SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Barış İçin Masaya Oturdular...

A- A+ PAYLAŞ
 
Taliban’ın Pakistan’da bulunan kolunun, ABD destekli İslamabat hükümetiyle istikşafi barış görüşmeleri yapmakta olduğu bildirildi.
 
Reuters’a açıklamalarda bulunan üst düzey bir Taliban lideri ve arabulucular, görüşmelerin odağının şimdilik Afganistan sınırındaki Güney Veziristan bölgesi olduğunu ancak kapsamının genişletilebileceğini söyledi.
 
Taliban lideri, tutukluların serbest bırakılması dahil birçok taleplerini Pakistan hükümetine ilettiklerini belirtti. 
 
Peştun aşiretlerinden birine mensup arabulucu ise görüşmelerin “çok zor” olduğunu ifade etti.
 
Pakistan’a her yıl milyarlarca dolarlık yardım paketleri gönderen Washington yönetiminin ise terörist örgütler listesine aldığı Tahrik-i Taliban Pakistan (TTP) ile yapılan barış görüşmelerine sıcak bakması beklenmiyor.
 
TTP ile geçmişte yapılan barış görüşmeleri istikrar getirmeyi başaramamış, aksine Taliban’a güçlenmesi, yeni saldırılar düzenlenmesi ve bölge halkı üzerindeki baskısını artırması için daha fazla zaman yaratmıştı.
 
HENÜZ İLK AŞAMADA
 
Adının açıklanmasını istemeyen Taliban lideri, “Evet, görüşmeler yapıyoruz ancak henüz ilk aşamadayız. Bir ilerleme kaydedip edemeyeceğimizi göreceğiz” dedi.
 
Taliban lideri görüşmelerin henüz Güney Veziristan’la ilgili olduğunu ifade ederek, “Eğer başarılı olursak bütün eyalet bölgelerini kapsayacak bir anlaşmayla ilgili de görüşebiliriz” dedi.
 
“Zaten biz aslında en başından beri savaşmak istememiştik. Amacımız Afganistan’ı yabancı güçlerden temizlemekti” diye konuşan örgüt lideri, Pakistan hükümetinin ABD’yi desteklemesi üzerine kendilerine savaşmaktan başka seçenek kalmadığını belirtti.
 
Pakistan ordusundan ve hükümetinden henüz bir yorum gelmezken, görüşmelere katılan bir aşiret lideri, “Şu an çok zor bir aşamadayız. Geçtiğimiz iki ayda üç tur görüşme yaptık ama bir sonuca ulaşamadık. İlerleme kaydedebilecek miyiz söylemek zor ama doğru yönde ilerliyoruz” dedi.
 
BİN LADİN'İN ÖLDÜRÜLMESİNDEN BU YANA TANSİYON YÜKSELİYOR
 
Afganistan’da ABD liderliğindeki NATO güçleriyle işbirliği yapan TTP, sınırdaki bazı noktaları kontrol altına almıştı.
 
ABD özel güçlerin El Kaide lideri Usame bin Ladin’i Mayıs ayında, yıllardır yaşadığı Pakistan’da ele geçirip öldürmesinden bu yana, İslamabat, ülkedeki militan hareketlerin önüne geçmek için baskı altındaydı.
 
Pakistan hükümeti ve ordusu bin Ladin’in Pakistan’da olduğu konusunda hiçbir bilgileri olmadığını iddia etmiş ancak bu istihbarat boşluğunu açıklamayı başaramamıştı.
 
ABD’nin bin Ladin operasyonu aynı zamanda İslamabat yönetimini de öfkelendirmişti. Bunun ulusal egemenliğinin ihlali olduğunu öne süren Pakistan hükümeti ABD’nin bölgedeki girişimleri kapsamında istihbarat paylaşımını minimuma indirmişti.
 
Bin Ladin’in ölümünün ardından TTP de Batı’ya saldırılarını artırma yemini etmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız