SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Başlama Yaşı Düşüyor!'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Eczacılar Odası'nda, "Tütün Salgını ve Sigara Bırakma Tedavileri'nde Sağlıkçıların Rolü" konulu bir seminer verildi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Ayfer Aytemer'in konuşmacı olarak katıldığı seminerde bir açılış konuşması yapan Malatya Eczacılar Odası Genel Sekreteri Tahir Özelçi, Malatya Eczacılar Odası olarak çeşitli dönemlerde eğitim seminerleri verdiklerini kaydederek, "Zor günler geçiren Eczacılık sektörünün, Malatya eczacıları olarak kamuoyuna eczacıların var olmazsa olmazlar arasında olduğunu iyi anlatmamız gerekiyor. Çeşitli dönemlerde yapmış olduğumuz seminerler ile eczacılarımızı bilgilendirme yoluna gidiyoruz. Bu seminerimiz de ise sigarayı bırakmada bizlerin rolünü anlatan bir seminer" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Ayfer Aytemer, "Tütün Salgını ve Sigara Bırakma Tedavileri'nde Sağlıkçıların Rolü" konulu bir seminer verdi.

Aytemer, "Biz neden sigarayla bu kadar uğraşıyoruz ve neden sağlıkçılar önemli rol oynamakta bunu anlatmaya çalışıyorum" dedi. Türkiye'nin çok fazla tütün tüketen bir ülke olduğunun altını çizen Aytemer, "Çok fazla miktarda sigara içiyoruz ve sigaraya başlama yaşımız gittikçe düşüyor. Bu sonuçlar bizleri ürküten gelişmeler. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, erkeklerde dünya genelinde sigara kullanımında 11. sırada olduğumuz görülüyor. Bu çok ciddi bir rakam. Erkek nüfusumuzun yarısından fazlasının sigara içtiği bir ülkede yaşıyoruz. Bayanlarda ise, 32. sırada gibi görünüyoruz. Ancak, eğitim düzeyi yüksek ve şehirlerde yaşanan bayanlarda sigara kullanımı giderek artıyor. Erkeklerde görülen hastalıkların, kadınlarda da görülmeye başlandığını görüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Aytemer, sigaraya başlama yaşının da giderek düştüğünü belirterek, "13 ila 15 yaş arasında erkek çocuklarında yüzde 11, kız çocuklarında ise yüzde 5 oranında ortalama yüzde 9 gibi bir rakam ile sigaraya başlandığını görüyoruz. Dünyaya baktığımız da sigara tüketiminde yüzde 2'lik sigara tüketimiyle 7. sırada bulunuyoruz. Bu çok ciddi bir rakam olarak gözümüze çarpıyor" ifadelerine yer verdi.

Sigarayı bırakmada gösterilen mücadelede son çıkan ve çeşitli yerlerde sigara içmeyi yasaklayan kanun ile işlerinin biraz daha kolaylaştığını kaydeden Aytemer, "Eğitim çalışmalarıyla halkı bilinçlendirmeye çalışırken, diğer bir yandan çıkan kanunlar da bizlere çok yardımcı oldu. Ayrıca, bunun yanında sorumluluğumuzda bir hayli artmış oldu. Tütün salgını, dünyanın en büyük salgını olarak karşımıza çıkmaktadır. Tütün salgınında durum gün geçtikçe daha da kötüye gitmektedir. Eğer bir önlem alınmaz ise 2020 yılında 10 milyon insan hayatını kaybedecek. Sigara pek çok hastalığın ortaya çıkmasında birinci sırada rol almaktadır. Bir çok organda kansere neden olan sigaranın solunumsal olarak akciğer hastalığı ise en çok görülen hastalıktır. Yani, sigaranın hemen hemen etkilemediği bir organ yoktur. Peki sigara bırakıldığında durum ne olur? Kandaki karbonmonoksit kısa sürede temizlenir. Kalp krizi riski azalır ve KOAH hastalığının ilerlemesi engellenir. İşte bundan dolayı sigara içen ve sigara dumanına maruz kalan insanları korumak zorundayız" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız