SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Başkan Özkök'ün Uyarıları

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Vergi Dairesi’nin 2007 yılı ilk altı aylık çalışmalarının değerlendirilmesi ve 2007-2008 yılı çalışma programı hakkında Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) üyelerini bilgilendirme toplantısında konuşan Daire Başkanı Niyazi Özkök, 13 sektörde denetimlerin sıklaştırılacağını, tahsilat için icra haciz ve satış işlemleri yapılacağını söyledi.

BAŞKANIN UYARILARI..
SMMMO’da yapılan toplantıya Malatya Vergi dairesi Başkanı Niyazi Özkök ve başkanlığa bağlı ilgili birim müdürleri ile SMMMO Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, yöneticileri ve çok sayıda Serbest muhasebeci mali müşavir katıldı.

Toplantıda konuşan Vergi Dairesi Başkanı Özkök, 2007 yılı ilk altı ayına ait vergi gelirleri ile geçmiş iki yıllık vergi gelirleri arasında bir değerlendirmede bulundu. Açıklanan rakamlara göre 2005-2006 dönemine kıyaslandığında 2006-2007 döneminde Gelir vergisinde %13,55 Kurumlar vergisinde %18,80 Katma Değer vergisinde ise %12,81 bir artış sağlandığını belirtti.

Özkök, özelikle bu dönemde uygulayacakları çalışma programını üç ana başlıkta özetleyerek; fiş ve fatura kesilmemesi nedeni ile denetimlerin artırılacağını, geçmiş yıllarda uyarılan mükelleflerin beyanlarının gerçeği yansıtmaması nedeni ile incelemeye alınacaklarını, gayrimenkul gelirlerine ilişkin beyanların denetleneceğini ayrıca Malatya Vergi Denetim bürosunca yapılan çalışmalar ile tespit edilen saha taraması sonucunda belirlenen sektörlerin denetime ve incelemeye tabi tutulacaklarını belirterek kayıt dışı ile mücadeleye devam edeceklerini söyledi

Vergi Dairesi Başkanı, bu çalışmalarında amaçlarının hiçbir vergi mükellefini cezalandırmak olmadığını ama kazananın da kazandığı oranda vergisi ödemesi gerektiğini, kayıt dışının haksız rekabet yarattığını, bunun da kayıtlı mükellefi olumsuz etkilediğini, aslında yapılan bu çalışmaların bir ölçüde kayıt dışı işlemleri kayıt altına alarak kayıtlı mükellefinin vergi yükünü hafifleterek ticaretde yaşanan haksız rekabeti ortadan kaldırmak olduğunu ifade ederek, bu yıl ayrıca geçmiş yılların aksine vergi borcu bulunan mükelleflerin borçlarının tahsiline ağırlık verileceğini icra haciz ve satış işlemleri gerçekleştireceklerini belirtti.

Özkök, geçen iki yılda olduğu gibi bu çalışma döneminde de Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerden gerekli desteği beklediğini belirterek "Bizler kadar en az sizlere de iş düşmektedir." dedi ve bu konuda mükellefleri bilgilendirmelerini ve uyarmalarını istedi.

DENETİMLERİN SIKLAŞACAĞI SEKTÖRLER..
Malatya Vergi dairesi başkanlığınca yapılan çalışmalarda kayıt dışılığın önlenmesi ve en aza indirilmesi amacı ile yapılan saha taramasında kayıt dışı işlemlerin belirlendiği aşağıdaki sektörlerin denetimi sıklaştırılacak:

1. Et Kesim yapanlar (kasaplar)ve sakatat satıcıları
2. Özel ve yap-sat inşaatlar
3. PVC doğrama işi yapanlar
4. Bayan kuaförleri
5. Düğün salonları
6. Doğalgaz hizmetleri
7. Otoparklar
8. Odun ve kömür satıcıları
9. Minibüsçüler, Okul servisleri
10. Dershaneler, Kreş özel anaokulları
11. Hizmet işletmeleri (Fırın,lokanta,pastane,Temizlik firmaları,Tekel ve iddia bayileri vb.)
12. Hal komisyoncuları
13. Gayrimenkul sermaye iradi elde edenler (Kira gelirleri)

“GEREKEN DESTEĞİ VERECEĞİZ..”
Malatya SMMM Odası başkanı Mustafa Bahadır Altaş da, toplantıda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“Bir ülkenin gelişmesinde en büyük etken vergi gelirleri ve vergi adaletidir.

Gelişen ve değişen ülkemizin ekonomik olarak uluslar arası rekabette söz sahibi olabilmesi ve bu ülkede yaşan her insanın belirli bir refah seviyesinde yaşaya bilmesi için ekonomik kalkınma çok önemlidir.

Sağlıklı bir vergi sisteminin olmadığı ekonomilerde kayıt dışı işlemler öne çıkmakta bu da ticarette haksız rekabet yaratmaktadır.

Kayıt dışılık ekonomi için kanser hastalığına benzer. Eğer önlenemez ise bir anda tüm ekonomiyi çökertir. Bu gün için ülkemizde işsizliğin, gelir dağılımdaki adaletsizliğin ve yüksek oranlı dolaylı vergilerin en önemli sebebi kayıt dışı ekonomidir.

Bu nedenle Malatya SMMMO olarak bu konuda yapılacak olan tüm çalışmaları hem bir vatandaş olarak hem de bu mesleği yapanlar olarak desteklemek bizim görevimizdir. Kayıt dışı ekonomi ile rekabet bizlerin olduğu kadar toplumumuzun herkesiminin de görevi olmalıdır.

Bu konudaki beklentimiz ise mali idarenin yapacağı çalışmaları siyasi gerekçeler ile ertelememesi “vergide adalet-gelir dağılımında eşitlik” ilkelerine önem verilerek çalışmaların bu şekilde yürütülmesidir.

Sayın Vergi Dairesi başkanımızın bizler ile birlikte gerçekleştirdiği bu bilgilendirme toplantısı için kendilerine meslektaşlarım adına teşekkür ederim. Kendileri göreve geldikleri günden beri mesleğimize gereken önemi vermiştir bu bizim için sevindiricidir. Bizlerde vergi dairesi başkanlığının yapılacağı çalışmalarda geçmişte olduğu gibi bundan sonrada gereken desteği vermeye gayret sarf edeceğiz..”

FOTO: İHA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız