SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Başlarına da Koruma Dikin!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:33:31
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Belediyesi’nin çevre düzenlemesi kapsamında astronomik rakamlara aldığı ve yaygın basına da konu olan fidan skandalı  Belediye Meclisi toplantısında CHP’li üye Doğan Ağdaş tarafından gündeme getirildi. Ağdaş, pahalı fidanların başına koruma konulması önerisinde bulundu.
Türkiye’nin birçok belediyesinde bu denli astronomik rakamlara fidan alımı yapılmadığını belirterek, bu ihaleyi eleştiren Doğan Ağdaş, ‘Madem fidan başına bu kadar astronomik rakamlar ödediniz her ağacın başına birer tane koruma konulmasını öneriyorum’ dedi.
 
‘KOMİSYON BAŞKANI NEDEN GÖREVDE?’
Ağdaş, Vatan Gazetesi’nde ‘İhale Zakkum Oldu’ başlığı ile verilen haberde, Başkan Yardımcısı Abuzer Kabakaş’ın görevden alındığının yazdığını ancak İhale Komisyon Başkanı olan ve ihaleyi alan firma tarafından Avrupa gezisine götürülenler arasında bulunan Destek Hizmetleri Müdürü Ahmet Turan Özbey’in neden hala görevde olduğunu sordu. 
 
ÇAKIR: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL, HABERLER ÇARPITMA
Ağdaş’ın konuyu gündeme getirmesi üzerine Başkan Çakır, fidan haberleri için ‘Dedikodu ve çarpıtma’ dedi. 
 
Daha önce belediye cephesinden yapılan ‘Fidanlar, gerek yaşları gerekse çapları nedeniyle pahalı. İhale herkese açıktı. Biz hala fidan alacağız. Bunlardan daha ucuz fiyat verecek olan varsa buyursun gelsinler’ şeklindeki açıklamaları yineleyen Başkan Çakır, Vatan Gazetesi’nin haberinin de yalan yanlış bilgilerle dolu olduğunu iddia etti.
 
Vatan Gazetesi, piyasadan aldığı fiyatları yayınlamasına rağmen bu denli ucuz fidanların olmadığını savunan Çakır, Almanya’dan ağaç alınmadığı halde Almanya dahil bazı Avrupa ülkelerine giden belediyecilerin bu gezisini de ‘Fidan kontrolü’ diye açıkladı. Çakır meclis üyelerine de ‘Eğer yasadışı bir iş varsa bunu savcılığa, yargıya taşıyabilirsiniz. Suç duyurusunda bulunmanız aynı zamanda burada bulunmanızın da gereğidir’ dedi.
 
650 MİLYON TL ÖDEDİNİZ Mİ?
CHP’li üye Doğan Ağdaş’ın gündeme getirdiği bir başka konu ise Sümer Park ve MAŞTİ’deki işletmelerin elektrik paralarının Malatya Belediyesi tarafından ödendiğiydi.
 
‘Bende emekli bir adamım. Benim de elektrik paramı Malatya Belediyesi ödesin’ diyen Ağdaş, Başkan Çakır’a ‘Sümerpark’da bulunan mısırcı, kestaneci, çaycı ve bazı diğer satış yapan kişi ve kurumların yanı sıra MAŞTİ de bulunan otobüs işletmelerine ait dükkan ve yerlerin paralarını Malatya Belediyesi mi ödüyor? Bugüne kadar toplamda 650 milyon elektrik parası ödediniz mi?’ diye sordu.
 
‘ESENLİK TAHSİL EDER’
MAŞTİ ve Sümerpark’ı Esenliğin işlettiğini, buraların tek saatle işletilmesinden dolayı aboneliğin Malatya Belediyesi’nde olduğunu ve elektrik parasını Esenliğin ödediğini söyleyen Çakır, ‘Ama hiç merak etmeyin, belediyenin parası kimsede kalmaz. Esenlik o paraların hepsini tahsil eder. Bütün işletmeler kendi trafolarını alıp abonelikleri üzerine alacaklar. Bizim belediye olarak burada bir kaybımız yok’ dedi.
 
‘CAMİ VE KİLİSELERİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEYİN’
Meclis toplantısında 2011 mali yılı kesin hesabının oylanarak tasdik edilmesi kararından sonra, Taşhoron Kilisesi’nde bulunan 429 m2 hissenin İl Özel İdaresi’ne devri için Encümene yetki verilmesi maddesi sırasında söz alan bağımsız üye Mehmet Moran’ın ‘Eski hal binasını Hollandalı firmaya sattınız. Hollandalı firma camiyi istemedi yıktınız. Kiliseye 429 m2 istediler verdiniz. Ermeni diasporasının tüm isteklerini kabul ettiniz. Ermeni diasporası, Vali Ulvi Saran’ın Malatya için büyük şans olduğunu sürekli vurguluyor. Kiliseleri ayağa kaldırmak için valilik her türlü desteğe veriyor. Belediye de çevre düzenlemesi ve su tekini konularında gereken her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söylüyor. Bütün bunlar Malatya’nın gerçek sahiplerinden neden gizli olarak yapılıyor? Neden meclis üyelerinin yanı sıra kamuoyundan gizlenerek yapılıyor?” sorusunu yöneltti. 
 
Cami ile kiliseleri karşı karşıya getirmenin doğru olmadığını belirten Başkan Çakır, “Bizler büyük bir dinin temsilcileriyiz. Hoşgörü bizim dinimizin temelidir. Farklı cemaatten olan vatandaşlarımıza sayıca azlığına-yokluğuna bakmadan inançsal vecibelerini yerine getirmeleri için belediye olarak gereken her türlü desteği vereceğiz” diyerek Moran’ı yanıtladı. 
 
Çevre ilçe, belde ve köylere cenaze nakli ile bilgi işlem hizmetlerinden alınacak ücretin belirlenmesi kabul edildikten sonra, Kent konseyi tarafından verilen ve bazı cadde ve sokakların isim değişikliğinin yapılması önergesi, gerekli incelemelerinin tamamlanamadığı gerekçesiyle ertelendi. 
 
İMAR MADDELERİ
Nizam değişikliği, trafo alanı tahsisi, yoğunluk değişmemek kaydıyla 7 kattan 12 kata artış kabul edilirken, imar planı olmayan Fatih köyü bölgesinde turistik tesis alanına dönüşmesi, konut alanından akaryakıt ve LPG istasyonu tesis alanına dönüştürülmesi maddeleri reddedildi. 
 
Aynı imar adasında ek yoğunluk talebi, konut alanı olan parselin ticari alana dönüştürülmesi, mülkiyeti Vakıflar Bölge müdürlüğüne ait ve imar planında resmi konut alanı olarak görülen alanın “Turizm tesis alanı” olarak değiştirilmesi gibi maddeler komisyon raporu doğrultusunda uygun görülürken, nizam değişikliği, sehven oluşan ihlallerin düzeltilmesi, nizam değişikliği ve kat artışı gibi maddelerde komisyon raporu doğrultusunda reddedildi. 
 
Mülkiyeti Malatya Beledisi’ne ait Yaka Köyü sınırları içerisinde bulunan 20,358 m2 alanın satışı için encümene yetki verilmesi kabul edilirken, yapılan ölçümlerde sağlığa zararlılığı tespit edilen Yaygın Beldesi’ne içme suyu tahsisi ile marketler ile işçileri taşıyan “S” plakalı servis araçlarının 2012 yıl sonuna kadar olan yaş haddi süresinin 2015 yılına kadar uzatılması maddeleri ise gerekli incelemelerin yapılması amacıyla ilgili komisyonlara havale edildi. 
 
Haziran ayı meclis toplantısının 06.06. 2012 günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra Mayıs ayı toplantısı sona erdi.
 
BELEDİYEDEN AÇIKLAMA..
Bu arada, toplantıdan sonra fidan alımları ile ilgili olarak belediyeden bir açıklama daha yapıldı ve daha önceki açıklamada yeralan bilgiler tekrarlandı. 
 
Açıklama şöyle:
 
"Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda boylu fidan alımı ile ilgili olarak bir meclis üyesinin sorusu üzerine, açıklamalarda bulundu. 
 
İhalenin Kamu İhale Kurumu kriterleri doğrultusunda; önce yaklaşık fiyat belirlendiğini, ardından şartnamesinin hazırlanarak ilana çıkarıldığını, ihalenin herkese açık bir şekilde gerçekleştirildiğini ve alınan fidanların normal fidan değil, yaş ve çevre olarak büyük, boylu fidanlar olduğunu söyledi.
 
Boylu fidan alım ihalesine Esenlik Şirketi de dahil olmak üzere 6 firmanın katıldığını, Esenlik şirketinin ciddi araştırmalar sonucunda cüzi bir kar oranı koymasına rağmen ihaleyi kazanamadığını kaydeden Çakır, özetle şunları söyledi: 
 
 “İhale en düşük fiyatı teklif edene verildi. Ağaçlar teslim alınmadan önce yerinde görülüyor ve şartnameye uygun olduğu tespit edildikten sonra teslim alınıyor. Ağaçların ebatları kökten 1 metre yukarıdan ölçülüyor. 1 metre yukarıdan ölçülen ağaçların çevresi 28-32 cm’yi buluyor. Ağaçların tamamı Malatya iklimine uygun ağaçlardır. Hepsi araştırıldı. Şartnamede ithal diye bir şart yok. Yani bu Türkiye’nin hangi noktasında olursa olsun; Sakarya’da da var, İzmit’te de var; doğudan da bir yerden almış olabilir. Ancak yurtdışından alınırsa karantina belgesi istenir diye madde var. 
 
Eğer söylendiği gibi ucuz ağaç varsa biz yine alırız. Ancak bugüne kadar bize herhangi bir teklifte bulunan veya ucuz ağaç getiren olmadı. İhalelerde rekabet ortamı olması için gayret sarfediyoruz. İhaleler herkese açıktır, izleyebilirler. Öte yandan ihalelerin yasal boyutu da açıktır. Eğer bir yanlışlık varsa suç duyurusunda bulunabilirler.”
 
Fidanların inceldikçe ve yaşları küçüldükçe fiyatlarının düştüğünü belirten Başkan Çakır, “İnce ağaç dikebiliriz ama çok geç yetişiyor. Ayrıca araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde küçük fidanı yaşatma şansınız çok düşük. Yüzde 30’lar düzeyinde” şeklinde konuşarak, hedeflerinin bütçeleri elverdiği müddetçe cadde ve sokaklara yetişmiş ağaç dikmek olduğunu söyledi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız