SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Başkanı Terlettiler!

A- A+ PAYLAŞ

Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL)ve Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen ve 26 ilköğretim öğrencisinin katıldığı dört gün süren “ETİ-ÇEKÜL Kültür Elçileri Programı” düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi.

Programın son günü olan Pazar öğleden önce “Malatya’nın Yaşam ve Mutfak Kültürü” konusunda İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ, açıklamalarda bulundu.

Öğleden sonra ise İl Halk Kütüphanesi salonunda sertifika töreni düzenlendi. Törene Belediye Başkanı Cemal Akın, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Battal, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, İl Kültür ve Turizm müdürü Derviş Özbay, Müze Müdürü İzzet Esen, Kütüphane Müdürü Ali Gün, ÇEKÜL, Mimarlar Odası ve Malatya Kültür Yaşam Derneği yöneticileri, aileler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Sertifika töreninde Malatya’nın Kültür Elçileri sertifikalarını alan çocuklar büyüklerine önemli mesajlar verdi.

Törenin açılış konuşmasını yapan eğitimcilerden Tuğce Isıyel ve Oğuz Kaygalak, “ Türkiye genelinde sürdürdüğümüz eğitim programının Malatya ayağı başarılı bir şekilde sonuçlandı. Artık Malatya’nın da 26 tane kültür elçisi var. Bu kültür elçilerimiz kentleri ile ilgili projeler üreterek veya eksiklik hakkında görüş bildirerek yetkilileri uyaracaklar.” dediler.

Eğitim programına katılan çocuklar da;
“ Tarihe ve kültüre para ayrılmıyor” ,
“ Tarihi eserlere sahip çıkmıyoruz”,
“ Battalgazi’de surların etrafı yüksek evlerle doldurulmuş, bu çok korkunç birşey”, “Beşkonaklar’da kaldırımlar çok yüksek”,
“Karakaş konağının etrafına koca koca binalar yapılmış ve konağın görünmesi engellenmiş, yetkililer buna nasıl izin vermiş?”,
“Kilisemiz harap halde, o bölgede yaşayan insanlarımız Hıristiyan olmayabilir, ama o eseri yapanlar bu topraklarda yaşayan insanlardı en azından onlara saygılı olmamız gerekir”,
“Bu eğitim programında yaşadığımız kenti gerçek anlamda öğrendik, bize izin veren ailelerimize teşekkürler ediyoruz”,
“Araç sayısı çok fazla, araçlardan çıkan gazlar gökyüzünün maviliğini engelliyorlar, insanlarımızın toplu ulaşım araçlarını tercih etmesi ve ağaçlandırmaya önem vermesi gerekir” diyerek edindikleri izlenimleri yetkililere aktardılar, kültürel ve çevre konularında daha dikkatli olunmasını istediler.

Çocukların konuşmalarından sonra konuşan Belediye başkanı Cemal Akın “ Yavrularımız, ateş parçası. Daha şimdiden ülkemizin ve ilimizin sorunlarına parmak basarak projeler üretiyorlar” dedikten sonra “Karakaş Konağı etrafında yapılan binalar 20 yıl önce yapılan İmar planları dahilinde yapılmıştır, bundan böyle bu konulara dikkat edeceğiz. Ağaçlandırma çok gerekli ama ağaçlandırma yapılırken de tarihi eserlerimizin görüntüsünü engellememek lazım. Biz sizlerden ders alacağız verdiğiniz öneriler doğrultusunda bundan böyle toplu taşıma araçlarını tercih edeceğiz. Beşkonaklar ve Kanalboyu güzergâhında ki kaldırımların yüksekliği konusunda sizlerin istediği şekilde düzenleyeceğiz. Biz büyüklere gösterdiğiniz ufuklar için sizlere teşekkür ediyorum. Sizlerde bu ateşi gördükten sonra ülkemizin geleceğini çok parlak görüyorum” dedi.

Tören, eğitim programına katılan 26 öğrenciye sertifikaları verildikten sonra sona erdi.

Programa katılarak “Malatya’nın kültür elçisi olarak eğitilen” ve sertifika alan çeşitli ilköğretim okullarının 6. sınıfında öğrenim gören 26 isim şunlar:

Muhammet Yasin Bardakçı, Enes Kasım Tomul, Kübra Karataş, Şeyma Önder, Yaren Olacak, Enes Güner, Afra Özdemir, Şevval Öker, İlker Bitmez, Berker Evliyaoğlu, Enes Saylan, Cem Al, Hilal Gül Aktaş, Bilgihan Öztürk, Metin Kocabey, Kerem Baran, Kadir Mehmet Karataş, Murat Özben, Esra Rükiye Bilici,Nazife Simge Elmas, Süeda Boyraz, Merve Arslan, Özge Yılmaz, Ayşenur Gültekin, Mustafa Tarkan ve Gizem Kızılay.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız