SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Başkanlık Ekonomi Üzerinde Faydalı Olacak"

0
Güncellendi - 2016-06-16 22:42:29
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, başkanlık sisteminin ekonomik alanda da önemli gelişimleri beraberinde getireceğini ifade ederek, "Başkanlık sistemi, Türkiye'nin üretiminin ve ihracatının artırılmasına vesile olacak. Dolayısıyla başkanlık sisteminin ekonomi üzerinde ciddi anlamda olumlu faydaları olacağını düşünüyorum." dedi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de uzun süredir yeni bir anayasa talebi bulunduğunu, TBMM'deki yüksek temsil düzeyi de dikkate alındığında bu konuda önemli bir fırsat yakalandığını söyledi.

Ülkenin gündeminde yeni bir anayasanın olduğunu, bununla birlikte başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini dile getiren Tüfenkci, bu konuda vatandaşların bilinçlenmesi gerektiğini belirtti. Tüfenkci, "Başkanlık sistemi kişiler üzerinden tartışıldığı için ne getirip ne götürdüğünü doğrusu Türkiye kamuoyu da fazla bilmiyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'de bir sistem sorunu yaşandığını belirten Tüfenkci, ticari ve ekonomik hayata bakıldığında gelinen noktada Türkiye'nin bu sistem sorununu aşması gerektiğini kaydetti. Ekonomik anlamda da hızlanmaları gerektiğini ifade eden Tüfenkci,  "Başkanlık sistemiyle Türkiye hızlı karar almayı sağlamış olacak ayrıca lokal gelişmelerden ve siyasi, politik gelişmelerden en az etkilenen ekonomik yapıya sahip olunacak." diye konuştu.

Başkanlık sisteminin Türkiye'nin rekabet etme gücünü de artıracağını vurgulayan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Özellikle kararların hızlı bir şekilde alınması gelişen dünyayla rekabet etmemiz açısından da Türkiye'nin rekabet edebilirliğini artırma noktasında başkanlık sisteminin faydaları olduğu gerek dünya örneklerinden gerekse de bilimsel makalelerden görmekteyiz. Başkanlık sistemi, Türkiye'nin üretiminin ve ihracatının artırılmasına vesile olacak. Dolayısıyla başkanlık sisteminin ekonomi üzerinde ciddi anlamda olumu faydaları olacağını düşünüyorum."

Bakan Bülent Tüfenkci, Türkiye'de başkanlık sisteminin yeterli derecede tartışılmadığını, yapılan tartışmaların da sadece kişiler üzerinden yürütüldüğünü belirtti.

- "Modele millet karar verecek"

Başkanlık sistemiyle ilgili model tartışmaları yapıldığını anımsatan Tüfenkci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hangi başkanlık sisteminin gerçekleşeceğini, Türk tipi mi, Amerikan tipi mi veya bir başka model mi olacağına esasında millet karar verecek. Bunun tartışılması gerekir. Hangisinin faydalı, hangisinin Türkiye'nin bünyesine uymadığına kamuoyu ve Parlamento'nun karar vermesi gerekir diye düşünüyorum. Bu modeller tartışılmadan bir şey söylemek doğru değil esasında."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • MALATYALI (7 yıl önce)
    HER YERDE BOMBALAR PATLIYOR , HER GÜN ŞEHİT HABERLERİ GELİYOR ÜLKE KAN GÖLÜNE DÖNMÜŞ AMA AKP Lİ SİYASETÇİLERİN GÜNDEMİ "BAŞKANLIK " SİSTEMİ , SİZLER MİLLETİN ÇIKARINI MI KORUYORSUNUZ YOKSA BİR KİŞİNİN VE AİLESİNİN Mİ ÇIKARLARINA HİZMET EDİYORSUNUZ ?
    0
    0
    Yanıtla
  • kmyc (7 yıl önce)
    SİZLERE GÜZEL ŞEYLER SÖYLEMEK İSTERDİM AMA NAFİLE .TÜRKİYE EKONOMİSİ DİBE VURDU BEYLER! İNSANLAR BİR DE KALKMIŞ HALKI UYUTUYORLAR. GELİNDE ANTALYADA'Kİ ESNAFIN HALİNİ GÖZLERİNİZLE GÖRÜN .TABİ HAVUZ MEDYASI HALA HALKI UYUTMAKLA MEŞGUL. BU GEMİ YILLARDIR SU ALIYOR. BU ATEŞ TÜM TÜRKİYE'Yİ NE YAZIKİ YAKACAK, KIZMACA YOK BUNU HALK İSTEDİ..
    0
    0
    Yanıtla
  • ömer (7 yıl önce)
    birde kayısı budama tekniği verseniz bile cümlenin sonuna nasıl "başkanlık şart"diyorsunuz?
    0
    0
    Yanıtla
  • ömer (7 yıl önce)
    zaten 15 yıldır fiili başkanlık var.Yasal olsa nolur yasal olmazsa nolur?
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    başkanlık gelirse alttakinin saydıklarının tam tersi olacak..daha kötü olacağız..suriyeden beter oluruz kaçışı olmaz bu işin..parlamenter sistem türkiyenin tek kurtuluşudur..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısıcı (7 yıl önce)
    İşte bunlar hep BAŞKANLIK SİSTEMİ ağzına sağlık üstat...(yersen)
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (7 yıl önce)
    Başkanlık sistemi Türkiye'nin alın yazısında var, kaçış yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin (7 yıl önce)
    Başkanlık gelse... Terör bitecek, ekonomi düzelecek, insanlar en az 5 bin tl maaş alacak, otobüsler ücretsi olacak, belediyeler emlak vergilerini %80 düşürecek, su ve elektrik faturaları en az yarı-yarıya inecek, insanlar gülecek, işsizlik diye bir şey olmayacak, vergiler %18 den %1'e düşecek, ötv kalkacak... Destekliyorum... Başkanlık gelsin!
    0
    0
    Yanıtla