SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Başka Örneği Yok'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Türkçe yayımlanan tıp terimleri sözlüğü dergisinin dünyada başka bir örneğinin bulunmadığı ve Türkiye'de ilk kez bir çok tıp alanında Sözlük Dergisi'nin çıkartıldığını bildirdi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, 2003 yılından beri Türkiye'de ilk kez ve dünyada ise örneği olmayan Tıp Terimleri Sözlüğünün çıkartıldığını ve bu çalışmanın halen sürdürüldüğünü belirtti.

Her tıp alanına ayrı bir terim sözlüğü çıkartıldığını ve bu sözlüklerin güncel değişimlere göre de değiştirildiğini belirten Prof. Dr. Cengiz Yakıncı şunları söyledi:

"Tıp Sözlüklerinde böbrek kelimesinin kidney, aşı kelimesinin vaccine şeklinde arandığı 2003 yılında, ilk Türkçe dizinli tıp terimleri sözlüğü çıkarmak düşüncesiyle yola çıktık. Dr. Aydemir Yalman'ın işbirliği ve Logos Yayıncılığın desteğiyle Sendrom Dergisi'nin eki olarak 2003 Ocak ayında Tıbbi Genetik Terimleri Sözlüğü ilk sayı olarak çıkarıldı. Her ay, bir bilim dalının sözlüğü, o bilim dalının uzmanları tarafından hazırlanarak Sendrom Dergisi"nin eki olarak çıkarılmaya devam edildi. Böylece tıp dallarının ilk sözlükleri oluşmaya başladı. Prof. Dr. Erdem Yeşilada"nın katkılarıyla Türkiye"nin ilk Eczacılık Terimleri Sözlüklerini çıkarmayı düşündük ve 2006 yılı Mayısında Farmasötik Teknoloji Terimleri Sözlüğünü çıkardık. Prof. Dr. Ayla Bayık'ın katkılarıyla Türkiye"nin ilk Hemşirelik Terimleri Sözlüklerini planladık ve Ağustos 2007"de Cerrahi Hemşirelik Terimleri Sözlüğünü çıkardık. Artık bağımsız bir dergi olmanın zamanı gelmişti. Tania Sisa ve Logos Yayıncılığın desteğiyle Türkiye"nin değil
dünyanın ilk Sözlük Dergisi"ni 2008 yılında çıkardık" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yakıncı şöyle devam etti:

"Tıp terimleri sözcükleri daha önceden kitaplar şeklindeydi. Bu kitaplar bütün tıp terimlerini içeren ve genellikle tek yazarlı sözcüklerdir. Bilim çok hızlı ilerliyor. Her alanın kendi uzmanlaşmış kişilerce yazılmasını düşündük. Her alanın yeni sözcükleri dergilerini çıkarttık Geçtiğimiz yıl Sözcük Dergisi olarak çıkarttık. 2009 yılında ise Sözcük Dergisi olarak çıkmaya devam ediyoruz. dünyada ilk defa biz çıkartmış olduk. Daha önceden böyle bir uygulama yok. Sözcük Dergisi kitaba göre daha az maliyetli. Kitap sözlüğünün ikincisinin çıkması için bitmesi gerekiyor. Ancak dergi öyle değil, sözcük dergisi ihtiyaca göre ikinci bir sayısını çıkartabiliyoruz. Biz sözcük dergisini sağlık bilimleri dalında çıkartmayı amaçlıyoruz. Biz Eczacılık alanında 4 tane sözcük dergisi çıkarttık. Cerrahi hemşireleri sözcük terimleri dergisini de çıkarttık."

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, "Yazarlar hep tıp alanının kendi uzmanlarından seçiliyor. Bu işin kurumsal olarak düzenli olarak çıkması gerekiyor. Bu sözcük dergileri Türkiye'nin ilk sözcüklerini çıkarttık. Çıkarttığımız alan sözcükleri Türkiye'nin ilk sözcükleridir. Dünyada da bu tür çalışma alanı çok az. Termolojiden anlaşılmayınca bilimde ilerleme olmaz. Bu çalışmalara bir destek bekliyoruz. Bu çalışmalarımızın tamamı Türkçe. Hedefimiz daha çok Türkçe'nin bilim dili olmasını sağlamaktır. Sözcük konusu nakış gibi işlenmesi gerekiyor. Türkiye'de sözcük enstitüsü yada sözcük akademisi diye bir kurum yok. Artık sözcük enstitülerini yada sözcük akademilerinin kurulması şart.Anlaşmamız için sözcükler çok önemli. Sözcük çalışmalarını kurumsallaştırılması lazım" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız