SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Başkan Gerçekleri Söylüyor"

A- A+ PAYLAŞ

 Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, " 2000 yılında önce yapılan binaların acilen depreme dayanıklıdır belgelerinin çıkarılmasından yanayız" dedi.

Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Mimarlar Odası Malatya şube başkanı sayın Fevzi Çelebi'nin açıklamalarına kimsenin kulak asmadığını yani hiç bir kurumun ilgilenmediğini görmekteyim. Halbuki sayın Fevzi Çelebi gerçekleri söylemektedir. Ancak ne hikmetki hiç kimseden bir ses çıkmamaktadır.Yapı denetim kanunun 2000 yılının deprem yönetmelik yasası ile beraber uygulanmaya konması gerekirdi. Ancak 2011 yılının ocak ayında kadar uygulama yoktu ilimizde. 2011'in ocak ayında başlanacağı biliniyordu. Yapı denetimin başlayacağını bilen duyan inşaat firmaları 2010 yılının son aralık ayında yapacakları konutlarının arsalarına ait inşaat ruhsatlarını almaya büyük ağırlık ve hız vermişlerdir. Yapı denetimde kurtulmak için ancak, duyarlı dürüst inşaat firmalar zaten yapı denetimin gereğini ve şartlarının yerine getirdiğini düşünmekteyim. Hiç kimse sanmasın ki yapı denetimde kaçan firmaların depreme dayanıklı konutlar yapmamaktadırlar. İnanıyorum ki 2000 yılından sonra yapılan inşaatların tamamı yapı denetimdeki şartları yerine getirmektedirler. Depreme dayanıklı konutlar yapılmaktadır. Çünkü 2000 yılından sonraki yapılan binalar depreme dayanıklı ve kaliteli binalardır. 2000 yılından sonra gayrimenkul alan daire sahipleri rahat olsunlar bir tedirginlik yaşamasınlar" ifadelerini kullandı.

"2000 yılında önce enflasyonun yüksek olduğu yıllarda birçok inşaat firması yaptıkları inşaatta zarar etmemek için kullandıkları malzemeyi, gerek bilerek gerekse bilmeyerek eksik ve kalitesiz malzemeler kullanmışlardır. O yıllarda çünkü tüm inşaat firmaları zarar etmekteydi. Her gün demir ve beton fiyatları artıyordu. Zarar etmemek için malzemeyi eksik ve kalitesiz malzeme kullanılıyordu. İşte bu gibi binaların tespitinin acilen yapılması gerekmektedir. Çünkü biz emlakçılar da vijdanen rahatsız oluyoruz. Köylarimizde ve başka şehirlerden Malatya ya gelen daire alıcıları müşterilerimize dairenin fiziki yapısını beğendiriyoruz. Ancak içerisindeki malzemeyi ne biliyoruz nede görüyoruz. Sattığımız gayrimenkulün depreme dayanıklılık oranını bilemiyoruz "diyen Özgül, açıklamasını şöyle tamamladı: 

"Malatya da satmış olduğumuz daireler Allah korusun 7 şiddetindeki depremde yerle bir olduğunda bu işin vebali bizde de sorulacaktır. Gerek biz emlakçıların gerekse belediye başkanının ve çalışanlarının bu vebalde kurtulmaları için gerek belediyemizin gerekse mimarların ve inşaat mühendislerinin acilen 2000 yılından önceki binaların yapı denetimlerinin başlatılmalıdır. Yoksa bu işin sorumluluğu çoktur. Allah göstermesin bir deprem sonrası iş işden geçer ama hiçbir şey fayda etmez. Giden canlara yazık olur. Bunun vebalinin altında hiç birimiz kalkamayız. 2000 yılında önce yapılan binaların acilen depreme dayanıklıdır belgelerinin çıkarılmasından yanayız ."

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız