SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Başka Yerin Kayısısını Malatya Diye Sattırmayın..''

A- A+ PAYLAŞ

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mücahit Fındıklı, 55 ilin Ticaret ve Sanayi Odaları ile Belediyelerine yazı göndererek, Malatya kayısısı henüz çıkmamışken, başka yerlerde üretilen kayısıların Malatya Kayısısı diye satıldığı ihbarlarını aldıklarını belirterek, bu duruma engel olunmasını istedi.

Fındıklı'nın, 55 ilin odaları ile gereğinin Hal Müdürlüklerince yapılması için belediyelerine gönderdiği yazıda şöyle deniliyor:

"Yaz aylarının gelmesi ile birlikte sofralarda taze meyve ve sebze tüketimi de artmaktadır. coğrafi bölge isimleri ile bağdaştırılarak satışa sunulan bu taze sebze ve meyveler, pazar payını olumlu yönde etki etmektedir. Antep Fıstığı, Diyarbakır Karpuzu, Malatya Kayısısı gibi..

Bu düşünceden hareketle, gerek yöre tanıtımının sağlanması, gerek bu istihsal ile uğraşan üreticilerin korunması adına Türk Patent Enstitüsü'nce bir çalışma başlatılmış ve 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' adı altında isteyen şahıs, kurum ve kamu teşekküllerinin yöre adıyla bilinen ürünü tescil ettirerek o ürünü koruma altına alabileceği yazısı Türkiye genelindeki tüm il valiliklerine 01.05.2000 tarihh .. sayı ile bildirilmişti.

İlimizin en büyük gelir kaynağı niteliğinde olan kayısı, sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada ilimiz adıyla tanınmakta ve dünya pazarlarında bu isimle daha iyi satış imkanı bulmaktadır. Kayısı yetiştiriciliği kalite olarak ilimiz kayısısına yetişmese de birçok dünya ülkeleri yanı sıra, Türkiye'de de Malatya dışında birçok ilde yetiştiriciliği ve üretimi yapılmaktadır.

Başvurumuz üzerine 28 Ocak 2001 tarih ve 24301 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak tescil edilen Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Malatya Kayısısı'nın sadece ilimizde yetiştirilen kayısılar için geçerlidir.

İlimizde kayısı hasat dönemi Haziran ayı ortasından başlayarak Temmuz ayı sonuna kadar sürmektedir. Malatya Kayısısı henüz çıkmamışken, başka yörelerin kayısılarının ilimiz kayısısı adı altında satışa sunulduğu ihbarları, o yörede yaşayan Malatyalılarca bizlere yapılmaktadır.

Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun hükmündeki kararnamesin;

MADDE 24/a: Satış yapılan ürünün coğrafi işaret hakkı sahibi olarak gösterenler hakkında bir yıldan iki yıla kadar hapis ve üç yüz milyon liradan altıyüz milyon liraya kadar para cezasına,

MADDE 24/b: Korunan bir coğrafi işaret hakkının sahibi olmadığı, herhangi bir sebeple coğrafi işaret hakkının hükümsüzlüğü, coğrafi işaret korumasından doğan hakkının sona ermesi durumlarında, kendisinin veya başkasının imal ettiği ve satışa çıkardığı eşyaya ve ambalajlarına veya ticari evrakına veya ilanlarına, hukuken korunan bir coğrafi işaret hakkı ile ilgili olduğu kanısını uyandıracak şekilde, işaretler koyan veya bu amaçla yazılı ve görsel basındaki ilan ve reklamlarda bu tarzda yazı, işaret veya ifadeleri kullananlar hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına ve altı yüz milyon liradan bir milyar liraya kadar para cezasına,

MADDE 24/c: 24'üncü maddelerden birini işleyenler hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına ve altı yüz milyon liradan bir milyar liraya kadar para cezasına, ayrıca işyerlerinin bir yıldan az olmamak üzere kapatılmasına ve aynı süre ticaretten men edilmelerine hükmolunur, denilmektedir.

Zaman zaman denetim ekibimizce baskın ziyaretler yapılması düşünülmektedir. Özellikle hal müdürlüklerindeki üyelerinin bu konudan haberdar edilmeleri gerekmektedir. "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız