SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Başbakanımız Çok Büyük Şans'

A- A+ PAYLAŞ

Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Türkiye'de yılda 300 bin insan hayatını sigaradan dolayı kaybediyor. Bunların 100 bini kanserden. Yani her yıl sigaradan bir şehrimiz yok oluyor. Sigara nedeniyle Türkiye'de her yıl bir tsunami yaşanıyor" dedi.

Malatya'da Tabipler Odası'nın davetlisi olarak Belediye Konferans Salonu'nda "Kanser" konulu bir konferans veren Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Bugün biliyoruz ki, sigara ile ilişkisi olmayan herhangi bir kanser türü yok. Çok yakın zamana kadar kadınlardaki meme kanserinin sigara ile ilişkisi olmadığını düşünüyorduk. Ama geçen aylarda çıkan çalışmalar gösterdi ki, özellikle pasif içiciler büyük risk altında. Ülkemizde en sık görülen kanser, akciğer kanseridir. Acaba komşu ülkelerde nasıl? Avrupa'da akciğer kanserinin en sık görüldüğü ülkeyiz. Diğer kanserler hiçbir şekilde kıyaslanamayacak ölçüde azken, maalesef akciğer kanseri çok fazla. Niye fazla? Çünkü Türkiye'de her gün 17 milyon paket sigara tüketiyoruz. Sigarayı keserseniz yüzde 99 akciğer kanseri olmazsınız, gırtlak kanseri olmazsınız" dedi.

Türkiye'nin sigarayı bırakma sıralamasında Cezayir, Ekvator, Şili, Güney Afrika'dan daha kötü bir durumda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Tuncer, "Sigarayı bırakamıyoruz. Dünyada 1 milyardan fazla 0-14 yaş arasında çocuk pasif içici. Türkiye'de ise 12 milyon çocuk evlerinde sigara ile karşılaşıyor. Size bir tabanca versem, içinde altı mermilik bir tabanca olsa. Bu altı mermiden üçünü çıkartsam. Rus ruleti oynayacaksınız. Çocuğunuzun kafasına dayayıp acaba tetiği çeker miydiniz? Eğer evinizde sigara içiyorsanız tetiği çekiyorsunuz demektir. Şans yüzde 50. Sigara ile karşılaşan iki kişiden biri sigara nedeniyle ölüyor. Yani tetiği çekiyorsunuz. Hiçbir ölüm makinesinde bu kadar yüksek risk yok. Dünyada hiçbir öldürücü makine, kitle imha silahı sigara kadar insan öldürmüyor. Dünyada her sekiz saniyede bir insan ölüyor. Türkiye'de yılda 300 bin insan hayatını sigaradan dolayı kaybediyor. Bunların 100 bini kanserden. Yani her yıl sigaradan bir şehrimiz yok oluyor. Sigara nedeniyle Türkiye'de her yıl bir tsunami yaşanıyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Tuncer, Türkiye'de bir yılda 5 milyar 263 milyon 946 bin paket sigara tüketildiğini belirterek, "Çıkan rakamı 3 YTL ile çarpın. Her paket sigaranın 3-5 dolar ek sağlık yatırımı yaptığını düşünün. Artı, 100 bin kansere yol açıyor. Her kanser için de 100 bin dolar ithal ilaç alındığını varsayın. Türkiye'nin sigaradan dolayı 50 milyar dolar zararı var. Ülke olarak sigara satışından ise 6.5 milyar dolar kazanıyoruz. Kazandığımız verginin 10 mislini sigaraya harcıyorsunuz" şeklindeki bilgi verdi.
Türkiye'nin sigara ile savaş konusunda şu anda en büyük şansının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, şunları söyledi:

"Türkiye'nin aslında şu anda çok büyük bir şansı var. Nedir bu şans? Başbakanımız. Gerçekten bugüne kadar ilk defa sigara bıraktırmak için tütün kontrolünde bu kadar yiğitçe savaşan tek Başbakan şu ana kadar. Herkesin önünde sigara içen başbakanlar gördük. Evinde sigara içen başbakanlar gördük. Sigara yasasını geri çeviren cumhurbaşkanları gördük. Şu an için bir bilim adamı olarak çok mutluyum. Çünkü sigaradan dolayı neler kaybettiğimizi çok iyi görüyorum."

Konferansa Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz, Malatya Tabip Odası Başkanı Mehmet Gündüz ile çok sayıda davetli katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız