SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Başbakan Ağırlamış Bir Mahalle..''

A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 12 Temmuz'da Malatya'ya yaptığı ziyaretteki programda da yer alan ve Sıtmapınarı'ndaki tören alanında "başlattığı" Taştepe Tapu Dağıtım töreni, 28 Temmuz'da Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından "tamamlandı".

Erdoğan'ın, Malatya gezisindeki toplam 17 açılış, temel atma, tapu ve anahtar dağıtımı programında yeralan ve bazı sakinlerine tapu verdiği Taştepe'de, belediye tarafından 16 gün sonra yeni bir tören düzenlendi.

Törenle ilgili olarak Belediye Basın Bürosu'ndan yayınlanan bülten şöyle:

"Uzun yıllardır bir türlü tapularını alamayan Taştepe Mahalle sakinleri, Malatya Belediyesi yeni yönetiminin ısrarlı girişimleri neticesinde müstakil tapularına kavuştu.

Taştepe Mahalle Sakinlerine tapularının verilmesi amacıyla 28 Temmuz Cuma günü Taştepe Mahallesi’nde bir tören düzenlendi. Törene Belediye Başkanı Cemal Akın, Başkan yardımcıları Nurettin Sevim, Yusuf İzettin Cengiz, Taştepe Mahalle Muhtarı Turan Sarı, mahalle muhtarları ile yaklaşık 1000 dolayında vatandaş katıldı.

Düzenlenen tören sırasında bir konuşma yapan Taştepe Mahalle Muhtarı Turan Sarı, 30 yıllık rüyalarının sona erdiğini belirterek, “Belediye Başkanımız Cemal Akın, bizlerin 30 yıllık bir sorunun çözüme kavuşturmuştur. Kendisine tüm mahalle sakinlerim adına teşekkür ediyorum” dedi.

Mahalle Muhtarı Turan Sarı konuşmasında yapılan hizmetlerden dolayı mutlu olduklarını, bununla birlikte bazı sorunlarının da bulunduğunu belirterek, Taştepe Caddesinin genişletilmesi, Eski Sağlık ocağı yerine çok amaçlı bir salon yapılmasını ve imar planlamasında yapı hakkının yükseltilmesi talebinde bulundu.

Taştepe Mahalle Muhtarı Turan Sarı’nın konuşmasının ardından Cirikpınar Mahalle Muhtarı Öztürk Dağdelen ise kendi yazmış olduğu Kirli Çocuk ve Bayrak adlı şiirlerini okudu.

Belediye Başkanı Cemal Akın’da yaptığı konuşmada, Taştepe Mahallesinin Malatya’da ayrı bir yeri olduğunu, 12 Temmuz tarihinde bir dizi açılış ve temel atma törenine katılmak üzere ilimize gelen Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, temsili olarak Taştepe Mahalle sakinlerinin bir bölümüne tapularını verdiğini ve dolayısıyla Taştepe Mahallesinin Başbakan ağırlamış bir mahalle olduğunu söyledi.

İnsanların mal edinmelerinin temel haklarından biri olduğunu ifade eden Başkan Akın, Hukuk Devletlerinde mal edinmenin ispatının ise tapu olduğunu belirterek, “Yani ne kadar malın, mülkün varsa onun resmi kayıtları ve müstakil tapusu olması lazım. Müstakil tapusu olmayan bir malın santimetrekaresini bile kullanamazsınız, üzerinde tasarruf yapamazsınız, bir başkasına satamazsınız.

İşte bu kadar önemli olan müstakil tapu bakımından Malatyamız pek de şanslı bir il değildir. Çünkü Malatyamız’ın merkezi küçük parsellerden oluştuğu, bazı yerleri de Taştepe mahallesinde olduğu gibi hazine arazisi olduğu için, hisseli parsellerden veya hazine arazilerinden oluşmaktadır. Hazine arazisine kurulan ve yakın bir zamana kadar mülkiyeti hazineye ait gecekondu alanında bulunan Taştepe mahallesinin ıslah imar planı 1993 yılında yapılmış, bu tarihten sonra da müstakilleştirme süreci başlamıştır” dedi.

Hisseli parsellere veya hazine arazilerine yapılan yapıların ne kadar sorunlu bir durum olduğunu ancak başına gelenlerin bildiğini, Taştepeliler’in ise bunu gayet iyi bildiklerini belirten Belediye Başkanı Cemal Akın, “Biz göreve geldiğimiz günden buyana, Malatyamız’ın acil ve önemli sorunlarından birisi olarak gördüğümüz imar uygulamasına büyük önem verdik. Malatyamız’ın düzenli ve imarlı bir şekilde gelişmesi, büyümesi için büyük çaba harcadık ve harcamaya da devam ediyoruz. Bütün Malatyalı hemşehrilerimin şunu bilmesini istiyorum; Biz Malatya Belediyesi olarak vatandaşlarımızın en az seviyede sorunla karşılaşması için, müstakilleştirme yaparken azami gayret sarfediyoruz. Bütün vatandaşlarımız şundan emin olsunlar ki, biz asla ve asla vatandaşımızın mağdur olmasını, sorun yaşamasını istemeyiz” dedi.

Konuşmasında, Malatya’nın sorunlarını aciliyet sırasına göre imkanları ölçüsünde teker teker çözmeye çalıştıklarını belirten Başkan Akın, “Bizim için Kanalboyu ne ise Taştepe Mahallesi de odur. Oraya ne hizmet yapıyorsak, buraya da o hizmeti yapıyoruz. Taştepe Mahallesinde de belediyeciliğin bütün hizmetleri aksatılmadan yürütülürken, bizim dönemimizde iki önemli hizmet gerçekleştirildi.

Birincisi hepinizin bildiği gibi göreve gelir gelmez temelini atıp inşaatını bitirdiğimiz Taştepe Sağlık Evinin yapımı, ikinci önemli hizmetimiz de müstakil tapulardır. Ama bu müstakil tapular bence hizmetlerin en büyüğüdür. 244 bin metrekarelik gecekondu alanı olan taştepe bölgesinin, 1993 yılında ıslah imar planı yapılıp onaylanarak, 613 adet tapu olarak hazine adına çıkarılmış. 613 adet tapudan 415 adet tapunun tahsisli olduğunu tespit ettik ve yaptığımız çalışmalar sonucunda şu anda 186 adet tapu vatandaşlarımız adına çıkarılmıştır. 74 adet tapu ise kısa süre içerisinde yine vatandaşlarımız adına çıkarılarak, kendilerine verilecektir. Geri kalan tapuların da vatandaşlarımız adına çıkarılması için çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürmektedir.

Şimdi tapularını verdiğimiz hemşehrilerimiz ve yakın bir zamanda da vereceğimiz diğer tapu sahipleri artık mekanlarını, arsalarını istedikleri gibi kullanabilecekler. İsterlerse satabilecekler, isterlerse imarlı, planlı, projeli, ruhsatlı binalar yapabilecekler, Malatyamız”ın gelişmesine katkıda bulunacaklardır” dedi.

Konuşmasında Taştepe Mahallesi ile ilgili bir anısını da anlatan Belediye Başkanı Cemal Akın, 1977’de avukatlığa yeni başladığı sıralarda Taştepe Mahalle sakinlerinden bir kısmının, evleri yıkılmak istendiği için kendisine geldiklerini belirterek, “Evlerin yıkılmasını önlemek için hemen Danıştay’da dava açarak yürütmeyi durdurma kararı aldık. O dönemde İç İşleri Bakanı olan Korkut Özal ile Bayındırlık Bakanı olan Recai Kutan zaman kazanmamız konusunda bizlere çok yardımcı oldular. Bugün bu tapuların alınmasında emeği geçen 2 Malatyalı bürokrat ve siyaset adamımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 1977 yılında yürütmeyi durdurma kararı aldık, mekanı Cennet olsun Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal geldikten sonra tapu tahsis belgeleri ile ilgili yasayı çıkardı. Muhtarımızın dediği gibi rabbim bana 30 yıl sonra bu tapuları sizlere vermeyi nasip etti. Bundan dolayı da Cenab-ı Hakk’a müteşekkirim” dedi.

Öte yandan, mahalle sakinleri adına bir çocuk tarafından Belediye Başkanı Cemal Akın’a bir buket çiçek verilirken, Taştepe Mahalle Muhtarı Turan Sarı ise el dokuması bir Drejan halısı hediye etti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız