SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Başkan Amca''nın Mektubu!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Hekimhan ilçesinin Hasançelebi Kasabası Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, Öğle yemeği için evine giderken, kamyonun altına sığınmış küçük bir kız öğrenci gördü.. Küçük kız, elinde birşey saklıyordu.. "Ne yapıyorsun?" diye sordu.. Çok korkmuştu, küçük.. Cevap veremedi önce.. Sonra toparlandı: "Vallaha birşey yapmıyorum başkan amca?".. Küçük kızı dinleyen başkan, o gece uyuyamadı.. Sonra eline kalemi aldı ve "ilgililere", hemşehrilere bir mektup gönderdi. Bu "sıcak" mektup hemen karşılığını buldu ve sorun çözüldü.

...

Hasançelebi, devletin "taşımalı eğitim" sisteminde olmadığından, köylerden kendi olanaklarıyla kasabaya okumaya gelen ve sayıları 60'ı bulan öğrencilere, "sistem dışı" oldukları için "devlet desteği" kapsamında sıcak yemek de verilememektedir. Sorun önemli, çözüm acil gereklidir. Hemen ilçenin kaymakam hanımıyla görüşür.. İlk girişimler yapılır.

Belediye Başkanı Yıldırım, bu durumu ayrıca bir mektuba döker.. Yaklaşık 15 gün önce kimilerine elden, kimilerine postadan gönderilen "BİR ÖĞRENCİ DOYURABİLİR MİSİNİZ?" başlıklı o mektup şöyledir:

"       Kasabamız İlköğretim  Okulu Öğrencilerinin yarıya yakın bir bölümü civar köylerden gelerek, zor şartlarda eğitimlerini sürdürmeye çalışmaktadırlar. Zor şartlarda dedim; doğrudur, çünkü:

      Sabah uyandığında başlar sıkıntı, yatıncaya kadar sürer. Okula yetişmek için erken kalkmak zorundadır. Köyünden Hasançelebi’ye gelecektir. Taşımalı eğitimlerde Devlet öğrenciye servis kiralar, öğlen yemeğini de verir. Ama Hasançelebi bu statüye alınmadığından yıllardır bu uygulanmaz,  serviste yoktur, yemekte yoktur.

 

      O minicik ayakları ile ya, kilometrelerce yaya gelecek, gelirken öğlen yiyeceğini de beraber getirecektir. Veya, okul servisi ve lokanta ücreti; her ikisi için de para ödeyeceklerdir. Ailenin her ikisini birden karşılamaya gücü yetmemektedir Çünkü;  bu yıl köylünün mahsulü de yoktur. O nedenle sadece servise gücü yetmektedir. Yemekse; çocuk ne bulursa o.

 

     Şimdi sizinle minicik bir İlköğretim Okulu öğrencisinin her gün yaşadığı, ama bizim bu güne kadar göremediğimiz bir sorunu paylaşmak istiyorum.Okuyacağınız bir masaldan alıntı değildir. Karşılaştığım ve beni derinden yaralayan sosyal bir gerçeğin ta kendisidir.

 

     Yağmurlu bir günde, şemsiyemin altında, öğlen yemeği için evime giderken; Belediyemize ait kamyonun damperi altında, bir küçük kız öğrenci gördüm.

 

   - Ne yapıyorsun orada? diye sordum. Küçük öğrenci kız cevap veremedi. Elinde bir şey saklıyordu. Hırsızlık mı yapıyor diye şüphelenirken, minicik eline sığdıramadığı ve saklamaya çalıştığının, evinden getirdiği yufka ekmeğin arasına, manavdan alarak koyduğu kocaman bir havuç olduğunu fark ettim.

 

   -Vallaha bir şey yapmıyorum başkan amca! “yağmur yağıyordu da, kamyonun altına  onun için girdim” derken bile elindeki dürmecini saklamaya çalışıyordu.

 

     Her gün yaşanan bu ve buna benzer şeyler olduğunu, kiminin duvar dibinde ,kiminin bakkal dükkanında , kiminin fırından aldığı bir ekmek ile karnını doyurmaya çalıştığını o kız öğrenciyi gördükten  sonra fark edebildim. Evime gittim. Biraz önce gördüğüm öğrenci ile aynı yaşta olan ve aynı okulda okuyan oğlum, yanan sobanın yanında önündeki sıcak  yemeğini beğenmiyordu. O gün hiç uyuyamadım.  Sonrasında; Okul idaresi, Kaymakam hanım ve bir kısım veli ile görüşmelerimiz oldu. Bu durumda köyden gelen  60 öğrencimize, her öğlen sıcak yemek vermek üzere çalışma başlattık. Belediyemize ait bir salonu yemek salonu olarak düzenledik. Masa ve sandalye ile gerekli yemek malzemelerini aldık.

 

     Öğretmen evi  ve Hasançelebi’de bir lokanta ile görüşerek her öğlen 3 çeşit sıcak yemek karşılığını 2.5 YTL. olarak anlaştık. Bir öğrencinin ayda 22 gün yemek yiyeceğinden hesapla  okulun açık olacağı 5 aylık sürede, bir öğrencinin yemek parası toplamı  250.00 YTL tutmaktadır. Kısacası; bir öğrenci doyurmak için yıllık 250.00 YTL yemek parası ihtiyacımız bulunmaktadır. Kaymakamlığımız  vakıf olarak üslendiği parayla 25 öğrenci doyurabileceğiz.

 

     Öğrencilerimiz arasında farklı duygular yaşatmamak için, birini birinden ayırmadan bu hizmeti  tümüne sunmak istiyor, ve size “ bir öğrenci de siz doyurabilir misiniz? “ diyoruz.

 

     Cevabınız evet ise lütfen bizimle irtibata geçiniz.

                                

    Selam ve Saygılarımla

    Mehmet Şerif YILDIRIM

   Hasançelebi Belediye Başkanı      

  

İrtibat Telefon No : 

İlköğretim Okulu Müdürlüğü  0 422 743 65 80  ( 0 536 576 37 14 )

Belediye Başkanlığı    0 422 743 65 16  ( 0 532 612 20 06 )."

 

 

VE SONRA..

Başkanın mektubu, kısa sürede sonuç verir. Aralarında, milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu ve Süleyman Sarıbaş,  kasabanın hemşehrisi TÜBİTAK Bilim Kurulu 2. Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi ABD öğretim üyesi Prof.Dr. F.Cahit Tanyel'in de bulunduğu bir grup duruma vaziyet ederler ve 60 öğrenci günlük 3 çeşit "sıcak yemek" olanağına kavuşur.

 

Belediye Başkanı Yıldırım, "o güzel insanlara" şu sözlerle teşekkür etti:

 

"Yaratılanların en kutsalı olan insanın en değerli varlığı kendi çocuğudur, ona iyi bir gelecek hazırlamanın temel şartı sağlıklı bir yaşam için gerekli olan düzenli beslenme ve iyi bir eğitimdir. Ancak; her yerde ve her zaman çeşitli nedenlerle bu imkanları bulamaya biliyor. Mektubumda belirttiğim gibi bu konuya duyarsız kalamazdık, o nedenle Sayın Kaymakamımızın da görüş ve desteklerini alarak  mektubu kaleme alıp yardımcı olacaklarına inandığım kişilere konuyu taşıdım. Mektubu okuyanların  ilk ve ortak tepkileri  “ bir kişi çok az, başka ne yapabiliriz” oldu. Ama bizim amacımız sorunu paylaşmaktı ve bir kişiyle değil çok kişi ile başarmanın daha da anlamlı olacağı yönündeydi. Bu yönü ile büyük miktarları kabul etmedik.

     

Aracılığınızla, sundukları katkıları nedeni ile o güzel insanlara; başta sayın Kaymakamımız Tülay BAYDAR hanımefendi olmak üzere, Sayın F.Mevlüt  ASLANOĞLU’na, Sayın Süleyman SARIBAŞ’a, Sayın Prof.Dr. F.Cahit TANYEL’e, Sayın Erdal MUTLU’ya, Sayın İhsan YILMAZ’a , Sayın İsmail DEMİR’e, Sayın Şahin GÜLER’e ve yeterli yardımı temin etmemiz  nedeni ile yardım etme isteklerini  kabul edemediğimiz duyarlı insanlara yürekten teşekkürlerimizi sunuyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız