SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Başbakanlık Olaya El Koydu'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği'ne makam hizmetleri için bir bankaca promosyon olarak alındığı bildirilen minibüsle ilgili haberlerin kamuoyunda ilgiyle izlendiği bir dönemde, Başbakanlığın bu promosyonların engellenmesi konusunda harekete geçtiği bildirildi.

Malatya Valiliğinin, minibüsün gündeme getirilmesi ve kaynağının sorulmasının ardından, bu aracın "kamu hesaplarının ilgili bankada tutulmasının karşılığı olarak, banka tarafından kendi kaynakları kullanılarak alındığı" yolunda açıklama yapıp, bunun hangi kaynaklar olduğunu belirtmemesi tartışma yaratmıştı.

Minibüsle ilgili konuda kamuoyu tam aydınlanmamışken, Sabah Gazetesi'nde "Başbakanlık olaya el koydu" başlığıyla yayınlanan bir haberde promosyon konusunun engellenmesine ilişkin çalışmalar gündeme getirildi.

Yahya Bostan imzalı söz konusu haber şöyle:

"Bazı kamu görevlilerinin, bankalara yatırılan devlet kurumlarına ait paralar karşılığında saat, mücevher, lüks araç gibi 'tatlı promosyonlar' aldığı ortaya çıktı. Başbakanlık olaya el koydu. BDDK ve Maliye Bakanlığı harekete geçirildi. İşin ilginci kamu yöneticilerine promosyonu verenler kamu bankaları..

Kimine en lüks makam aracı tahsis edildi, kimisinin makam odası baştan aşağı yenilendi, kiminin ise milyarlık yurt dışı gezileri fonlandı... Bazı kamu görevlilierinin kurum hesaplarını yatırma karşılığında bankalardan gizlice hedeye kabul etmeye devam etmesi Başbakanlığı harekete geçirdi. 10 Ağustos 2010'da yayınlanan genelgeyle, "maaşların yatırılmasından kaynaklanan banka promosyonlarının tamamı personel arasında dağıtılsın" talimatı veren Başbakanlık, hesaplardaki vergi, resim, harçlar gibi maaş dışı kaynakların da bankalarla kamu görevlileri arasında kayıtdışı ilişkiye yol açtığını tespit etti. Bunun üzerine Başbakanlık Kamu Görevlileri ve Etik Kurulu14 Şubat'ta Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'na (BDDK) bir yazı göndererek, kamu kurumları ile bankalar arasında maaş ödemeleri dışındaki kaynaklar için uygulanan promosyon ilişkisine de düzenleme getirilmesini istedi.

SÖZLÜ ANLAŞMA DA VAR
BDDK ve Maliye Bakanlığı'na gönderilen yazıda, "Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu bankalarında açtırılacak hesaplarında tutmak zorunda oldukları kaynaklarının, kamu bankalarında tutulması karşılığı olarak, kamu bankaları ile çeşitli protokoller veya sözlü mutabakatlar çerçevesinde bir takım imkanlar sağladıkları görülmektedir" ifadesi yer aldı.

BAKANDAN LÜKS ARACI VAR
Söz konusu yazıda yer alan ifadelere göre bankalar, paraları kendi hesaplarında tutmaları karşılığında bazı kamu görevlilerine lüks makam aracı tahsis etti, bazılarının makam odasını yeniledi, bazılarının ise yurtdışı seyahat harcamalarını karşıladı. Bunların karşılığında ise saat, mücevher, kolye gibi pahalı hediyeler alındı. SABAH'a konuşan Başbakanlık yetkilileri bazı belediye başkanları ve rektörlerin banka promosyonu çerçevesinde bakanlardan daha lüks makam araçlarına sahip olduğunun altını çizdi.

DEVLETE GÜVEN SARSILIYOR
Bu uygulamanın kamu zararı meydana getirdiği belirtilen yazıda, devlete olan güvenin de sarsıldığı ifade edilerek "Kamu yönetiminde hâkim olan şeffaflık, hesap verilebilirlik, tutumluluk ve kamu yararı gibi temel etik değerler açısından çeşitli sorunlar ortaya çıkarmaktadır" denildi. Başbakanlık, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Teşkilat Yönetmeliği çerçevesinde Maliye Bakanlığı ve BDDK'dan maaş dışı promosyonlar için yeni bir düzenlemeye gidilmesini istedi.

SAYIŞTAY DENETİMİ YOK
Başbakanlık'tan BDDK ve Maliye Bakanlığı'na gönderilen söz konusu yazıda, bu uygulamaların kayıtdışına da yol açtığı vurgulanarak, "Konuya ilişkin genel bir düzenleme olmadığından, bu şekilde sağlanan imkanların ilgili kamu kurumlarının kayıtlarında çoğu kez yer almaması nedeniyle Sayıştay denetiminde de görülmemektedir" denildi. Bu ifadeye açıklık getiren aynı yetkililer, görevden ayrılan kamu görevlisinin hayatının geri kalan kısmında da promosyon ürünü şahsi eşyasıymış gibi kullandığına dikkat çekti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız