SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Başhekimler Davası

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Beydağı Devlet Hastanesi'ne ait hurdaların satılarak zimmet suçu işlendiği iddiasıyla eski başhekim Dr. Nail Derelioğlu'nun da (fotoğraftaki) sanık olarak yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı.

Malatya Beydağı Devlet Hastanesi'ndeki kuruma ait hurdaların usulsüz bir şekilde satıldığına AKP Malatya Milletvekili İhsan Koca'dan polise ihbar gitmesi üzerine Asayiş Şubesi ekiplerince 25 Eylül 2007 tarihinde başlatılan soruşturmada, hastanenin görevli teknisyeni Kemal Hanbay ile hastanede iş yapan müteahhit Mehmet Solmazgül ve hastanenin başhekimi Dr. Nail Derelioğlu gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Her 3 kişi de 3 gün sonra yapılan itiraz üzerine serbest bırakılmıştı.

Olayla ilgili olarak Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde zimmet iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Davada tutuksuz olarak yargılanan eski başhekim Dr. Nail Derelioğlu ile teknisyen Kemal Hanbay, müteahhit Mehmet Solmazgül, hurdacılar Ferhat Fırat ve Seyhun Pıçakçı ve avukatları duruşmaya katıldı.

Eski başhekim Dr. Nail Derelioğlu duruşmada yaptığı savunmasında, "Hurdaların satılmasına dair hiç kimseye yazılı veya sözlü talimatım olmadı. Bu konuda kimseye söz söylemedim" dedi.

Duruşma da bazı tanıklarda dinlendi. Tanık olarak mahkemeye çağrılan eski başhekimlerden Dr. İlhan Geçit, mazereti nedeniyle gelmedi. Mahkeme heyeti duruşmayı ileriki bir tarihe erteledi.

Bu arada, olayla ilgili olarak Sağlık İl Müdürlüğü'nce yapılan idari soruşturmada söz konusu olayla ilgili olarak Dr. Derelioğlu'nun doğrudan kusurunun olmadığı belirtilmiş ve "Dr. Nail Derelioğlu'nun hastaneye ait hurda malzemelerin sökülüp taşınması işinde normal prosedüre uyulmadığı hususunda doğrudan doğruya kusurunun olmadığı, ancak kendisinin hastane başhekimi olması sebebiyle hastane iş ve işlemlerinin yürütülmesinde denetim ve gözetim sorumluluğunun bulunduğu ve bu nedenle uyarma cezası ile tecziye edilmesine karar verilmiştir". denilmişti.

BAŞHEKİMLER DAVASI..
Hurda satışında usulsüzlük iddiasıyla, AKP milletvekilinin ihbarı ile tutuklanan Dr. Nail Derelioğlu, 2004 yılında AKP tarafından bu göreve getirilmiş, ancak 1.5 yıl sonra bu görevden alınmış, yerine Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İlhan Geçit atanmıştı. Dr. Derelioğlu, bu işlem üzerine idari yargıya gitmiş, mahkeme kararıyla göreve döndüğünde, Dr. Geçit'le ilgili 59 maddelik bir yolsuzluk iddiası raporunu ilgili makamlara göndermiş, kısa süre sonra kendisi görevden alınmış, yerine hakkındaki soruşturma yapılmayan Dr. Geçit tekrar getirilmişti.

Dr. Derelioğlu, ikinci kez idari yargıya gitmiş ve yine yürütmeyi durdurma kararı alarak göreve dönmüştü. Bu ikinci görevini sürdürürken, Dr. Geçit'in de polis müdahalesi sırasında "çevresinde" olduğu bir operasyon düzenlenmiş, Dr. Derelioğlu'nun da bulunduğu 3 kişi tutuklanmıştı. Hurdacıdaki operasyon sırasında, hastanenin teknisyenini de hurdacıya Dr. Geçit'in çağırdığı iddia edilmişti. Bir gece önce ihbar üzerine yapılan bu operasyonun bilgisi ve bazı suçlamaların yeraldığı haber, ertesi gün Malatya'daki birçok basın kuruluşuna Sağlık Müdür Yardımcılarından Dr. Hasan Tuncer'in adının yeraldığı bir e-posta adresiyle "servis yapılmış", Sağlık Müdür Yardımcısı daha sonra yaptığı açıklamada, bu elektronik posta mesajlarını kendisinin göndermediğini açıklamış, Savcılığa başvurarak adını kullananlardan şikayetçi olmuştu.

Sağlık Müdür Yardımcısının adının kullanıldığı e-posta olayının, Dr. Derelioğlu karşıtı "iki doktordan kaynaklandığı" iddiası ortaya atılırken, bu konuda soruşturma yapıldığı belirtilmişti. Bu tutuklama üzerine Dr. Derelioğlu Valilikçe açığa alınmış, 3 gün sonra serbest bırakılmasına rağmen hakkındaki dava devam ettiği için göreve iade edilmemişti.

Dr. Derelioğlu, serbest bırakıldıktan bir süre sonra Ramazan ayında Hamidiye Camii çıkışında bir grubun saldırısına uğrayarak dövülmüş ve yaralanmış, bu saldırıyla ilgili Dr. İlhan Geçit tutuklanmış, birkaç gün cezaevinde kalmıştı. İki eski başhekimin etrafında gelişen olaylar nedeniyle, Beydağı Devlet Hastanesi ile ilgili olaylar, "Başhekimler Davası" olarak adlandırılıyor.

Beydağı Devlet Hastanesi başhekimleri arasındaki olayda, AKP'li siyasiler, kendi getirip daha sonra görevden aldığı Dr. Derelioğlu'na karşı, Dr. Geçit'in yanında yeralıyorlar.

Sağlık İl Müdürü Dr. Sezai Demirel, Beydağı Devlet Hastanesi'ndeki olaylar nedeniyle, bu hastanenin ciddi bir güven kaybına uğradığına ilişkin bir saptamayı, hasta sayısının azalmasıyla açıklamıştı.

Bu arada, meydana gelen olayların ardından Beydağı Devlet Hastanesi Başhekimliği'ne herhangi bir atama yapılmamış, bu göreve Başhekim Yardımcılarından Dr. Selim Uzunsel vekalet etmeye başlamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız