SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Başlarız Desek Yalan Olur!."

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:25:41
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da kısa bir süre “Güneyden mi geçsin, Kuzeyden mi geçsin” tartışması yapılan, ancak başta teknik amaçlı çalışan sivil toplum kuruluşlarının itirazına rağmen kuzeyden geçirilmesine karar verilen çevreyolu için halen bir çok sorunun mevcut olduğu ve güzergahın tamamen kayısı bahçelerinin içerisinden geçirildiği ortaya çıktı. Karayolları Elazığ Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Kuzey Çevreyolu Projesi (Kuzey Çevreyolu güzergah krokisini ve bağlantı yollarını ayrıntılı görmek için resmin üstüne tıklayınız) ile ilgili olarak basın mensuplarına  gelişmeler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

“BİTİMİ 2017 YILI SONU” 

Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Kuzey Çevreyolu ile ilgili olarak verdiği ‘teknik bilgilerde’;   “Toplam uzunluğu 54 kilometre olan Kuzey çevre yolunun projesi mevcut olup, yatırım programında yer almaktadır. Anılan yol ihale edilmiş olup,12.06.2014 tarihinde ön yeterlilik teklifleri alınmıştır. İhale süreci devam etmektedir. Bu yolun 2017 yılı sonu itibarıyla bitirilmesi programlanmıştır.  Malatya Kuzey çevre Yolu Güzergahı Darende kavşağından başlayarak ve doğu istikametine yönelen güzergah Pütürge kavşağında sona ermektedir. Akçadağ kavşağından başlayan bağlantı yolu proje güzergâhına oturmaktadır. Proje standartlarında platform genişliği 26 metre bölünmüş yol olarak hazırlanmış, yüksek yol standartlarına sahiptir. 10 adet farklı seviyelerde Köprülü Kavşak, 3 adet DDY geçit ve 4 adet köprü bulunmaktadır. Güzergah; Görgü, Karanlıkdere, Kuyulu, Kuşdoğan, Çayırköy, Cihadiye, Şahnahan, Doğu Mahallesi, Yağmurlu, Samanköy, Yakaköy, Hatunsuyu, Çarmuzu Mahallesi, Hanımınçiftliği, Eskimalatya Köyü, Bahçebaşı, Karaköy, Bulgurlu, Keşolar, Hacıyusuflar, Hacıhaliloğlu Çiftliği, Yeniköy'den geçmektedir” şeklinde bilgileri aktardı.

“KAMULAŞTIRMA MALİYETİ 123 MİLYON TL”

Özendi, “Güzergâhta yol yapım ve emniyet sahası içerisinde özel ve tüzel kişilere ait   3. 621. 500,00 metrekare taşınmaz ve 98 adet yapı bulunmaktadır. Yaklaşık Kamulaştırma maliyeti 123 milyon 041 bin Tl’dir. Genel Müdürlüğümüz ile Tarım Reformu Genel Müdürlüğü arasında 13.01.2011 tarihli protokol  ve 27.02.2012 tarihli ek protokole dayanılarak yol yapım ve emniyet sahasının toplulaştırma ile kamuya kazandırılması ve üzerindeki müştemilat ödemeleri ile toplulaştırma ihale bedelinin %30 ‘un idaremizce karşılanması esasları hakkında taraflarca 01.11.2012 tarihli sözleşme imzalanmış toplulaştırma  çalışmaları devam etmektedir.  Çayırköy, Kuşdoğan, Cihadiye(Özal), Şahnahan, Samanköy, Hatunsuyu beldesi, Hanımın Çiftliği, Eski Malatya(Battalgazi), Bahçebaşı, Karaköy, Bulgurlu, Keşolar,Hacı Yusuflar, Yeni Köy, Hacı Haliloğlu Çiftliği köyleri Toplulaştırma  Kapsamına alınmış olup, Projemizin  36,57 kilometresi toplulaştırma alanında kalmaktadır. Çayırköy - Kuşdoğan  köylerinde askı ilanları bitmiş, yer teslimine başlanacak olup, Kuzey Çevre yolu projemize göre yaklaşık 7.74 kilometrelik kesime tekabül etmektedir. Bu kesim Projemizin başlangıcına göre bağlantı kolunun birleştiği kesimi içine alan kısımda kalmaktadır. Şahnahan ve Saman köyünde Kadastro yenileme çalışmaları devam etmektedir. Toplulaştırma sonucunda toplam 36.57 kilometrelik kısım  kamuya kazandırılmış olacaktır. Projemizin Başlangıç ve Bağlantı Yolu kısmında bulunan Görgü, Kuyulu, Doğu Mahallesi, Karanlıkdere, Yağmurlu Köylerinde toplam 11.21 kilometrelik kesimde,  Toplulaştırma alanı içinde olan ancak toplulaştırma kapsamında değerlendirilemeyen  Cihadiye köyünde 0.21 kilometrelik kısım olmak üzere toplam 11.42 kilometrelik kısmın idaremizce kamulaştırılması gerekmektedir. Projemize göre güzergahın 5.49 kilometresi (Şahnahan, Yaka köy, Çarmuzu mahallesi, Hatunsuyu, Hanımın Çiftliği, Battalgazi (Eski Malatya) ) Malatya Belediyesinin Büyükşehir Belediyesi olması ile Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyesi uygulama İmar planında kalmaktadır. Bu Kesimlerde plan tadilatı ile birlikte imar uygulaması yapılması için çalışmalar devam etmektedir. Malatya Belediyesinin Büyükşehir Belediyesi olması ile bu çalışmaların daha hızlı ve sağlıklı olacağı düşünülmektedir. İmar Uygulaması Yapılması halinde Toplam 5.49 kilometrelik kısım kamuya kazandırılmış olacaktır. Arazi toplulaştırması ve İmar Uygulamasının tamamlanması halinde güzergahın 42.06 kilometrelik kısmı (Yol yapım ve emniyet sahasında kalan müştemilat ve ağaç bedelleri hariç) kamuya kazandırılmış olacaktır.  Malatya Kuzey Çevre Yolu Kamulaştırma Planı hazırlanmış ancak Kamu yararı Kararı ve İmarlı kesimler için Kamulaştırma İşlemine Başlama Kararı alınmamıştır. Malatya Çevre Yolu, 2014 yılı ödeneği 500 bin TL’dir” diye konuştu.

“İHALE SONUÇLANSA BİLE MÜTEAHHİDİN ÇALIŞACAĞI ALAN YOK”

Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, “Vatandaşlarımızın anlayacağı dilden hikayesini anlatacak olursam, şuanda ihalesi devam ediyor. Çok büyük bir ihale, 32 tane büyük firma girmiş, kıran kırana bir rekabetle iş devam ediyor. Kurumumuzda Karayolları Genel Müdürlüğü de işin en kaliteli ve en ucuza yaptırabilmek için ince eleyip, sık duruyor. Şuanda diyelim ihale sonuçlanmış olsa bile toplulaştırma çalışmaları, kamulaştırma çalışmaları henüz daha bitmediği için çeşitli kısımlarda çalışılabilir. Yani tamamına girip de şöyle fasılasız çalışabileceğimiz şöyle firmaya iş verebilmemiz için 8-10 kilometrelik bir yer olması lazım. Maalesef öyle bir yer henüz hazır değil elimizde. 54 kilometrelik yolun diyelim 300 metrelik bir kesiminde sorun yok, ondan sonra 5 kilometrede sorun var, sonra 1 kilometrede sorun yok, ondan sonra 800 metrede sorun yok. Yani parçalı bir vaziyette sorun henüz çözümlendi. Geri kalan yerlerinde çözümlenmesi için hem Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından, hem Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, hem de Karayolları tarafından üçlü bir çalışma devam ediyor” dedi.

“GÜZERGAHIN TAMAMI KAYISI BAHÇELERİNDEN GEÇİYOR”

Özendi şu şekilde devam etti: 

“Biliyorsunuz, Türkiye’deki hukuk sistemi biraz yavaş ve bu yolun geçeceği güzergahın tamamı kayısı bahçesi. Kayısı bahçelerinde sizde takdir edersinizki, empati yapıyorum; bende olsam, paramı almadan, garanti etmeden müteahhidi sokup da mahvettirmem. Dolayısıyla şuanda ihalemiz sonuçlansa bile ‘Hemen bu sene çalışmaya başlarız’ desek, yalancı oluruz. Bu çalışmaların biran önce Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından hızlandırılması lazım. Karayollarının ihaleyi sonuçlandırması nereden baksan 2 ayda biter, 2 ay sonra ‘Müteahhide gel gir’  desek,  yer yok. Müteahhidin gireceği yerler parça parça ve birde oralara ulaşım imkanı da yok. Bahçelerin içerisinde geçmesi gerekiyor, oralara gidebilmek için. Dolayısıyla bu yıl içerisinde her hangi bir faaliyette bulunabileceğimizi öngörmüyoruz. Önümüzde 6 aylık süre var, birde kış ayında bu çalışmalar belli bir merhaleye getirilirse, o zamana kadarda ihalemiz sonuçlanırsa 2015 baharında İnşallah kazmayı vurmayı planlıyoruz, büyük bir aksilik olmazsa.”

HABER-FOTO: Burhan KARADUMAN, Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız