SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Başlama Yaşı 15..'

A- A+ PAYLAŞ

Üniversite öğrencilerine yönelik yapılan bir araştırma sonucuna göre, sigaraya başlama yaş ortalamasının 15 olduğu belirtildi. Araştırma raporunda, topluma örnek olması gereken ebe ve hemşirelerin yüzde 50'sinin sigara içerek kötü örnek olduğu belirtildi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan ve A. Birsen Durmuş ile Edibe Pirinçci'nin imzasını taşıyan "Üniversite Öğrencilerinin Sigara İçme Durumu ve Öfke ile İlişkisi" adlı araştırma raporunda ilginç sonuçlara yer verildi.

SİGARAYA BAŞLAMA YAŞ ORTALAMASI 15
"Üniversite Öğrencilerinin Sigara İçme Durumu ve Öfke ile İlişkisi" raporunda, "Çalışmamızda öğrencilerin yüzde 44.4'ü halen sigara içmektedir. Çalışmamızda tüm erkeklerde sigara içme oranı yüzde 51.6, kızlarda yüzde 35.2'dir. Bulgularda kızlar, erkeklere oranla daha az sigara içmektedir. Gelişmiş ülkelerde sigara içme oranı düşme gösterirken, gelişmekte olan ülkelerde ve bu ülkelerin kadınlarında sigara içme oranı yükselme göstermektedir. Öğrenci babalarının sigara içme oranı yüzde 45.1, annelerinde ise bu oran yüzde 14.2'dir. Çocuğa ya da gence bir yandan sigaranın zararlarından söz etmek, öte yandan sigara içmek çelişkili bir davranıştır.

Babalarının yüzde 45.l' in sigara içiyor oluşu; özellikle erkek çocuğun gözünde otoriteyi temsil eden babanın davranış özelliklerini özdeşleştirdiğini babayı rol modeli alabileceğini veya adölesan dönemde bilinç altı otoriteyle çatışmasını artırıyor olabileceği şeklinde değerlendirilebilir. Öğrencilerin sigaraya başlama yaş ortalaması 15'tir" şeklindeki bilgilere yer
verildi.

ÖRNEK OLMASI GERKEN EBE VE HEMŞİRELER KÖTÜ ÖRNEK
Araştırma raporunda, sağlıkçılara yönelikte bir tespite yer verilerek, "Yapılan araştırmalarda bireylerin işyerlerinde yüksek oranda sigara tükettikleri, doktorların hasta ile yaptıkları görüşmede sigara içtikleri, taksi şoförlerinin yolcu taşırken sigara içtiği saptanmış olup sağlık personelinden topluma örnek olması gereken hemşire ve ebelerin yüzde 50.8 sigara içtikleri belirtilmektedir" denildi.

SİGARA İÇEN ÖĞRENCİLERE YARDIM ALABİLECEKLERİ KURUMLAR TANITILMALI
Raporda şu bilgiler yer aldı; "Sigara içen öğrencilerin yüzde 65.3' ü hemen sigarayı bırakmayı düşünmediklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin yüzde 47.2' si de daha önceki yıllarda da sigarayı bırakmayı denemiş ama bırakamamıştır. Sigaraya başlama yaşının erken adölesan dönemde başladığını dikkate alınarak; sigaraya başlamayı önleyici ya da sigarayı bırakmayı kolaylaştırıcı çalışmaların başlatılmalıdır. Bu çalışmalarda sigara içenlerin öfke düzey ve öfke tarzlarının göz önünde bulundurulması, çalışmalarda benlik saygısını yükseltecek manevi ödüller ve uğraşlara yer verilmesi, öğrencilere yardım alabilecekleri kurumların tanıtılması ve vakit geçirilmeden birinci basamak (öğrenci sağlık merkezi, danışmanlar, psikiyatristler) sağlık hizmeti veren kişi ve kurumlarla örgütlenmeye gidilmesi önerilebilir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız