SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Başarıyla Taçlandırmak Hedefimiz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:52:19
A- A+ PAYLAŞ
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, "Her Malatyalı, gözü kapalı, kendisiyle yola çıkılacak bir yol arkadaşıymış" dedi. 
 
Malatya TSO'ya yaptığı ziyaret sırasında konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, "Malatya'da bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Mutluyum, çünkü bugün biz "Dar'ül Rifa"dayız. Selçuklu döneminde de, Osmanlı döneminde de adı Dar'ül Rifa, yani "mutluluk yurdu-mutluluk yeri" olan Malatya'dayız. Benim gönül dünyamda ayrı bir yere sahip olan, tanımaktan büyük onur duyduğum Arapgirli Fethi Gemuhluoğlu'nu rahmetle anıyorum. Yine Türkiye'de yeni bir devri başlatmış olan Malatya'nın simge ismi, yine tanıma şerefine eriştiğim 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı rahmetle anıyorum. Merhum Fethi Gemuhluoğlu, daha ben küçük bir çocukken, şöyle derdi: 'Önce refik, sonra tarik / Önce yola çıkılacak yoldaş, sonra yol.' Bugün bu sözü söylemesinin manasını çok daha iyi anlıyorum. Çünkü her Malatyalı, gözü kapalı, kendisiyle yola çıkılacak bir yol arkadaşıymış. Bu ziyaretimizde bu gerçeği, bir kez daha fark ettim. İTO Başkanı olarak belirtmeliyim ki, Malatya'nın doğal ve kültürel hazinelerini ticari bir başarı ile taçlandırmak, bizim de hedefimizdir" dedi. Yalçıntaş, şu şekilde konuştu: 
 
"Malatyalıların girişimcilik ruhunu, tüm Türkiye için örnek oluşturan vizyonunu, tarihsel bir tespitle, sizinle paylaşmak istiyorum. Birçoğunuzun bildiği gibi Cumhuriyet'in ilk yıllarında Malatya'da bir gazete çıkar. Adı Malatya'dır. Bu gazete siyasi olayların yanı sıra ekonomik ve ticari gelişmelere de yer ayırır. Gazetenin 12 Ocak 1924 tarihli nüshasında ekonomi üzerine bir yazı yayınlanır. Yazının başlığı "iktisat ve elektrik"tir. Orada şöyle yazar; 'Mevcudiyetimizi idame ettirmek (sürdürmek) evvel emirde ihracatımız ile ithalatımız arasında mümkün mertebe müsavat (eşitlik) tesisine ve servetimizi tezyit (artırmak) için de, ihracatımızı artırmaya çalışmak mecburiyetindeyiz. Binaenaleyh muhtaç olduğumuz şeylerin birçoğunu kendi memleketimizden tedarik etmek ve daima paramızın ecnebi memleketlere akıp gitmesine meydan vermemek lazımgelir.' Yazının daha sonraki bölümünde yurtdışına en çok, aydınlatmada kullanılan gazyağı (petrol) için para ödendiğine dikkat çekilir. Ve müthiş öneri gelir: Malatya'da elektrik üretelim. Bu konuda İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden elektrik ve makine mühendisi Mehmet Refik Bey'den gelen teklif anlatılır ve elektrik üretimi için çağrıda bulunulur. Macid Bey'in kaleme aldığı bu yazı iki şeyi birden gösteriyor: Birincisi, Malatya'lı sorunlara çözüm üretmekte çok mahirdir. İkincisi de o günün tespitleri bugün için de aynen geçerlidir. Bugün de ekonomik kalkınmamız ihracat ile ithalatımız arasındaki dengeye bağlıdır. İhracatımız, yerli hammaddeye ve ara mala dayanmak zorundadır. Ancak bu şekilde ithalatımıza yetişen, hatta onu aşan bir ihracatı, dolayısıyla kalkınmayı gerçekleştirebiliriz. 90 yıl önceki bu ruhu biz Malatya'da ve Anadolu'nun her ilinde hakim kılabilirsek, işte o zaman Türkiye 2023 hedeflerine başarıyla ulaşır. İşte o zaman, Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yerini alır. İşte o zaman, Türkiye'nin her şehri, kendi markalarını üretir." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız