SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Başarısı Ne, Kaç Kişi İşyeri Açtı?"

0
Güncellendi - 2016-02-11 17:58:37
A- A+ PAYLAŞ

  • Ağbaba, soru önergesiyle KOSGEB'in girişimcilik eğitimlerinin sonuçlarını Sanayi Bakanı Işık'a sordu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, KOSGEB tarafından yıllardır devam eden girişimcilik eğitimlerinde işyeri açan kişi sayısının az olmasının çelişki olduğunu belirerek, işyeri açma şartlarının yumuşatılmasını istedi.

AKP Hükümeti’nin 1 Kasım seçim vaatleri arasında yer alan “girişimcilere 50 bin TL hibe desteği’ kamuoyunda İŞKUR ve KOSGEB’e başvuruların artmasına sebep olurken, bugüne kadar KOSGEB’in kaç kişiye işyeri açmak için destek verdiği merak konusu oldu. En son Battalgazi Belediyesi, İŞKUR ve KOSGEB işbirliğiyle düzenlenecek 200 kişilik uygulamalı girişimcilik eğitimine bin 961 kişi başvuruda bulunmasının ardından, konuyu gündeme getiren CHP Milletvekili Malatya Veli Ağbaba, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a girişimcilik eğitimlerinin başarısını sordu.

ŞARTLAR AĞIR, BAŞARI DÜŞÜK

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından , hizmet ve ticaret sektöründeki KOBİ’ler desteklenmekte, girişimciliğin yaygınlaştırılması desteklenmesi amacıyla uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinin verildiğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,”Alınan bilgilere göre eğitim alan kişilerin sadece %10 unun proje hazırlayarak KOSGEB’e başvurduğu belirtilmektedir.Proje hazırlama süreci ve sonrasında işyeri açmak için istenen şartların ağırlığı, bu programların başarısını engellemektedir” ifadelerini kullandı.

KAÇ KİŞİ İŞYERİ AÇTI?

Ağbaba’nın konuyla ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesindeki ifadeler şu şekilde; “Türkiye genelinde 01.01.2010 ile 31.12.2015 tarihleri arasında açılan uygulamalı girişimcilik eğitim program sayısı kaçtır? Bu programlarda kaç kişiye eğitim verilmiştir? Türkiye genelinde uygulamalı girişimcilik eğitimi alıp, devlet tarafından desteklenerek açılan işyeri sayısı kaçtır? Bu işyerlerinin illere göre dağılımı nasıldır? Girişimcilik desteği alan işyerleri ortalama kaç yıl faaliyetlerine devam etmektedir? KOSGEB Malatya Merkez Müdürlüğü ve işbirliği yapılan kurum-kuruluşlarla 01.01.2010-31.12.2015 tarihleri arasında açılan uygulamalı girişimcilik eğitimi sayısı kaçtır? KOSGEB Malatya Merkez Müdürlüğü, ilgili dönemde hangi kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak Girişimcilik eğitimi vermiştir? Ayrı ayrı kurum-kuruluş-firmaların aldığı eğitim sayısı ve kursiyer sayısı ne kadardır? Girişimcilik eğitimi aldıktan sonra, Malatya KOSGEB’e proje sunan kişi sayısı kaçtır? Bu projelerden kaç tanesi kabul görmüştür? KOSGEB Malatya Merkez Müdürlüğü tarafından uygulamalı girişimcilik eğitimi verilen kişilerden kaçı girişimcilik fonundan yararlanarak işyeri açmıştır? İşyeri açan kişilere kaç liralık maddi katkı sunulmuştur? Bu işyerlerinden kaç tanesi halen açıktır? KOSGEB tarafından 2010-2015 yılları arasında kaç KOBİ’ye destek verilmiştir? Hibe desteği miktarı ne kadardır?”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Salih (6 yıl önce)
    Kosgep hikaye yandaş san var yandaş değilsen hava malatyadaki sistem bu Allah için hakkaniyet li uygulama yok adamı olan yararlanıyor birde Zengin olanlar garibana yok böyle bir destek
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (8 yıl önce)
    bende gerçek bir girişimci olarak sertifika aldım,ama gel gelelim girişimciliğimin önüne çok sudan sebep engeller konuldu,herşeyi hallettim derkende maalesef girişimcilik muracat sürem dolmuş,ben girişemedim ama onlar bir gol atıp galip geldiler.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (8 yıl önce)
    Ne başarısı ahbap çavuş ilişkisiyle sertifika dağıtılıyor. İş sahibi adam karısı, kardeşi adına aynı işi tekrar açıyor. 80 milyonun hakkını yiyor, sonra da batıyor. Bunu yapanı da müsamaha göstereni de Allah'a havale ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla