SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Başkanı Dinleyen Yok Ama..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da "nüfus" koşuluyla belediyeliği iptal edilen beldelerden birinde, OYAK tam 320 milyon dolarlık yatırıma bu yılın ikinci yarısında start verecek. Bu belde, Hekimhan ilçesine bağlı Hasançelebi Beldesi.. Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım'ın, "Yapmayın. Burada kısa bir süre sonra binlerce kişi çalışacak. Belediyeyi iptal etmeyin." diye tüm ilgilileri ikaz etmesine, ancak sesini duyuramamasına karşın, OYAK'a geçen Erdemir Grubu'nun Genel Müdürü Oğuz Özgen (fotoğraftaki)'in yatırım planına ilişkin açıklama, göz göre bir garipliğe gidildiğini ortaya koydu.

Erdemir'in, Hasançelebi yatırımını da içeren faaliyetlerine ilişkin olarak Hürriyet Gazetesi'nde yeralan haber şöyle:

...

"Erdemir, AB liginde 8'inci oldu 1.9 milyar dolarlık yatırım yapacak

Oyak'a geçmesinden sonra Erdemir Grubu'nun 2.3 milyar dolar yatırım yaptığını belirten Genel Müdür Oğuz Özgen, bu rakamın 2012'ye kadar yapılacak 1.9 milyar dolarlık harcama ile 4.2 milyar dolar düzeyine ulaşacağını açıkladı. Erdemir'in AB ülkeleri arasında 8'inci sırada olduğunu ifade eden Özgen, 2007'yi 522 milyon dolar kárla kapattıklarını söyledi.

EREĞLİ Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş (Erdemir) Genel Müdürü Oğuz Özgen, 2012'ye kadar yatırımlarının 4.2 milyar dolara ulaşacağını bildirdi. Özgen, 2007 yılına kadar 2.3 milyar dolar olan yatırımlarının 2012'ye kadar yapılacak 1.9 milyar dolarlık harcama ile 4.2 milyar dolar düzeyine ulaşacağını açıkladı ve 2008 yılında 800 milyon dolarlık yatırım planları bulunduğunu sözlerine ekledi. Özgen, 2007 yılında dünya demir çelik sektöründe rekabetin çok yoğun yaşandığını belirterek, "Şirketlerin pazar payını artırmak için çeşitli hamleler yaptığı zor bir yıl oldu" dedi. Dünya ham çelik üretiminin 1 milyar 342 milyon ton olarak gerçekleştiğini ve yüzde 7 arttığını anlatan Özgen, "Çin, 2007 yılında yüzde 15 artışla 489 milyon tona ulaştı. Türkiye, 25.7 milyon ton ile Çin'in ardından en fazla artış kaydeden ülke konumunda. Böylece Türkiye, dünya sıralamasındaki 11'inciliğini muhafaza ediyor" diye konuştu.

NET KÁR 522 MİLYON DOLAR: Oğuz Özgen, Erdemir'in dünya sıralamasında 58'inci, Avrupa'da 18'inci, AB ülkeleri arasında da 8'inci sırada yer aldığını belirtti. Erdemir fabrikasını kuzey, İsdemir fabrikasını güney olarak niteleyen Özgen, grubun yassı mamul üretiminin 4 milyon 206 bin tona ulaştığını söyledi. Özgen, "Özelleştirme öncesi bu rakam 3 milyon 500 bin tondu. 2 yılda kuzeydeki fabrikada 700 bin ton üretim artışına ulaştık" diye konuştu. Özgen, net satış gelirlerinin yüzde 22 oranında artarak 3 milyar 430 milyon dolardan 4 milyar 191 milyon dolara yükseldiğini, net dönem karının da yüzde 8 artarak 479 milyon dolardan 522 milyon dolara çıktığını kaydetti.

YATIRIM 2.3 MİLYAR DOLAR OLDU: Güneyde yatırımlarının son hızıyla devam ettiğini belirten Özgen, 2007 yılının en fazla yatırım harcamaları yaptıkları yıl olduğunu vurguladı. Özgen, "2007 yılında 825 milyon dolar güneyde, 122 milyon dolar da kuzeyde olmak üzere 947 milyon dolarlık bir yatırım harcaması yapıldı. 2012 yılına kadar yatırımlar 4.2 milyar dolar seviyesine ulaşacak. 2007 yılına kadar da 2.3 milyar dolar harcanmış durumda" diye konuştu.

ÇELİK TALEBİ HIZLA ARTIYOR: Özgen, Türkiye'de yassı çelik talebinin hızla arttığına işaret ederek, "2010 yılı projeksiyonu 16 milyon ton talep, 10 milyon ton üretimdir. Bazı firmaların yatırım projeleri var. Dolayısıyla 2010 yılındaki projeksiyon şu anda 16 milyon ton tüketim, 15 milyon ton üretim olarak belirlenmiş durumda" diye konuştu. Erdemir Grubu'nun yapmış olduğu üretimin dünya şirketleriyle rekabet edilebilir olduğunu, 2007'de kuzeydeki fabrikadan 656 bin ton güneydeki fabrikadan da 269 bin ton ihracat yaptıklarını söyledi.

Hasançelebi'ye 350 milyon dolarlık yatırım

MALATYA'nın Hekimhan ilçesinin Hasançelebi beldesinde yeni bir yatırım yapacaklarını söyleyen Oğuz Özgen, 2.5-3 milyon ton kapasiteli pelet tesisi kurmayı düşündüklerini, yılın ikinci çeyreğinde burada çalışmaların başlayacağını bildirdi. Bölgede 350 milyon dolarlık bir yatırım planladıklarını açıklayan Özgen, "Buradaki yatırımlarımız 2008 yılının 2'inci çeyreğinde start alacak ve 2010 yılının 2'inci çeyreğinde üretime başlanacak. Planlanan üretim seviyesi 75 yıllık işletme ömrüne sahip olacak" dedi.

20 milyon dolarlık tasarruf yaptık

Oğuz Özgen, Erdemir'de maliyetleri düşürmek, giderleri azaltmak için çaba harcadıklarını, böylelikle işgücü verimliliğiyle 20 milyon dolar tasarruf edebildiklerini vurguladı.

Özgen, "Bir ton çelik üretebilmek için daha önce 3.83 kişi bir saat çalışırdı. Şimdi bu sayı 3.62 kişiye düştü. İsdemir'de ise 5.84 kişiden 5.26 kişiye indi" dedi.

Özgen, İsdemir'de yatırımların tamamlanmasının ardından verimliliğin Erdemir'le aynı düzeye ulaşacağını belirtti.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız