SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Başımıza Bela Ettik!.'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da biri Alman 3 misyonerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi Cinayeti davasının 23. duruşması yapıldı. 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklardan Emre G., Hamit Ç., Cuma Ö., Salih G. ve Abuzer Y. ile tutuksuz sanıklar Hüseyin Y. ve Varol Bülent A, sanık avukatları ve mağdur avukatları ile sanık yakınları katıldı. Öldürülen Alman Tilman Geske'nin eşi Suzanna Geske ile sürekli duruşmaları takip eden Hıristiyan cemaatinin temsilcileri duruşmaya katılmadılar.

MAHKEMEDEKİ ERGENEKON İLE ZİRVE ARASINDA BAĞ YOK
Duruşmada mahkeme başkanı Eray Gültekin, Zirve Yayınevi olayı ile Ergenekon soruşturmasının mahkemesi süren dava arasında bağlantı olup olmadığı ile ilgili talep yazısına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin cevap verdiğini ve cevapta, "Yapılan arıştırma sonucu, dosyamız sanıklarının, dosyanız sanıklarını azmettirdiklerine dair yazılı ve sözlü herhangi bir talimata rastlanılmamıştır" ifadesinin yer aldığını kaydetti.

MAĞDUR AVUKATLARI KAFES EYLEM PLANI İÇİN TALEPTE BULUNDU
Mağdur avukatlarından Erdal Doğan, basındaki Kafes Eylem Planı ile ilgili çıkan bazı belgeleri mahkemeye sunarak, "Kafes Eylem Planı soruşturma evraklarının örneklerinin bu dosya içerisine getirtilmesini, yada soruşturma sonucunun beklenmesini talep ederiz. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sürdürdüğü 2009/428 soruşturma nolu dosyadaki gizlilik kararının kaldırılmasını ve dosyanın dava dosyasına konulmasını talep ediyoruz" dedi.

"ZİRVE İLE ERGENEKON BAĞINI GÖSTEREN RAPOR GELDİ, GİZLİLİK KARARI VAR"
Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Ömer Tetik ise Kafes Eylem Planı ile Zirve Yayınevi olayı arasındaki bağlantıyı gösteren belge ve bilgilerin olup olmadığının İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığından istendiğini belirterek, belge ve bilgi gelmesi halinde mahkeme dosyasına sunulacağını belirtti.

Savcı Tetik, Malatya İl Jandarma eski komutanı Emekli Kurmay Albay Mehmet Ü. ile jandarma personeli Mehmet Ç. ve Abdurrahim D. ile ilgili 2009 / 428 nolu soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunduğunu ve mahkemenin gizlilik kararını kaldırması halinde dosyanın mahkeye sunulacağını kaydetti.

Cumhuriyet Savcısı Ömer Tetik, gizlilik kararı bulunan 2009 / 428 sayılı soruşturma dosyasında İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığınca İstanbul Terörle Mücedele (TEM) Şubesi'nde görevli 2 polise hazırlatılan ve Zirve Yayınevi ile Ergenekon bağlantısını gösterir kanaatlerin bulunduğu bir raporunda bulunduğunu, ancak bu raporun da gizlilik kararı nedeniyle içeriğinin açıklanamayacağını kaydetti.

Sanık avukatları ise soruşturmanın genişletilmemesi talebinde bulundular. Sanık avukatları Kafes Eylem Planı ile Zirve Yayıonevi olayının zamansal olarak bir biriyle bağlantısız olduğunu savundular.

VAROL BÜLENT ARAL MAHKEMEDE ŞOV YAPTI
Azmettirme iddiası ile bu davada tutuksuz yargılanan Varol Bülent Aral ise mahkemede söz alarak, "Ben İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı ile bizzat görüştüm. Karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk. Zirve ile Ergenekon arasında bağ vardır. Operasyon yapıldığı zaman göreceğiz. Basından izlediğim kadarı ile Kafes Eylem Planı'nın merkezi Malatya'dır. Değişik yerlerle belge ve bilgi alışverişimiz sürmektedir. Davanın biran önce bitmemesini talep ediyorum. Basından çıkan haberlere göre, müdahil
avukatları dinlenmiştir. Bununla ilgili gazete ve medya organları sorumluları hakkında işlem yapılsın" dedi.

Araya giren mahkeme başkanı Eray Gültekin, "Sen kimsin, operasyonları nereden biliyorsun? Sen biliyorsan operasyon nasıl gizli oluyor?" diye sordu. Bunun üzerine Varol Bülent Aral, gelişmeleri basından öğrendiğini iddia etti.

Varol Bülent Aral duruşma esnasında Emre G.'nin avukatı Niyazi Tokmak'a dönerek, "Sen çok terbiyesizlik yapıyorsun. Sana bir çay içireyim" dedi.

Söz alan Emre G.'in avukatı Niyazi Tokmak, mahkeme başkanına dönerek, "Burada ben terbiyemi bozmuyorum. Siz olaya müdahale etmediniz. Ben son peygamberim diyen meczubun ifadelerinin tutunağa yazılmamasını talep ediyorum" dedi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı Eray Gültekin, dava dosyasında Varol Bülent Aral'ın sanık olması nedeniyle duruşmada bulunduğunu belirtti.

Sanık Emre G. ise söz alarak, "Varol Bülent Aral'ın bilgileri internet ve gazete haberlerine dayanmaktadır. Kendisi kalacak yeri olmadığından ilk açılan kahveye gider, akşama kadar oturur, hesabı ödemeden kaçar. Sözlerine itibar edilmesin. Elimizi verdik, kolumuzu alamıyoruz. Başımıza bela ettik" dedi.

Bu esnada Varol Bülent Aral, Emre G.'ye dönerek, "Sen Genelkurmayda görevlisin" dedi.

Varol Bülent Aral, mahkeme başlamadan önce ise arkasında oturan gazeteciye dönerek, "Bana suikaste gelmedin de mi? Senide davaya katayım mı?" dedi. İkinci kez gazeteciye dönen Varol Bülent Aral, "Emre'nin avukatının adı ne? Bence intihar edecek. İhtihar edecek bir pozisyonu var" dedi. Aral, üçüncü kez döndüğünde ise "Yazdığın haberde benim ismimi yazma" dedi.

Tutuklu sanıklardan Abuzer Y ise, "Yattığım yeter. Adaletin tecelli etmesini istiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti duruşmaya 10 dakika ara verdikten sonra ara kararları açıklayarak, Kafes Eylem Planı ile ilgili olarak bilgi ve belgelerin Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca istendiğini ve belge ve bilgilerin gelmesi halinde dosyaya eklenmesine, Malatya İl Jandarma eski komutanı Emekli Kurmay Albay Mehmet Çolak ile jandarma personeli Mehmet Çolak ve Abdurrahim Doğru ile ilgili 2009 / 428 nolu soruşturma dosyasında gizlilik kararı kaldırılması halinde dosyanın mahkeme dosyasına konulmasına ve tutuklu
sanıkların tutukluluk haline karar verdi. Mahkeme heyeti duruşmayı 19 Şubat 2010 tarihine erteledi.

Tutuklu yargılanan Emre G., Hamit Ç., Cuma Ö., Salih G. ve Abuzer Y, "Silahlı terör örgütü kurmak ve üyesi olmak, terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde birden fazla adam öldürmek ve iş yeri dokunulmazlığını bozmak" iddiasıyla, tutuksuz yargılanan Kürşat K., Mehmet G., "Yardım ve yataklık suçundan" Hüseyin Y. ve Varol Bülent A. ise "azmettirici" suçlamasıyla yargılanıyorlar.

Mağdur avukatlarından Özkan Yücel, ise duruşma sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Kafes Eylem Planı ile ilgili talepte bulunduklarını söyledi. Yücel, Ergenekon dosyası ile Zirve Yayınevi olayı arasında bir bağlantı olduğu yönünde bir raporun Malatya'ya geldiğini ve baştan beri söyledikleri duruma gelindiğini ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız