SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Başbakan'dan İlk Açıklama...

A- A+ PAYLAŞ
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van'da meydana gelen depremde il merkezinde 93, Erciş'te 45 olmak üzere 138 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van'da meydana gelen depremin ardından, şu anda il merkezinde 93, Erciş'te 45 ölü ve 350 yaralı olduğunu söyledi.
 
Erdoğan, depremden önemli ölçüde etkilenen Erciş İlçesi'ndeki incelemelerinin ardından Van'a gelerek deprem nedeniyle oluşturulan Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde oluşturulan kriz merkezini ziyaret ederek yetkililerden brifing aldı.
 
Başbakan Erdoğan, brifingin ardından yaptığı açıklamada, dün Van'da 7,2 şiddetinde bir deprem meydana geldiğini anımsatarak, şunları söyledi:
 
''Bu deprem neticesinde birçok vatandaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz. Şu anda enkaz kaldırma çalışmaları gerek Van merkezde ve gerekse Erçiş'te devam ediyor. Şu anda zor koşullar ve zor şartlar altında bu çalışma devam ediyor. Zira gerek kurtarma ekipleri, gerek enkaz kaldırmaya yönelik çalışmayı yapacağımız, iş türü makinelerimiz filan bunlar, Van merkez olsun, çevre illerden olsun şu anda bölgeye intikal etmiş durumdalar, hala da bu çalışmalar devam ediyor.
 
Burada Van merkez ile ilgili olarak, tabii en önemli sıkıntımız, ağırlıklı olarak köylerde oldu. Zira köylerdeki kerpiç evler malum, bu evler hemen hemen tamamına yakını yıkık diyebiliriz. onun için Erçek beldesi, Çomaklı köyü, Hıdır köyü, Kasımoğlu köyü, Topaktaş köyü, Yalınağaç köyü, elekli köyü, Yaylıyaka köyü, Sarmaç köyü, Seyrantepe köyü, Abdulgazi Mahallesi bunlarda toplam 5 hane böyle bir yıkık bina olarak önümüzde. Ama diğerleri tamamıyla köyler, kerpiç binalar yıkılmış durumda. Ve Van merkez'de toplam şu anda elimizdeki bilgileri söylüyorum, 93 ölümüz var. Allah'tan kendilerine rahmet diliyorum, ailelerine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun diyorum.
 
Tabii bunun yanında 350 yaralı Van merkezde var. Bununla ilgili hamdolsun kısa süre bir süre önce açılışını yaptığımız Van Devlet hastanesinde gerekli müdahaleler yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor.
 
Erciş ile ilgili durum, şu anda çok daha farklı, daha sıkıntılı. Orada yıkık bina olarak 55 kadar Erciş merkezde yıkık bina var. Tabii bunlar apartmanlar ağırlıklı olarak ve buralardaki enkaz kaldırma çalışmaları şu an itibariyle devam ediyor. Burayla ilgili şu andaki yine ölü sayımız gerçi gelen bilgiler itibarıyla 45 sayımız var. Fakat enkaz altındaki ölü sayısı şu anda tabii bilinmiyor. Bu noktada bir rakam vermek mümkün değil, temennimiz onlara canlı olarak ulaşabilmek, onları kurtarabilmek. Ve bu noktada yoğun olarak çalışmalar bütün gece boyunca da devam edecek. Ve yarın da bu çalışmalar aynı şekilde artık netice alıncaya kadar tabii devam edeceğiz.''
 
''Ağır hasarlı olan evlere vatandaşlarımızın kesinlikle girmemesinde büyük fayda var''
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van'da meydana gelen depremin ardından vatandaşların ağır hasarlı evlere girmemeleri çağrısında bulundu.
 
Başbakan Erdoğan, ''Diğer vilayetlerde daha önce olmuş depremlerden kalktığımız gibi buradan da kalkacağız. Elimizden gelen bütün tedbirleri şu anda aldık, alıyoruz. Yani bu kışın soğuğunda biz vatandaşımızı kendi halinde, yalnız başına bırakacak değiliz'' dedi.
 
Erdoğan, depremden önemli ölçüde etkilenen Erciş ilçesindeki incelemelerinin ardından geldiği Van'da deprem nedeniyle oluşturulan Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ndeki kriz merkezini ziyaret ederek yetkililerden brifing aldı.
 
Başbakan Erdoğan, brifingin ardından yaptığı açıklamada, deprem ile ilgili bilgiler verdi. Erciş'teki çalışmaları İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin başkanlığında yürütüldüğünü ifade eden Başbakan Erdoğan, Bakan Şahin ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, iki bölge milletvekili, Silahlı Kuvvetlerin görevde olduğunu kaydetti.
 
Sivil Savunma, Başbakanlık AFAD, AKUT'un da çalışmaları sürdürdüğünü anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
 
''Van merkezde yine aynı şekilde bu çalışmalarımızı çok daha yine titizlikle baştan beri vali beyin riyasetinde yürütüldü. Şu anda da gece boyunca bu çalışmaları takip ve kriz masasında yönetmek üzere Beşir Atalay bey başkanlığında, yine bakan arkadaşlarımdan Çevre ve Şehircilik bakanımız Erdoğan Bayraktar ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve bazı milletvekili arkadaşlarım, bürokrat ve teknokrat arkadaşlarım bu çalışmalarda burada bulunacaklar. Bizler bugün zaten kabinemizin neredeyse çeyreği buradaydık.
 
6 bakanımız hep beraber bu çalışmaları geldik takip ettik. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, kolordu komutanımız yine aynı şekilde çalışmalara, sağ olsunlar nezaret ediyorlar. Buradan süratle bu kış tesirinden kurtarmak için birçok alternatiflerimiz var. Mevlana evleri olsun, kış çadırları olsun, konteynerler olsun... Bütün bunların üzerinde arkadaşlarımız şu anda çalışmalarını yapıyorlar. Ve bir an önce bunları sahada kurmak suretiyle, bazı yerlerde çadır kentler şeklinde, bazı yerlerde arazinin durumuna göre Mevlanaevleri... En uygun şekilde vatandaşlarımızı buralara yerleştireceğiz.
 
Tabii, bazı olayın artçı hali devam ettiği için burada paniğe filan bu işi götürmek yanlış olur. Ama ağır hasarlı olan evlere vatandaşlarımızın kesinlikle girmemesinde büyük fayda var. Ve bizler, bunun altından rahatlıkla, süratle, diğer vilayetlerde daha önce olmuş depremlerden kalktığımız gibi buradan da kalkacağız. Elimizden gelen bütün tedbirleri şu anda aldık, alıyoruz. Yani bu kışın soğuğunda biz vatandaşımızı kendi halinde, yalnız başına bırakacak değiliz.
 
Tüm bunlarla ilgili, barınma anlayışıydı, buna yönelik çalışmalarımız bir taraftan başladı ama yarın çok daha rahat bir şekilde çözüme kavuşmuş olacak. Arkadaşlarımız kriz masalarını bu şekilde zaten yönetiyorlar ve netice alıncaya kadar yönetmeye devam edeceğiz.''
 
-''Derdimize ortak olanlar var''-
 
Erdoğan, birçok ülkeden de arayanlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
 
''Bizim bu derdimize ortak olanlar var. Bu ülkelerin devlet başkanlarına, hükümet başkanlarına özellikle teşekkür etmek istiyorum. Gerek, ABD, Almanya, Azerbaycan, şu anda Azerbaycan büyük bir ekibiyle, bir uçağını gönderdi ve bunların hepsi tam donanımlı kurtarma ekipleri.
 
Şu anda Van Havaalanı'na indiler ve Erciş'e kendilerini yönlendirdik. Orada bu çalışmalara katılacaklar. Aynı şekilde Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Gürcistan, İngiltere, İran, İsviçre, İsrail, Japonya, Kanada, Kore, Macaristan, Pakistan, Polonya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Yunanistan, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, NATO olmak üzere hepsi katkıda bulunmak üzere Dışişleri Bakanlığımıza durumları bildirdiler ve Dışişleri Bakanlığımız da bununla ilgili ayrıca bir masa oluşturdu.
 
İhtiyaç olması halinde bu ülkelerden bu tür taleplerde bulunacağız ama şu anda sadece Azerbaycan, İran ve Bulgaristan, yanılmıyorsam bu ülkelerden gelen yardımlar, daha önceden de geldikleri için...
 
Burada da tabii bu yardımların yerlerine ulaşması noktasında havaalanı şartları, bunların da uygun olması lazım. Onun için şu anda bizler de bu problemi çözebilecek noktadayız ama onların da bu ilgileri sebebiyle gerek şahsım, gerek milletim adına kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. Şu andaki çalışmalarımızı büyük bir kararlılıkla azimle sürdüreceğiz, neticeye ulaştırmaya çalışacağız.''
 
-Depremle ilgili yayınlar-
 
Başbakan Erdoğan, basın mensuplarına da yayınlarında duyarlı olmaları çağrısında bulunarak, ''Basın mensubu arkadaşlarımdan bir ricam var; panikleyen vatandaşlarımız olabilir. Onların bu paniklemelerini ekranlara getirmek suretiyle vatandaşımızı 'Acaba Van'da, Erciş'te ne oluyor, hakikaten halk kendi başına bırakıldı mı?' gibi bir şey haline getirmeyin, milletin dayanışma ruhunu ortadan kaldırır'' dedi.
 
Depremin ardından seferber olduklarını ve hem Van Merkez'de hem de Erciş'te bütün birimleri ile çalışmalarına başladıklarını ifade eden Erdoğan, herkesin çalışmalarına aynı kararlılıkta devam edeceğini bildirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız