SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Baruş ve Gürkan'dan Kayısı Festivali Açıklamaları

0
Güncellendi - 2019-07-03 05:19:18
Baruş ve Gürkan'dan Kayısı Festivali Açıklamaları
A- A+ PAYLAŞ

NELER YAPILACAK, HANGİ SANATÇILAR GELECEK?. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye’nin Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alan ikinci tarım ürünü kayısının hak ettiği yerde olmadığını belirterek “Kayısımızın tanıtımı noktasında, Malatya’ya sağlamış olduğu katma değer noktasında ve üreticinin cebine giren parasal anlamdaki değer noktasında baktığımız zaman kayısı hak ettiği yerde değildir. Malatya’nın artık kendi külleri üzerinden silkinip ayağa kalkması, koşması ve mazisine layık istikbaline hazırlanması için büyük gayret gösterilmesi lazım” dedi.  ‘Hepimiz özeleştiri yapmak zorundayız” diyen Gürkan “Çünkü Malatya hepimizin ortak paydasıdır, hepimizin ortak geleceğidir” diye konuştu.

Vali Aydın Baruş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 17-23 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan 23. Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali ile ilgili ortak basın toplantısı yaparak programın içeriği hakkında bilgiler verdiler.

“Malatya’ya sağladığı katma değere rağmen hak ettiği yerde değildir”

Malatya’nın ekonomik anlamda gelir getiren en önemli ürünü olmasının dışında artık kentin simgesi olarak anılan kayısıyla ilgili 2013 yılından bu yana etkinlik yapılmadığını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Oysa kayısımız Avrupa coğrafi işaret almış 3 üründen bir tanesidir. Bilindiği gibi biri Aydın’ın inciri, biri Gaziantep’in baklavası diğeri de Malatya’mızın kayısısıdır. Ama Türkiye’de coğrafi işaret almış 3 üründen biri olmasına rağmen kayısımızın tanıtımı noktasında, Malatya’ya sağlamış olduğu katma değer noktasında ve üreticinin cebine giren parasal anlamdaki değer noktasında baktığımız zaman kayısı hak ettiği yerde değildir.Yukarı Mezopotamya’da ilk insanlık nüvelerinin, ilk insani medeniyetin tohumlarının ekildiği bir merkezin üzerinde bulunuyoruz. Biz yaşayan nesiller de bu kadim coğrafyanın hak ve hukukunu koruma noktasında geçmişimize layık günü ve geleceği yaşatma noktasında üzerimize düşen sorumluluğumuzu ve yükümlülüğümüzü yerine getirebiliyor muyuz, bunun sorgulamasını kendi zihnimizde ve düşüncemizde hepimiz özeleştiri olarak yapmak zorundayız. Malatya hepimizin ortak paydasıdır, hepimizin ortak geleceğidir. Malatya’nın artık kendi külleri üzerinden silkinip ayağa kalkması, koşması ve mazisine layık istikbaline hazırlanması için büyük gayret gösterilmesi lazım” diye konuştu.

“Stant satışlarımız devam ediyor”

Fuar ile ilgili olarak da stand satışlarının devam ettiğini belirten Başkan Gürkan, kayısı fuarının önemine ilişkin de şunları söyledi:

“Geçmişte yapılan kayısı şenlikleri şehre bir hareketlilik getirirdi. Bu dönem yetiştiremedik ama önümüzdeki dönem şenliklerin bir aile bütünlüğü içerisinde değerlendirilmesi lazım. Biz bunu Malatya adına yapıyorsak ve coğrafi işaret bazında değerlendirdiğimizde Baskil’i, Gölbaşı’nı ve Elbistan’ı coğrafi işaret kapsamı içerisinde değerlendiriyorsak bu coğrafi bölge içerisinde kayısı etkinliklerini ve şenliklerini yapmak gibi bir sorumluluğumuz var. Önümüzdeki süreçte Malatya’nın bütün ilçelerinin ve dediğim kayısı hinterlandı içerisindeki Elbistan, Gölbaşı ve Baskil bölgeleri de dahil olmak üzere Malatya’nın bu kayısı şenliklerine iştirak etmesi noktasında onların katılımı noktasında gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

23.Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali’nin temel amacı toplumsal barışın; toplumsal paylaşmanın, dayanışmanın ve birlik beraberliğin bir payda altında toplanıp ileri hedefe kilitlenmesi amacına matuftur. Bu, Malatya ailesinin şenliğidir. Malatya ailesine mensup olan, sadece bu coğrafya sınırları içerisinde değil başka coğrafyalarda olup Malatyalı olanlar ve başka coğrafyalarda olup da Malatya’ya gönül veren herkes Malatya kimliğine haizdir. Dolayısıyla bu kimlikte herkesi bu şenliklere davet etme noktasında, herkes bir Selahattin Gürkan, bir Aydın Baruş olarak etkinliklere katılımının sağlanması noktasında üzerine düşen sorumluluk ve yükümlülüğü bir Malatyalı olarak yapmak gibi bir mecburiyetimiz vardır.

Bizim yapacağımız çalışmalar da bu şehrin kültür-medeniyet ve geçmişinin; tarih, kültür ve değerleriyle hafızasının yansıtılacağı çalışmalar olacak. Festivalin, sadece kayısı ile ilgili bir ürün formatı içerisinde değil de Malatya’yı bütüncül olarak değerlendirebilecek bir kimlik formatı içerisinde olmasından yanayız. Kayısının tabi ki yaş kayısı, ambalaj gibi çeşitli yarışma etkinlikleri yapılacak ancak onun da ötesinde kültür ve sanat anlamında; sempozyum, konferans, panel gibi kayısının tanıtılması noktasında bütün arkadaşlarımız ellerinden gelen gayreti ve çabayı gösterecektir.

Bu vesileyle tüm hemşerilerimizi 17-21 Temmuz tarihleri arasında düzenleyeceğimiz Kayısı Festivalimize beklediğimizi belirtmek istiyorum.”

Baruş: Malatya demek kayısı demektir

Konuşmasına, Malatya’da kayısı festivalinin başlangıcına ilişkin kısa bilgiler vererek başlayan Vali Baruş da, son 40 yılda Malatya’da kayısı üretiminin ciddi oranda arttığını söyledi. Kayısının Malatya için ekonomik bir değer olmasının yanı sıra bir yaşam kültürü olduğunu vurgulayan Vali Baruş, “Önceki yıllarda Malatya üzerine çok değişik toplantılar, seminerler çalışmalar yürütülmüş tabii bu çalışmalar neticesinde kayısının sorunları tespit edilmiş, bu yönde bunların çözümünde bazı adımlar atılmış ama bu adımların yetersiz olduğunu görüyoruz. Çünkü kayısı daha üretim safhasından itibaren yetiştirilmesi, sağlıklı ortamda pazara sunulması ve pazarlamada da istenilen ekonomik değeri elde etmesi için çok değişik aşamalarda gayret sarf edilmesi gerekmektedir.

Kayısı Festivali, Malatya kayısısının tanıtımı, Malatya insanının kültür değerlerinin Türkiye ve Dünya’ya duyurulması bakımından büyük önem taşıyor.  En son 2013 yılında gerçekleştirilen festivalin bugüne kadar gerçekleştirilememiş olması aslında önemli bir eksiklikti. Bunun farkında olan değerli Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte yaptığımız değerlendirmelerde festivali bu yıl çok hazırlıklı olmasa da en azından vatandaşlarımıza umut verme anlamında veya bu festivalin yapılabileceğini gösterme anlamında bir hazırlık içerisine girildi ve önemli çalışmalar gerçekleştirildi.

Amacımız sadece Malatya kayısısını değil aynı zamanda kültür değerlerimizi tanıtmak ve Malatyalılar arasında Malatyalı bilincinin daha üst seviyelere çıkarılmasını sağlamak.  Çünkü siz kendi insanınızla barışık değilsiniz, kendi insanınızla birlikte hareket etmiyorsanız, onların kalplerine hükmetmiyorsanız, onların kalplerindeki sevgiye hitap etmiyorsanız bu bilinci oluşturamazsınız. Malatya ismine ve Malatya kayısısına tüm Malatyalılar sahip çıkmalı, başta bizler yöneticiler olarak tüm vatandaşların, sivil toplum örgütlerimiz, basın mensuplarımız Malatya kayısısının isminin hiçbir şekilde lekelenmemesi, Malatya isminin lekelenmemesi için elimizden gelen gayreti göstermek durumundayız.

Malatya Kayısısı Avrupa Birliğinden üçüncü coğrafi işaret tescili alan ürünümüz. Ama bu tescil değerini çok iyi kullandık diyemeyiz. Malatya kaysı logosunu bütün sitelerimizde, gazetelerimizde kullanmaya gayret edelim. Esnafımız ve bu işin ticaretini yapan değerli işadamlarımız bu logoyu kullanmak, Malatyalılık ve Malatyalı olma borcudur. Böyle hareket edersek, ülkemizin diğer tarafındaki insanların düşüncesindeki Malatya algısını da olumlu yönde değiştirmiş oluruz.

Büyükşehir Belediye Başkanımızı daha göreve ilk gelişinden itibaren Kayısı festivaline sahip çıkıp bu organizasyonun düzenlenmesinde koyduğu iradeden dolayı da tebrik ediyorum. Kayısı Festivalinin düzenlenmesinde emeği bulunanlara ve görev alan arkadaşlarıma başarılar diliyorum.  Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” Şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, Vali Aydın Baruş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, basın mensuplarının soru, görüş ve önerilerini de aldılar.

Festival etkinlikleri

  • En İyi Yaş Kayısı
  • Yaş Kayısı Yeme
  • En İyi Kayısı Ambalaj
  • Kayısı Pırtlatma (Patik Yapma)
  • En İyi Vitrin yarışmaları.
  • Uluslararası halk oyunları ekiplerinin gösterileri (Halk oyunları ekipleri şehir merkezinde ve ilçelerimizin meydanlarında gösteriler yapacak. Ayrıca bu ekipler Mişmişpark’ta da festival boyunca gösterilerini yapacaklar.)
  • Şehrimizin değişik noktalarında müzik ve sanatsal etkinlikler düzenlenecek.”şeklinde bilgiler verdi.

Konser verecek sanatçılar

17 Temmuz Çarşamba Rafet El Roman

18 Temmuz Perşembe   Malatya Sıra Gecesi (Sürpriz Sanatçılar)

19 Temmuz Cuma         Funda Arar

20 Temmuz Cumartesi Yusuf Güney

21 Temmuz Pazar         Ümit Besen ve Pamela

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • murat (4 yıl önce)
    Pamela ilginç bir seçim acaba bir Cumhuriyet Halk partili belediye Yusuf Güneyi konsere davet ediyor mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Bulent (4 yıl önce)
    Kaç milyona mal olacak festival...kimin parasıni kime veritorsunuz...çifçiye ne geliri var...rafet el romana ver parayi gitsin...YAZIK İSRAF GÜNAH..
    0
    0
    Yanıtla
  • ABDURRAHMAN (4 yıl önce)
    Doğruya doğru Selahattin Başkan Malatyanın kültürel.ekonomik ve eğitim değerlerine katkı sağlamak adına gerekenleri sessiz sedasız yapıyor.İşini biliyor ve her malatyalının gönlüne girmesini çok iyi biliyor.Rabbim hizmetlerini daim eylesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • beytullah (4 yıl önce)
    Sayın başkan yaptığınız bu toplantıya akp kadın kolu başkanını yanı başınıza alarak yapmanız yakışık almadı. mhp chp iyi parti partilerinin de başkanlarını alsaydınız ama bu şekilde görüntü vermeniz size hiç yakışmadı görülüyorki biz eski başkanları mumla arayacağız onlar hiç olmasa sözleri ile icrraatleri birdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bence de yakışıksız olmuş....Vali ve Belediye Başkanı yeterli,diğer siyasiler insanları irrite ediyor......
    0
    0
    Yanıtla
  • Canercan (4 yıl önce)
    Baskana sozum yok ama sayin milletvekillerimiz ve eski yonetimler kayisi icin bisey yaptigina inanmiyorum dunyadaki kayisinin %80 e yakin biz uretelim ama fiyati baskalari belirlesin almanya bizden kayisiyi 12--14 yl alip 200 gr paketleyerek 200 gr 6.75 euro ya satiyor ve uzerinde turk mali vs yazmiyor aradaki ucurum sanirim olayi ozetliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • mahmut hoca (4 yıl önce)
    bütün malatya GÜRKAN ın sırtında mebuslar enkazı bırakıp kaçtılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüsamettin (4 yıl önce)mahmut hoca isimli kullanıcı yorumuna
    Ogretmen misiniz acaba?
    0
    0
    Yanıtla