SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Başbakan 'Malatya' Dedi.."

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:32:59
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Erişkin Hematoloji Merkezi'nin alt bölümü olan Kemik İliği Nakli Merkezi'nde Almanya'dan gelen kök hücre ile akraba dışı ilik nakli olan Elif Şimşek, sağlığına yeniden kavuştu. 

4 Eylül'de lösemi hastası olduğunu öğrenen Elif Şimşek (35) eşi İhsan Şimşek ile birlikte tedavi olmak için arayışlara başladı. İstanbul'da istediği şartları bulamayan Şimşek ailesi, İhsan Şimşek'in gördüğü rüya sonucunda Malatya'ya geldi.

Almanya'dan gelen kök hücre ile Turgut Özal Tıp Merkezi'nde 9 Haziran'da ilik nakli olan Elif Şimşek, yeniden sağlığına kavuşurken, 'Yeniden doğmuş gibiyim' dedi. 

Erişkin Hematoloji Bölümü Sorumlularından Prof. Dr. İrfan Kuku, "Erişkin Hematoloji Bölümü, en önemli uğraştığı hastalıklar grubundan kanserler gelir. Lösemiler, lenf kanserleri, kemik iliği yetmezliği ve myeloproliferatif gibi hastalıklar başta geliyor. Bu kanserlerin tedavisinde öncelikle kemoterapi olmakla beraber, asıl kalıcı yanıt elde edebilmek, hastalığın kökünü kazıyabilmek için çoğunda ilik nakli yapılması gerekmektedir" dedi. 

Kuku, aileden nakil şansı olmadığı takdirde akraba dışı nakle başvurduklarını belirterek, "İlik nakli yapabilmek için çeşitli ilik nakillerinin elde edildiği kaynaklarımız mevcuttur. Bunların biri hastanın kendisinden yapılan, biri kardeşlerinden yapılan, diğeri de akraba dışından yapılan ilik nakilleri olmak üzere çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Burada tabi önemli olan kardeşten ilik nakli yapabilmek. Ülkemizde kardeş sayısının fazla olması bu açından bir şans olarak değerlendirilebilir ama her hastanın bu şansı olmayabilir. Bunun dışında akraba dışı ilik nakline müracaat ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İlik Nakli Merkezi'nde akraba dışı ilik nakli yaptıklarını dile getiren Kuku, "Merkezimizde yaptığımız 2 tane akraba dışı ilik naklini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Bu hastalarımızdan birine iliği Almanya'dan diğerine de Amerika'dan getirerek, merkezimizde hastalarımıza nakledildi.  Lösemi hastamıza ilik Almanya'dan getirilerek, nakledildi. Gayet başarılı bir şekilde naklini yaptık. Bir problem çıkmadan taburcu ettik" diye konuştu. 

Prof. Dr. Emin Kaya, Kemik İliği Nakli Merkezi'nin otolog, allojenik, haploidentik ve akraba dışı kemik iliği naklini yaptığını kaydetti.

Bugüne kadar 177 nakil yaptıklarını kaydeden Kaya, bu nakillerin 3'te 1'inin kardeşten nakil olan nakiller olduğunu belirtti.

Kaya, Türkiye'nin Doğu'sunda yani Malatya'da kemik iliği nakillerinin başarılı bir şekilde yapıldığını da sözlerine ekledi.

Kemik İliği Nakli Merkezi'nin Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Ali Erkurt ise, kemik iliğinde uyumlu çalışan bir ekibin olmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Erkurt, Kemik İliği Nakli Merkezi'nin akraba dışı kemik iliği naklini yaparak en önemli kök hücre nakli merkezleri arasına girdiğini gösterdiğini kaydederek, "Akraba dışı kemik iliği nakli gerçekten en çok zor nakildir. Eğer bir Kemik İliği Nakli Merkezi, akraba dışı kök hücre naklini başarıyla tam olarak yapabiliyorsa, deneyimi de çok iyi demektir" ifadelerini kullandı.

Erkurt, Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi olarak 2010 yılından beri yaklaşık 177 tane kemik iliği nakli yaptıklarını anımsatarak, bu nakillerin 3'te 1'inin aile hücre kemik iliği nakli olduğunu belirtti. 

Haziran ayı içerisinde 2 tane akraba dışı kemik iliği nakli yaptıklarını ifade eden Erkurt, takipte 10 hastalarının olduğunu kaydetti. 

Erkurt, deneyimi tam olan merkezlerin yapabildiği ve özellikli kemik nakil ünitelerinin yapabildiği bir kemik iliği naklinden başarıyla çıktıklarını belirterek, hastanın tamamen iyileştiğini söyledi. 

Erkurt, sağlık transferi yapmak isteyen bir bölüm olduklarını da sözlerine ekledi. 

Malatya'da ilik nakli olan Elif Şimşek'in eşi İhsan Şimşek, gördüğü bir rüya sonrası İstanbul'dan Malatya'ya gelerek, eşinin tedavisine başladıklarını söyledi.

Şimşek, 4 Eylül'de eşinin hastalığını öğrendiklerini ve bir hafta İstanbul'da hastane aradıktan sonra Malatya'ya geldiklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Eşimin 9 ay önce hastalığı tespit edildiğinde , İstanbul'da tedavi edilmesi için gayret sarf ettik. İstanbul'daki şartlar uygun olmayınca Malatya ya da Elazığ'ı tercih edecektik. Tercih aşamasındayken bir rüya gördüm. Rüyamda Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu hocamıza 'eşim rahatsız, tedavisi için Elazığ ve Malatya arasında tercihte yardımcı olmasını' istedim. Kendisi, Malatya'nın bu işe uygun olduğunu söyledi. Bizde ona istinaden Malatya'ya geldik. Tedavi sonucunda da ne kadar iyi bir karar verdiğimizi gördük" dedi.

Akraba dışı ilik nakli olan 35 yaşındaki Elif Şimşek, hastalığını tesadüfen öğrendiğini belirterek, "Her zaman kan tahlili yaptırıyordum. Tesadüfen hastalığımı öğrendim. Tabi bizim için şok oldu. Hemen hastane arayışına girdik. Tabi her ne hikmetse İstanbul'daki kapılar bize kapandı. O yüzden Malatya'ya geldik. Şuan gayet iyiyim. Yeni nakil oldum, biraz yorgunluk var. Yeniden doğmuş gibiyim" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız