ilcemiz maasallah,sulu arazileri zamaninda suyun altinda kalmis yok alan arazide agac kurumus tamam arkadas su sikintisi varda abartiyor darende ve dogansehir battalgazi boran mevkinde zamaninda bizimde atadan babadan dönüm paraca parca toplami 270 dönüm gitti suya eskimalatyada suan bizdede su sikintisi sulayamiyoruz agaclar kuruma noktasina gelmisti
    0
    0
    Yanıtla
  • bekir (6 yıl önce)
    at kurtul sat kurtul kes kurtul.yeni felsefe bu.
    0
    0
    Yanıtla
  • gazi (6 yıl önce)
    haber değeri yok bu tablo malatya için çok normal
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (6 yıl önce)
    DSİ'ye müsaade ederler mi hiç. Parayı nasıl yiyecekler. Rantı kaybederler mi? Lağım suyu ile sulamaya devam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmett (6 yıl önce)
    Susuz kalacagiz
    0
    0
    Yanıtla