SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Başkent' Çalışması Son Safhada

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:58:03
'Başkent' Çalışması Son Safhada
A- A+ PAYLAŞ

 
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kalaycıoğlu, "Şu anda dünyada kayısı başkenti coğrafi işaretini almaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız son safhaya geldi" dedi. 
 
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın finansmanını sağladığı, Frankfurt İşletme Fakültesi'nin yürüttüğü, Tacikistan Tarımsal Finansman Altyapı Projesi (TAFF) kapsamında Türkiye'ye düzenlenen çalışma kapsamında Tacikistan’dan bir heyet, Malatya’ya gelerek çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulundular. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Ali Koç ile birlikte Malatya’ya gelen 8’i Ziraat Mühendisi olmak üzere 13 kişilik Tacikistan heyeti, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kalaycıoğlu’nu ziyaret ederek, kayısı piyasası hakkında bilgi aldı. Ziyarete, Malatya Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin’de katıldı.
 
Kayısı ticareti ve piyasası hakkında bilgi veren Mehmet Kalaycıoğlu, "Tacikistan ile bağlantılarımız var. Malatya dünyanın kayısı başkenti. Üretimimizin yüzde 95’ini dünya piyasasına hazırlayıp, satışını ona göre gerçekleştiriyoruz. Kayısı sektöründe iç piyasada coğrafi işaret belgesini aldık. Şu anda dünyada kayısı başkenti coğrafi işaretini almaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız son safhaya geldi, hatta bitti sayılır. Dolar bazında kayısı, Malatya ekonomisinin can damarıdır. Kayısı ile ilgili olarak AB destekli projeler ve Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Kayısı sektörü çok büyük bir sektördür" diye konuştu.
 
Kalaycıoğlu, Tacikistan heyetine borsa çalışmaları hakkında da bilgiler aktardı.
 
TSO'DA..

''Tacikistan Tarımsal Finansman Altyapı Projesi'' (TAFF) kapsamında Malatya'da bulunan Tacikistanlı heyet, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'u makamında ziyaret etti. 
     
Tacikistan'dan 3 çiftçi, 8 ziraat mühendisi ve TAFF proje ekibinden bir uzmanın yer aldığı heyete refakat eden Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Koç, heyetin bilinçlenme amacıyla Türkiye'ye geldiğini belirterek, ''Tacikistan'a tarımsal kalkınma projesi hazırlamıştım. Trakya'da başarılı bir program yürüttük, şimdi Malatya'dayız'' dedi. 
     
Erkoç da Tacikistan'ın bağımsızlığını henüz kazanmış yeni bir ülke olduğunu ifade ederek, ülkenin tarımsal alana ciddi enerji harcaması gerektiğini dile getirdi. 
     
Ülkenin üretimini, dünyanın ihtiyaç duyduğu ürünlere göre yapması gerektiğini vurgulayan Erkoç, ''Tacikistan 8 milyona yakın bir nüfusa sahip. İhracatlarının büyük bölümü alüminyum. Dünyanın Tacikistan'a teknik bilgiler vermesi herkes için önem arz etmekte. Dünya sanayileşirken tarımı göz ardı etmemiz mümkün değil. Milli ekonomi temelini de tarım oluşturuyor. Özellikle Tacikistan'ın da bu anlamda önümüzdeki süreçte dünyanın ihtiyaç duyduğu, cevize, bademe ve kuru üzüme yönelmesi daha doğru olur. Dünyada daha çok ihtiyaç olan ürünleri tespit ederek enerjimizi bu yöne kaydırmamız önemli'' diye konuştu. 
     
Kayısı yetiştiriciliği ve pazarlama konusunda araştırmalar yapacak Tacikistanlı heyet, Malatya'daki temasları kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kale İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile fidan yetiştiricilerini ziyaret edecek. Heyet, üretici bahçeleri ve kayısı paketleme işleme tesislerini gezecek. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız