SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Başarı Oranı Yüksek

A- A+ PAYLAŞ
 
Diz kapağındaki kıkırdağın kendini yenilemediğini söyleyen İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurzat Elmalı, bir süre önce haberlere konu olan 'Kıkırdak Yenileme Yöntemi'yle ilgili detaylı bilgiler verdi. 
 
Kıkırdak harabiyetine bağlı olarak yıllar içinde eklemin iş göremez hale geldiğini ve kalıcı sakatlıkların oluşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Elmalı, kıkırdak yaralanmalarında daha önceleri çeşitli yöntemlerin denendiğini, ancak bu yöntemlerden hiçbirinde oluşturulan kıkırdağın, orijinal kıkırdak yapısına sahip olmadığı için yıllar içinde tekrar bozulup işlev göremez hale geldiğini belirtti. 
 
"OMUZ VE AYAKTADA UYGULANIYOR"
 
Kıkırdak Yenileme Yöntemi ile yüzde 80-85 gibi oldukça başarılı sonuçlar alındığını söyleyen Prof. Dr. Elmalı, ''İlk olarak kişinin kendi dizinden hasarlı olmayan kıkırdak dokudan kapalı ameliyat yöntemiyle (artroskopi) biyopsi ile az bir miktar alınıyor ve o dokudaki hücreler Ankara da bir merkezdeki laboratuvarda çoğaltılıyor. 2 haftalık işlemin ardından çoğaltılan kıkırdak dokusu geri gönderilerek ikinci bir operasyonla hastanın dizindeki hasarlı bölgeye naklediliyor. Prof. Dr.Elmalı, bu yöntem diz eklemi dışında omuz ve ayakbileğindeki kıkırdak harabiyetinde de uygulanabiliyor" dedi.
 
''BAZI ŞARTLAR VAR''
 
Yeni uygulanan yöntem için çeşitli şartlar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Elmalı, hastaların 50 yaşının altında olması, hasarlanan kıkırdak bölgesinin etrafının sağlıklı kıkırdak dokusuna sahip bulunması gerektiğini söyledi. Yöntemin osteoatroz (ileri kireçlenme) olarak bilinen yaygın kıkırdak hastalığı bulunan hastalara uygulanmasının bugün için mümkün olmadığı öğrenildi. 
 
"ABD'de 10 YILDIR YAPILIYOR"
 
Prof. Dr. Elmalı, önceki tekniklerinin uygulandığı hastalara göre önemli avantajlara sahip olan "kıkırdak hücre nakli" yöntemin ülkemizde henüz çok yeni olduğunu, son bir-iki yıldır bu alanda kendini yetiştiren sayılı hekim tarafından belli merkezlerde uygulandığını, Avrupa va ABD'de ise 10 yıldır başarılı bir şekilde uygulandığını söyledi.
 
Tekniğin doğru ellerde, doğru biçimde yapılmasının çok önemli olduğuna dikkati çeken Elmalı, ''Kıkırdak zedelenmesi dendiğinde, birçok insan başvuruda bulunuyor. Doğru endikasyonlar, doğru olguda kullanılmalı. Belirli koşullar sağlandığı takdirde yapılan işlemin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme kapsamındadır" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız