SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Başkanla ve Başkansız!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisinin Nisan ayı olağan toplantısı yapıldı. Belediyenin 2007 yılı çalışma raporunun da görüşüldüğü toplantının ilk bölümüne Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlık ederken, çalışma raporunun oylandığı bölümde başkanlığı Meclis başkan vekili Süleyman Erkuş’a bıraktı. Meclisin imar maddelerinin görüşüldüğü bölümünden önce Akın salondan ayrılırken, üyelerin önemli bir bölümünün de salonu terk ettikleri görüldü.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantı geçen ayın toplantı tutanağının oylanarak kabul edilmesi ile gündem maddelerine geçildi. Gündem maddelerine geçilirken MHP’li üye Latif Yıldırım söz alarak; Akın’a “Geçtiğimiz günlerde katıldığınız bir TV programında belediyenin borçlarından bahsettiniz. Bir meclis üyesi olarak belediyenin mali yapısı hakkında hiçbir bilgimiz yok. Dolayısıyla vatandaşa sağlıklı bilgi veremiyoruz. Bu konuda bizi bilgilendirebilir misiniz?” sorusunu yöneltti.

Gündemin ilk maddesi Malatya Belediyesinin 2007 yılı Faaliyet raporunun görüşülmesi hakkında idi. Maddenin görüşülmesi sırasında yasa gereği Meclis başkanvekili Süleyman Erkuş toplantıya başkanlık etti.

Faaliyet raporunun üyelere dağıtıldığı için okunmadığı ve Belediye başkanı Akın’ın özet olarak sunduğu raporda; Sümerpark, Kentsel dönüşüm, Yeni Camii civarı çevre düzenlemesi, Çevre temizliği, doğalgaz, Tecde Kültür Merkezi, Kent içi trafiği rahatlatmak için araç alt geçitlerinin yapılması, Çevreyolu’nun gezinti ve spor yapılabilir hale getirilmesi, Meyvecilik Araştırma ve Şeker Fabrikası alanlarının belediyeye kazandırılması Gıda, giyim, sağlık yardımları, hizmet grupları, tanzim satış mağazalarının işlerlik kazandırılması konularında özet bilgiler sundu.

MHP’li üye Latif Yıldırım “Bize dağıtılan 2007 yılı faaliyet raporunda Meyvecilik Enstitüsü alanı hakkında belediyeye devredildiğine dair bir bilgi yok. Ama siz Belediyeye kazandırıldı diyorsunuz, burada bir çelişki var, izah eder misiniz?” diye sorunca Belediye başkanı Akın; “Yok meyvecilik alanı belediyemize geçti” dedi.

MHP’li Yıldırım’da “ Neden faaliyet raporunda yok?” deyince başkan Akın, “Arkadaşlarımızın belki de dalgınlığına gelmiştir.” yanıtını verdi. Ancak AKP’li bir üye araya girerek “Rapor 2007 yılı çalışma raporu, Enstitünün Malatya Belediyesine devri ise bu yıl gerçekleşti” hatırlatmasını yapınca, Başkan Akın da bunu onayladı ve “Belediyemize tahsisi 2008 yılında gerçekleşmiştir. Meyvecilik şu an tamamen belediyemizin uhdesine geçmiştir”diye konuştu.

MHP’li üye Yıldırım, ayrıca 45 milyon YTL (45 trilyon TL) muhammen bedelle satışa çıkarılan Hal binası alanı ile ilgili olarak son durumu sordu. Başkan Akın’da “ Şehir içinde kalarak değerlenen alanların satışı İstanbul gibi şehirlerde de yapılıyor. Biz de burada hizmet veren Hal Binasını Yeşiltepe’deki Hizmet grupları sitesine taşıyoruz. Bu alanda da estetik güzellik kazanmasının yanı sıra trafik akışını da rahatlatacak bir merkez oluşturmayı düşünüyoruz” diye yanıtladı.

Yapılan konuşmalardan sonra 2007 yılı Faaliyet raporu AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Gündemin 3. Maddesi olan 2007 yılı Denetim Komisyonu Raporunun okunması maddesine geçilirken Belediye başkanı Akın, tekrar başkanlık makamına geçti. Rapor üzerine Denetim Komisyonu başkanı Metin Mandal, “ Komisyonumuz, raporu süresi içerisinde en sağlıklı bir şekilde hazırlayarak meclise getirmiştir” dedi. Başkan Akın’da; “Denetim komisyonunun hazırladığı Denetim raporunda yer alan bilgiler ve öneriler bizler için ışık olmuştur” diyerek komisyon üyelerine teşekkür etti.

Gündemde yer alan; Sayaç tamir ve bakım ücretleri, Trafik İhtisas Komisyonu kararı, mücavir sınırlarında kalan ve köy statüsündeki yerleşim yerlerine yolcu taşımacılığı yapan araçlardan alınacak harçlar, reklam ücretlerinde ki tarife değişikliği maddeleri oylanarak Encümenden geldiği şekilde kabul edildi.

Kredi alımıyla ilgili 2008/43 sayılı meclis kararında değişiklik yapılması konulu gündem maddesine geçilirken Belediye başkanı Akın; “ Geçtiğimiz toplantıda aldığımız kararda kredinin miktarı belirtilmemişti, bu değişiklikle kredinin miktarı 5.928.000 YTL olarak belirlendi.” dedi.

Kadro iptal ve ihdası konulu gündem maddesi görüşülürken MHP’li Recep Ülkü “Bu madde sadece iptal-ihdas mı? Alınacak personel sınava tabii tutulacak mı? Ayrıca belediyeye çok sayıda personel alındığı söyleniyor doğru mu?” sorularını yöneltti. Başkan Akın; “ Personel alımı olmamıştır. Hatta birçok şirketimizde personel açığımız bile vardır” yanıtını verdi.

Üniversite mezunu gençlerin teknik becerilerini artırma ve işe uyum eğitimi ile Tekstil sektörü için konfeksiyon eğitimi projelerine Malatya Belediyesinin de ortak olması maddeleri görüşülürken muhalefetin bilgi istemesi üzerine Emlak İşleri Müdürü konu ile ilgili olarak “ Çevresel Değerleri Koruma Derneği tarafından Tekstil sektörüne vasıflı eleman ve Üniversite öğrencilerine yetenek ve beceri kazandırma için 2 proje hazırlandı ve bu iki projeye Malatya Belediyesinin de ortak olması isteniyor” dedi. “Ortaklığın bir maliyeti var mı?” sorusuna ise “Her iki projenin toplam tutarı 420.000 Euro’dur. Belediyenin de bu projelere toplam tutarın yüzde 10 oranında katkı sunması gerekiyor, verdiğimiz bu para geri dönüşümlüdür.” diye yanıtladı. Belediye Başkanı Akın’da “ Bu projelerin gerçekleştirilmesi için mekân kirası gibi giderlerle verdiğimiz parayı geri alacağız” diye araya girdi.

Gündemin imar konularına geçilirken Belediye başkanı Akın; “ Bundan sonraki maddeler imar konularıdır. Meclisimize başkan vekilimiz Süleyman Erkuş devam edecektir” diyerek salondan ayrıldı.

Erkuş’un başkanlık makamına geçmesiyle 27’si AKP’li, 9’u MHP’li, 1’i de CHP’li olmak üzere toplam 37 üyesi bulunan meclis, çoğunluğu AKP’li olan meclis üyelerinin salondan ayrılmasıyla 14’e kadar düşen üye sayısıyla Malatya’nın gündemindeki son imar konularını görüşmeye başladı.

Yapı yaklaşım mesafesi, yoğunluk artırımı, Emniyet Müdürlüğü tarafından alınan Şeker Fabrikası arazisindeki 7 dönümlük arazi ile toplam 10 dönümlük alanda modern bir emniyet binası yapılması, Tekke Cami arkasında trafo kurulması, imara uygun hale getirme, Öğretmenevi karşısındaki alanın Sağlık tesisi alanı olması, yoğunluk sabit kalmak üzere 4 kattan 7 kata çıkarılması, Sevgi Tıp Merkezi alanının ikiz nizamdan bitişik nizama geçilmesi, Yeşilyurt Caddesi üzerinde ada bazında 4 kattan 7 kata çıkarılması ve Şeker Fabrikası alanıyla ilgili olarak da 345 dönümlük alan Fabrikaya bırakılırken, 308 dönüm Malatya Belediyesi’ne, 200 dönüm Sağlık Bakanlığı’na, 65 dönüm de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bırakılmasına ilişkin konu komisyondan geldiği gibi oylanarak kabul edildi.

Belediye Meclisi, bir sonraki toplantısını 2 Mayıs'ta yapmak üzere çalışmasını tamamladı.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız