SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Barış İçin Katkı Sağlayacak"

0
Güncellendi - 2019-09-25 21:19:57
A- A+ PAYLAŞ

Organizasyonunu CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Ünal Çeviköz’ün yaptığı Uluslararası Suriye Konferansı 29 Eylül Cumartesi Günü İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Uluslararası Suriye Konferansı ile ilgili İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konferansın “Suriye’de barışa açılan kapı” teması ile gerçekleştirileceğini ABD,İran ve Rusya'nın yanı sıra, bölge ülkeleri ve Suriye'den isimlerin  konferansa davet edildiğini kaydetti.

SURİYE 2011 YILINDAN BU YANA İÇ HUZUR VE BARIŞINI KAYBETTİ

Basın toplantısında konuşan Ağbaba, “Suriye 2011 yılından bu yana iç huzur ve barışını kaybetmiştir. Suriye’nin yeniden barış, huzur ve istikrara kavuşması için yıllardır sürdürülen görüşmeler, bugüne kadar ülke içinde istikrarı sağlayacak bir sonuca ulaşmamıştır. Ülkede yaşanan istikrarsızlık yalnızca Suriye’yi değil tüm bölgeyi derinden etkilemektedir. 2011’de 21.5 milyon olan ülke nüfusunun yarısından fazlası yer değiştirmek ve 6.5 milyondan fazlası ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Suriye ile 911 km sınırı olan Türkiye, yakın tarihin en büyük insanlık dramının doğal muhatabı oldu” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE TARİHİNDE İLK, DÜNYADA BENZER ÖRNEKLERİ ÇOK AZ

Türkiye’nin, anavatanlarından ayrılmak zorunda kalan Suriyeli sığınmacılara kucak açan komşu ülkelerin başında geldiğini, tek başına ülkesini terk eden Suriyelilerin % 55’inden fazlasına ev sahipliği yaptığını kaydeden Veli Ağbaba, “Türkiye bu sayede 2014’den bu yana dünyada en fazla mülteci barındıran ülke haline gelmiştir. Bugün itibarıyla Türkiye topraklarında 3 milyon 666 bini geçici koruma altında olmak üzere 4 milyon civarında Suriyeli bulunmaktadır. Ancak Suriyeliler dışında da Türkiye’de halen kayıtlı 370 bin, kayıtlanmamışlarla birlikte en az 500 bin diğer ülkelerden gelen sığınmacı da yaşamaktadır. Bu durum Türkiye tarihinde ilk kez yaşanmaktadır. Dünyada bile benzer örnekleri son derece azdır. Ancak konu yalnızca mülteci sorunu ile sınırlı olmayıp, bölge coğrafyasına yaptığı etkiler nedeniyle de çok yönlü tartışılması gereken bir konudur.” İfadelerini kullandı.

SURİYE MESELESİNİN TÜM BOYUTLARI TARTIŞILACAKI

 “Suriye’de barışa açılan kapı’’ teması ile gerçekleşecek ve Suriye meselesinin tüm boyutları tartışılacağı konferansın Suriye Sorununun Uluslararası Boyutu/ Suriyeli Sığınmacıların Karşılaştıkları Sorunlar/ Toplumsal Yaşam Ve Uyum/Bölgedeki Aktörlerin Stratejik Konumları (Suriye’deki Güncel Durumun Askeri Ve Hukuki Açıdan Değerlendirilmesi) /Yerel Yönetimlerin Rolü, Sorunlar, Öneriler Olmak Üzere 5 ana panelden oluşacağını belirten Ağbaba, “Uzunca süre duygusal söylemler ve yanlış dış politika adımları ile konuya yaklaşan AKP iktidarı, sayılar ancak 3 milyonu aşınca ve kalıcılık emareleri güçlenince telaşla politika üretmeye çabalamıştır. Ama durum büyük ölçüde kontrolden çıktıktan sonra atılan bu adımların etkisi de sınırlı kalmaktadır” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE İŞ CİNAYETLERİNDE YAŞAMINI YİTİREN GÖÇMEN İŞÇİLERİN % 65’İ SURİYELİDİR

2019 yılında, Suriye'de yeniden barış ve istikrarın sağlanması, ülkenin demokratik koşullarda yeniden kalkınmasının sağlanmasının hayati önem kazandığını belirten Veli Ağbaba;  “Bu gelişmede en büyük rolü Suriye'nin kendi insan kaynakları oynamalıdır. Oysa bugün Suriye'nin zengin insan kaynakları, anavatanlarının kalkınmasına katkıda bulunabilme imkânından mahrumdur. Bu insan kaynakları büyük ölçüde Türkiye’de kayıt dışı istihdam edilmektedir ve ülkemizde iş cinayetlerinde yaşamını yitiren göçmen işçilerin % 65’i Suriyelidir. Suriye Savaşı’nın bu çok boyutlu yıkıcı sonuçları, tüm insani yönler gözetilerek kapsamlı biçimde değerlendirilmeli ve insan haklarını temel alan çözüm yolları tartışılmaya açılmalıdır. Öte yandan, Suriye sorununun çözümü ve ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyelilerin barış içinde yeniden vatan topraklarına dönebilmelerine zemin hazırlayacak bir ortamın sağlanması için öncelikle Suriye'nin komşularının bir araya gelmeleri ve bu sorunu Suriye ile birlikte ele almaları önem taşımaktadır” dedi.

SURİYE SORUNU ORTAK ZEMİNDE ELE ALINIP ÇÖZÜLMELİDİR

Ağbaba; “Cumhuriyet Halk Partisi, Suriye sorununun başından itibaren bu konunun Suriye'nin komşularının ve bölgenin kendi dinamiklerinin oluşturacakları bir ortak zeminde irdelenmesi gerektiğini savunmuştur. Düzenlenecek uluslararası bir konferansın da temel amacı bu ortak zeminin yaratılması imkânlarının araştırılması olacaktır. Bu konferans Suriye sorununun çözümü için uluslararası düzeyde sürdürülen çalışmalara, örneğin Cenevre konferansına, Astana sürecine veya Soçi sürecine bir alternatif olarak düşünülmemelidir. Bu konferans bu çalışmalara mütevazı bir katkı sağlamayı, ancak her şeyden önce Suriye'nin komşuları ile sorunun temel dinamiklerini birlikte çözümlemelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.  Konferans, bu amaçla Suriye'nin insan kaynaklarının başka ülkelerde içinde bulundukları durumu, konunun uluslararası boyutunu, komşu ülkelerin Suriye'nin sorununun çözümüne ne gibi katkılarda bulunabileceklerini ve Suriye'nin komşularıyla nasıl bir eşgüdüm oluşturabileceğini anlamayı da hedeflemektedir” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE VE SURİYE HALKLARININ BARIŞI İÇİN KATKI SAĞLAYACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba; “Konferansın ardından sonuç bildirgesini kamuoyuna açıklayacağız. Bu konferansla Türkiye ve Suriye Halklarının barışı için katkı yapıyor, ülkeler arasındaki ilişkilerin biran önce normalleşmesi için bütün gayreti göstereceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Konferansımız, Cumartesi sabah 09.00 da Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşması ile başlayacak, sonuç bildirgemizde konferansın bitiminde Genel Başkan Yardımcımız Ünal Çeviköz tarafından kamuoyuna açıklanacaktır” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız