SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Başörtülü Adayımız Olacak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:07:02
A- A+ PAYLAŞ

ATV ve AHaber'in ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan, seçim sistemiyle ilgili tartışmak için 3 teklif sunduklarını belirterek, "Bunlar tartışılsın istedik. Bunlardan birisi zaten mevcut durum. Yüzde 10 seçim barajı vardı. O zaman yeni bir partiydik. Yüzde 10 barajıyla seçime girerek parlamentoda yer aldık. 2. teklif genelde yüzde 5 baraj olsun ve daraltılmış bölge sistemi uygulayalım, 3. teklifimiz baraj tamamen kaldırılsın dar bölge sistemi uygulansın. Bize gelen önerileri bekleyeceğiz. Tekrar değerlendirme yapıp ona göre adımımızı atmayı planlıyoruz. Kamuoyu araştırması yapacağız. Hangisi çıkarsa o istikamette adımımızı atarız. İnanıyoruz ki bu yeni dönemde hayırlı kararlar çıkacaktır" dedi.

Seçim barajlarının yasal düzenleme gerektirdiğini belirten Erdoğan, "Bunun bayrama yetişmesi mümkün değil. İdari tasarruflarımız olan maddeler var. Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarabileceğimiz maddeleri bayrama kadar çıkarıp halkımıza müjdeyi vermek istiyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, paketteki kararların belli bir bölgeyi değil tüm Türkiye'yi kapsadığını belirterek, "Sadece Kürt kardeşlerimizi kapsadığını söylersek yanlış söylemiş oluruz. Bu maddeler birçok etnik kökenli kardeşlerimizi kapsıyor. Bir şeyi karıştırmayalım resmi dille karışıklığa gitmeyelim. Bu resmi dille birbirine asla karıştırılmamalıdır. Resmi dil Türkçe'dir. Özel okullarını da kendileri kuracak. Özel okulunu kur dersini ver. Seçmeli ders olarak Kürtçe'yi devletin okulunda da okuyabilirsin. Dert nedir? Samimiyetse artık burada adım atılmıştır. Benim Kürt kardeşim sadece Doğu Bölgesi'nde yaşamıyor. Türkiye'nin her ilinde Kürt kardeşlerimiz var. Bunlar görmemezlikten gelinmemeli. Biz Gaziantep'te silme oradan çıkmışız. Adıyaman öyle. Bu iller bölgenin önemli illeri. Bunları görmezden gelmemek gerekir. Devletin bizim yönetim olarak tespitimiz bugünün tespiti değil bir yerlerin talebi üzerine de değildir. Gelen talepler doğrultusunda uygulamaya koyduk. Bir taraftan çözüm süreci ve akil insanlarımızın belirlediği maddeler var. Tepkiler çok olumlu. " dedi.

Erdoğan, 'THY'de Kürtçe anons mümkün mü?' sorusuna, "Bunlar çok spesifik konular. Aynı şeyi o zaman Laz kardeşlerimizin yaşadığı illerde de yapılması lazım. Ülkenin belli bir oturmuş yapısı var. Ama dünyayı da iyi tanımamız lazım. Ülkemizi lokalize edersek ülkeye çok yazık etmiş oluruz" cevabını verdi.

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye vatandaşlığı şemsiye olmalı. Biz Türkiye Cumhuriyeti devleti altında herkesi topladık. Millet dediğimiz zaman millet kavramını ırki olarak alırsak bilimsel olarak da yanlışa düşeriz. Millet kavramının içerisinde sadece bir ırk, bir kavim yoktur. Türk milleti dediğimiz zaman içerisinde birçok etnikten kardeşimiz var. Muhaliflerimiz bunu böyle anlamıyor. Andımız içinde bir çok kesimi rahatsız eden beyanlar var. Artık tek tipçilikten kurtulmamız gerekiyordu. Bu da bunun için bir adım. Klavyelere özgürlük dedik ve Q klavyeyi koyalım dedik. Kürt kardeşlerimizin bu klavyeyi kullanması daha kolay".

Erdoğan, 'Tam iktidar olduğunuza göre herkesin Başbakan'ı olmak, muhalefeti de muhafelete bırakmak doğru olmaz mı?' sorusuna, "Öncelikle hiç şüpheniz olmasın ben herkesin Başbakanıyım. Bunu böyle bilin. Herkesin başbakanı olmasam. Hakkari'yi Şırnak'ı düşünmem. Ayırım yapıyor olsaydık Doğu'ya o kadar yatırım yapmazdık. Kaç tane ilimizde havaalanı yoktu ama şimdi var. Olmayan yerlere de hızla yapılıyor. Sürekli önümüz kesiliyor. PKK tehdit ediyor yakıyor ve yıkıyor. Buna rağmen devam ettik edeceğiz. Bireyi güvence altına almak için adımlar attık. Tüm inanç gruplarına eşit mesafededir. sözü vardı. Biz hep bunun mağduru olduk ama biz mağdur etmeyiz. Hiçbir zaman ayrımcılık yapmadık. Ayrımcılık cezasını getirdik ve kim olursa olsun cezalandırılacak. Cezası da 1 ila 3 yıl arasında olacak. Din, dil, ırk konusunda ayrımcılığa asla göz yummayacağız. Ayrımcılığa asla tahammül edemeyiz" cevabını verdi.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) konusunda, "Rusya'da G20'de sayın Obama 'BM Güvenlik Konseyi felç olmuştur' dedi. Gerçekten felç olmuştur. Biz bunu yıllardır söylüyoruz. Dünyayı bir ülkenin dudakları arasına mahkum edemezsiniz. Bir taraftan demokrasi ve insan hakları diyeceksiniz. Diğer taraftan bir ülke hayır deyince onaylanmıyor. Bu olmaz. Bu sayı mesela 15 olmalı dönerli olmalı. Her inançtan ülke olmalı. Böylece dünyadaki barışın ve hakların sağlanacağını düşünüyoruz. Burada rahatsız olanlar var. Burada rahatsız olanlar inanın o 5'ten başkası değil. Ülkemizde dünya 5'ten büyüktür diye kampanya başlatıldı. Ben de gittiğim her yerde işliyorum. BM'de tüm dünya temsil edilmeli" dedi.

Erdoğan, kamuda başörtüsü konusunda da "Burada TSK çalışanlarına, emniyet mensuplarına ve hakim ve savcı istisnai olarak yasayla belirlenmiş değil. Kendi mevzuatında belirlenmiş. Bunlar kendileri istediği gibi düzenleyebilirler. Direkt olarak aşabileceğimiz kamu dairelerindeki sorunları çözelim istedik. Herşeyin belirli aşamalarını kırmadan dökmeden düzelme yapmak istedik. Ülkenin hassasiyetleri onlarca da mevcuttur. Şuanda atılan bir adım bile büyük adımdır" dedi.

Erdoğan, yerel seçimlerde başörtülü adayları olup olmayacağı sorusuna, "Yerel seçimlerde başörtülü adayımız olacak. Aday tespitleri 1 Ekim'e kadar devam edecek. Araştırmalarımız temayül yoklamalarımız, kamuoyu yoklamalarımız sonucunda adaylarımızı belirleyip açıklayacağız" dedi.

Demokratikleşme paketinin içerisindeki seçim barajıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, pakette tartışılmak üzere üç teklif ileri sürdüklerini ve bu tekliflerin tartışılmasını istediklerini söyledi. Bunlardan bir tanesinin mevcut durumu olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, “Bu mevcut durumu geldiğimiz kucağımızda bulduk. Bizden önceki dönemlerde hazırlanmış olan bildiğiniz gibi bir seçim şekliydi. Yüzde 10 barajı vardı ve biz onunla seçime girdik. Yeni bir partiydik. 16 aylık bir partiydik ve o yüzde 10 barajıyla seçime girerek de parlamentoya adımı attık. İkinci teklifimiz dedik ki, ‘madem ki barajın düşürülmesini istiyorsunuz o zaman 5’e düşürelim.’ 5’li bölgeler yapalım Türkiye’de… Türkiye’yi 110 bölgeye ayıralım ve böylece yüzde 5 barajı Türkiye genelinin barajı olsun ama her bölgeden 5 milletvekili çıksın ki buna daraltılmış bölge diyoruz. Bu teklifimizde bir diğer. Bir üçüncü teklifimiz var. Buda barajı tamamen kaldıralım, dar bölge sistemi ve bu dar bölge sisteminde de 550 bölgeye Türkiye’yi seçim bölgesi olarak ayıralım ve her bölgeden bir milletvekili çıkmış olsun. Burada hesap sorabilirlik kabiliyeti, hesap verebilirlik noktasındaki devamlı sıkıştıracaktır o dar bölge onu, çok daha farklı seçmenle seçilen arasında… Buda bizin bir diğer teklifimiz. Tabi şimdi bunun üzerinde bizler bize ne gibi bir öneri gelir, teklif gelir onları bekleyeceğiz. Ondan sonra biz tekrar bir değerlendirme yapıp adımımızı ona göre atmayı düşünüyorum. İnanıyorum ki bu yeni dönem içinde çok çok isabetli ve hayırlı bir adım olacaktır. Kamuoyu araştırmalarımızı buna göre yapacağız. Kamuoyu araştırmalarından ne çıkar, yüzde 10’luk, yüzde 5’lik, tamamen barajın kaldırılarak dar bölge… Hangisi çıkarsa ona göre adımımızı atarız” diye konuştu.

“PAKETE YÜZDE 60-70 ORANINDA DESTEK VAR”

Demokratikleşme paketiyle ilgili kamuoyu araştırmalarına göre ellerinde bir veri olup olmadığının sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan, konuşmasında şöyle konuştu:

“Şunu bir defa söylemem gerekir: seçim barajları yasal düzenleme gerektiriyor. Yasal düzenleme gerektirdiği için onun bayrama yetişmesi mümkün değil. Şu olabilir; bizim şimdi idari tasarruflarımız olan maddeler var. Onları hedefimiz bayrama kadar yetiştirmek. Onlar çünkü tamamiyle Bakanlar Kurulu Kararıyla, yönetmelikle süratle çıkarabileceğimiz maddelerdir, düzenlemelerdir. Bunu bayramdan önce çıkartıp halkımıza bu ilk müjdeyi vermek istiyoruz ama bayram sonrası yeni dönemde de süratle yine bu yasal düzenleme gerektiren maddeleri, başlıkları inşallah hemen Meclis’e sevk edip ondan sonra komisyon arkasından Genel Kurul olarak o süreci başlatmak istiyoruz. Şuanda birkaç ankette yüzde 60 ve 70 arasında destek değişiyor.”

“BELLİ BİR BÖLGEYLE ALAKASI YOK”

Sabah Gazeteci Yazarı Sevilay Yükselir’in “paketin daha da genişletilmesi mümkün değil miydi?” sorusuna Başbakan Erdoğan, “Bunu eğer lokalize edersek burada yanlış bir tespit yapmış oluruz. Bir defa bizim çıkardığımız veya çıkaracağımız bu yasal düzenlemeler, idari düzenlemelerin belli bir bölgeyle ilgili ve alakası yok. Ülkemizin genelini kapsıyor bu. Bakın şimdi sen Kürt vatandaşlarımız diyorsunuz. Şimdi Kürt vatandaşlarımızın bütünün talebi değil ki… Kürt olmayan farklı etnik unsurların da bu konuda talepleri var. Örneğin Süryani’ler… Nedediler; bizde okulumu şimdi kuracağız dediler. Onlarında beklentileri vardı. Mesela Mor Gabriel onları çok çok mutlu etti. Yıllardır orada gerçekten ciddi bir sıkıntıları vardı. Yurt dışına gittiğim her yerde heyetler olarak gelirlerdi bizi ne zaman topraklarımıza kavuşturacaksınız, biz tekrar Mardin’e döneceğiz bunları söylerlerdi. Şimdi bu ülkeden birçok nedenlerle bu insanlar gitmişti. Ama şimdi yavaş yavaş dönüş başladı. Dönüş başladığı zaman diyor ki benim okulum da olsun. Ülkemizde dikkat edilirse Hasan Bey ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı yaptı o süreçleri gayet bilir. Birçok liselerimiz var ki Galatasaray Lisesi, Alman Lisesi gibi… Bütün bunların hepsinde şuanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup oralarda okuyanlar var. Ne yapıyorlar o dillerde tedrisat yapıyorlar. Şimdi burada böyle bir şeyin önünü açalım dedik. Kaldı ki bu önünü açarken de sadece burada kendi anadiliyle değil burada yine Türkçe, burada belli dersler Türkçe olarak okutulmak kaydıyla… Bunların düzenlemesini Milli Eğitim Bakanlığımız yapıyor, yapacak. Böylece buradaki bizi dışlıyorsunuz, terk ediyorsunuz mantığını, anlayışını ortadan kaldırmış oluyoruz. Hayır sizler bizim vatandaşımızsınız, biz sizleri kucaklıyor ve ihmal etmiyoruz” şeklinde konuştu.

“RESMİ DİL TÜRKÇE”

Resmi dille ilgili bir karışıklığa gidilmemesini isteyen Başbakan Erdoğan, bunun resmi dille karıştırılmamasını istedi. Türkiye’nin resmi dilinin Türkçe olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, “Özel okulları kendileri kuracak. Kendisi okulunu kurar ve kendi kurdukları okulda da bunu gelir Kürtçe olarak derslerini okuta bilirler. Türkçe yine orada olmak kaydıyla” dedi.

Türkiye’de yabancı okul diye bir kavramın kalmadığının altını çizen Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bunlar hükümetler yapılmış anlaşmalarla kurulmuş olan okullar. Ama biz diyoruz ki onlar hükümetler arası yapılmış anlaşmalarla kurulmuş ama bunlarda yine bizim kendi ülkemizde diyoruz ki biz bunlara farklı bir statü verelim, özel okulu kur gel burada bu şekilde bu dersi verebilirsin diyoruz. Fakat burada bir şey daha var. Seçmeli ders olarak Kürtçeyi seçersin ve seçmeli ders olarak Kürtçeyi devletin okullarında da öğrene bilirsin. Biz bunlarında önünü açtık. Bu yetmedi üniversiteler de bölümler açtık bunlarla ilgili olarak. Dert nedir burası önemli. Samimiyetse artık burada atılması gereken adım atılmıştır. Fakat bir şeyi daha tespit etmemiz lazım. Benim Kürt kardeşim sadece güneydoğu Anadolu bölgesinde mi yaşıyor veya güneydoğu Anadolu bölgesinin tamamın damı yaşıyor. Bugün bir Gaziantep var. Demi… Mesela biz Gaziantep’te biz parti olarak adeta silme oradan çıkmışız. Şanlıurfa hakeza öyle. Adıyaman hakeza öyle. Bu üç il bölgenin önemli illeri. Gaziantep bir numarası bölgenin. Şanlıurfa hakeza öyle. Yani nüfus itibariyle, alan itibariyle. Şanlıurfa oda Büyükşehir oluyor. Bunları görmezden gelmemek gerekir. Kaldı ki bizim adeta Kürtlerin talepleri… Hayır; devletin bizim yönetim olarak, hükümet olarak tespitimiz ve bu tespit bugünün tespiti değil ve bir yerlerin talebi üzerine de değil. Bu bizim programımızı okuyanlar varsa bunu gayet iyi bilirler. En son yaptığımız kongrede 63 madde açıkladık. Bu maddelerin içerisinde de bunları görürsünüz. Buradan geliyor zaten ve biz bunu kamuoyu araştırmalarıyla olsun, bölgenin bizden talepleriyle olsun, diğer bölgelerin bizden talepleriyle olsun, diğer bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın talepleriyle olsun bunların hepsini ele alarak biz bunları uygulamaya koyduk. Nedir olay bir zamanlama olayı. Eğer siz bunu zamanlama olarak iyi tespit etmezseniz burada da farklı tepkiler alabilirsiniz. Onun için bir taraftan çözüm süreci, arkasından o çözüm süreciyle tespit ettiklerimiz akil insanlarla ve bunu da şimdi bir kısmını bu şekilde dedik ki bir çözüme kavuşturalım. 28 maddeyle biliyorsunuz bunu böylece bir adımı attık. Aldığımız tepkilerde gerek uluslararası, gerek ulusal bazda gayet iyi.”

“ÜLKEMİZE YAZIK OLUR”

Türk Hava Yolları’nda Kürtçe anons yapılabilir mi sorusuna ise Başbakan Erdoğan, “Bilmiyorum ama onlar artık çok spesifik. Yani şimdi Trabzon’a seyahat ettiği zaman orada da bir Lazca yapsalar filan oda. Şimdi oda gelebilir. Trabzon’a inip oradan Lazca konuşan kardeşlerimizin olduğu bölgeye gidenler var. Ne bileyim daha farklı bölgeler için bu tür talepler yani bunlar artık spesifik konular. Bide ülkenin bir belli oturmuş yapısı var. Dünyayı biz diller konusunda ciddi inceledik bu süreç içerisinde. Bakıyoruz şimdi ABD’de İngilizceden başka birşeyi duyuyor musunuz uçaklara bindiğiniz zaman. Ben hiç duymadım. Halbuki orada neredeyse olmayan ırkta yok. Ne ararsan var. Bunları iyice görmemiz lazım. Dünyayı iyi okumamız lazım, iyi tanımamız lazım. Lokalize edersek ülkemize yazık olur” şeklinde konuştu.

"AŞIRILARA KAÇANLAR SUİİSTİMAL EDER"

Bir gazetenin siyah çarşaflı bir fotoğraf koyarak "Türkiye'nin hali" dediğini anlatan Erdoğan, "Bizim bu yaptığımız düzenleme öğretmenlere yönelik veya memurlara yönelik bir düzenleme. Bütün içeriğini Milli Eğitim Bakanlığı yapacak. Diğer kurumların da kendilerine ait bir düzenlemesi olacak. Ama oralarda takdir edersiniz ki bir resmi üniforma çizilmeyecek. Aşırılıklara kaçanlar bu olumlu gelişmeleri suiistimal eder. Biz insanların bir taraftan yaşam alanında müdahale etmeyeceğiz diyoruz. Ama bir tarafın yaşam alanına müdahale etmeyelim derken bir başka tarafın da yaşam alanına birilerinin müdahale etmesine fırsat vermemek lazım" diye konuştu.

"Bireyin hukukunu koruyacaksak bunu her yerde aramalıyız" diyen Başbakan Erdoğan, "Mısır'da şu andaki gelişme ben kalkıp ben 'evet' diyemem ki. Mısır'da darbe yönetimi 'laiklik' diyor. Onların her tarafı laiklik olsa ne olacak. Bir seçim 2-3 ayda biter mi? Bir çok kesimi sandığa götürmediler. Bunların olduğu bir yere ne demokrasi girer ne insan hakları girer ne de laiklik girer" dedi.

"YEREL SEÇİMLERDE BAŞÖRTÜLÜ ADAYIMIZ OLACAK"

Yerel seçimlerde başörtülü adaylarının olacağını bildiren Başbakan Erdoğan, "Yeri ve sayısı hakkında bilgi veremem. Aday tespitleri 1 Ekim'e kadar devam edecek. Biz aceleci değiliz. Kamuoyu araştırmalarımız sürüyor. Temayül yoklamalarından sonra bir daha kamuoyu araştırmalarımız olacak. Ondan sonra bir daha inceleme yapacağız ve açıklayacağız" dedi.

Demokratikleşme Paketi ile cezaevinden çıkmış ve oy verme hakkına sahip bir kişinin siyasi bir partiye üye olma hakkının tanındığını dile getiren Erdoğan, "Üye olduktan sonra adaylık konusu ise sabıka kaydıyla alakalıdır" dedi.

Erdoğan, Öcalan'a siyaset yolunun açılıp açılamayacağı bir soru üzerine, "Bir defa zikrettiğiniz isimle alakalı olarak böyle bir şeyin olamayacağını biliyorsunuz. Olmayacak bir şeyi niye bana soruyorsun?" yanıtını verdi.

"Demokrasi Paketi, AB ile müzakerelerde bize ivme kazandırabilir?" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, "Temenni ederim ki kazandırsın. Bugüne kadar çok paket açıkladık ama şimdi olumlu açıklamalar geliyor. Bardağın boş tarafından bakıyorlar. Yani dolu tarafı üzerinden hareket edip de şu süreci biraz hızlandıralım diye bir gayretleri yok. Umutluyuz, çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

RUHBAN OKULLARI

Ruhban Okulları konusunu kendilerinin çözeceğini belirten Erdoğan, "Bunu Yunanistan'ın 11 yıllık dönemimde Başbakan ve Dışişleri bakanlarıyla çok görüştüm. Sizden bir şey istiyoruz. Bizim Atina'da iki camimiz var. Yıkılan. Bunları yapmamıza izin verin. Biz Ruhban okullarını açalım. Yunanistan meclisi benim baş müftümüzü nasıl atayabilir. 'Yaptık, yapıyoruz' dediler, hep ipe un serdiler. Biz bunu yapın bizde yapalım. Hep 'ver ver' diyorlar. Bu karşılıklı hak aramadır. Biz de haklarımızı arıyoruz" ifadelerini kullandı.

ALEVİ VATANDAŞLAR

Demokratikleşme Paketi'nde Alevi vatandaşlara yönelik herhangi bir düzenlemenin olmamasıyla ilgili konuşan Başbakan Erdoğan, "Alevi vatandaşlar bir defa Müslüman mı değil mi? Evet Müslüman. Bir defa burada ayrımcılığa gitmemek lazım. Biz bilgi istedik. Kendi içinde de ayrımlar var. Aralarında ciddi bir bölünmeler var. Cemevini ibadethane olarak kabul eden yok gibi. Mesele bizim bu konuda ki hakim olan anlayışımız inanç ve kültür merkezi olabilir diyoruz. Dedelere maaş dedik. Bir kısmı 'biz satılık' değiliz dedi. Bir kısmı 'isteriz' dedi. Oturmuş bir şey yok. Biz her türlü desteği verdik veriyoruz. Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi ile mesaj verdik" dedi.

Muhalefetin Demokrasi Paketi'ne yönelik eleştirilerini değerlendiren Erdoğan, "Bizim programımızı okuyan, bizim kongrelerdeki mesajlarımızı takip edenler şu yaptığımız açıklamaların onların içerisinde olduğunu görecekler. Ama bu bir takvimdi. Bunun şimdi yapılması gerekiyordu ve bunu şimdi yaptık. Malum yerdeki şahısla görüşmeler yapıldığını söylüyorlar. Bir defa bu görüşmeyle böyle bir şey ortaya çıkmış olsa BDP niçin o zaman farklı bir yaklaşımla karşımızda duruyor? Çok daha ileri gidiyorlar. Ben tabii bu ifadeleri kullanarak burada belli bir propagandaya alet olmak istemem. Ama bunu kabullenmek asla mümkün değildir. Sayın Bahçeli ve Kılıçdaroğlu ile ilgili arkadaşlara 'yerel seçimlere kadar bunlara cevap yetiştirmeyeceğim, verilmesi gereken cevap olursa siz verirsiniz' dedim. Yeni yasama yılına girdik ve yine nefret ve hakaret dolu ifadelerle konuşmaya başladılar. Beğenirsin, beğenmezsin bu tür ifadeleri kullanmak niye? Çünkü biz, bu çatının altında bu parlamentoda beraber yaşıyoruz. Bana hakaret edeceksin. Senin bu hakaretler kazanacağın bir şey yok. Akli selim sahibi olan benim milletim zaten sana gereken cevabı sandıkta verecek. Cevap vermeyeceğimi de tüm Türkiye'ye buradan ATV-A Haber ortak yayınında duyurmuş olayım" dedi.

"MUHALEFETLE YÜRÜMEK MÜMKÜN OLMUYOR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Demokrasi Paketi ile ilgili "Bu metin bizim" dediğini aktaran Erdoğan, "Peki, yani bu metin eğer sizinse neden olumsuz davranıyorsun? O zaman sen de destekle. Hep beraber mesafe alalım, yol alalım. Ama hala karalıyorsun. Bize teşekkür et. Fakat bu söylediğimiz şeylerin hepsi bizim programımızda var. Ama ne yazık ki beraber yürümek mümkün olmuyor. Türkiye'de bir muhalefet sıkıntısı var. Bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Zaten muhalefet sıkıntısı olmasa o zaman bizim işimiz daha rahat olacak. Muhalefet, muhalefet görevini yapacak, biz de de iktidar görevimizi yapacağız. Çok daha

seri yol alacağız" diye konuştu.

"YENİ CHP'DEN UZAK BİR YAKLAŞIM TARZI VAR"

TBMM'de görüşülen Suriye Tezkeresi sırasında hakaretlerin edildiğini dile getiren Erdoğan, "Değişin bir şey yok, hemen hemen bundan önceki tezkerenin aynısı. Elimizde böyle bir hazırlığımız olsun, ne olur ne olmaz. '1 saatte Meclis toplanır' diyor. Hangi 1 saatte, hangi Meclis'i topluyorsun. Böyle sulandırılmış bir yaklaşım olur mu? Bir taraftan yeni CHP deniliyor bir taraftan da bu yeni CHP'den uzak bir yaklaşım tarzı var" şeklinde konuştu.

"CUMHURBAŞKANI OLMA KONUSUNDA KESİN BİR KARARIM YOK"

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili sorulan soru üzerine, şunları kaydetti:

"Kendi aramızda bu tür şeyleri oturup konuşmadık. Ama vakti saati geldiğinde bu konuyu konuşuruz. Cumhurbaşkanı olma konusunda kesin bir kararım yok. Zaten kesin olarak böyle bir kararım olsa bunu açıklama noktasına giderim. Bizim bir sistemimiz var bu sistem istişareye dayanır. Bu istişarenin en önemli ayağı da şu anda partidir. Partim bu noktada hangi görevi benden isterse ben onu yapmanın gayreti içerisinde olurum. Siyasi noktadaki tercihlerim de 40 yıldır böyle devam etti. Siyasi hayatımda bütün basamakları tırmanarak geldim. Hiçbir zaman da isteyen olmadım. Çünkü talep bizde hep yanlış algılanmıştır. Biz hep görevlendirilme noktasında olduk. Temayül yoklaması dediğim olaylarda hep böyle olmuştur.Ve her zamanda da doğru kararları almışızdır. Partimizin içerisinde bölünmenin olmasına fırsat vermek istemeyiz. Aramızda yol ayrımına fırsat verecek bir kararın olmayacağına inanıyorum. Aramızda müzakeresini yaparız ona göre de adımımızı atarız."

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anaya uzlaşma komisyonunda muhalefet partilerinin ipe un serdiğin belirterek, mutabakata varılan maddelerin TBMM’de görüşülerek yasalaşması çağrısını yineledi. Başbakan Erdoğan, “Gelin 59 maddeyi çıkaralım bir mesafe alalım. Hiç olmazsa bunlar masanın üstünden kalksın ve Anayasaya böylece 59 tane 4 partinin mutabık kaldığı madde girmiş olsun. 26 tanede zaten halkın oyuyla değişti. O zaman rakam bakıyorsun 85’e çıkıyor. 85 maddeyi böylece değiştirmiş oluyorsunuz. Bu çok ciddi bir mesafe. Zaten o değiştirilemez denilen maddelerde filan da mutabakat aralarında hemen hemen var gibiydi. O orada öylece kalmış olacak bir sıkıntı yok. Atalım şu adımları bugün hala ona da olumsuz yaklaşıyorlar” dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün moderatörlüğündeki “Gündem Özel” programında Sabah Gazeteci Yazarı Mehmet Barlas, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, Hasan Celal Güzel ve Sabah Gazeteci Yazarı Sevilay Yükselir’in gündeme dair sorularını cevaplandırdı.

“HERKESİN BAŞBAKANIYIM, BUNDAN HİÇ ŞÜPHENİZ OLMASIN”

“Herkesin başbakanı olmak, herkesin iktidarı olmak, muhalefeti muhalefete bırakmak daha doğru olmaz mı? Dünyada Birleşmiş Milletler(BM) Güvenlik Konseyinin oluşturduğu derin devlet var. Türkiye'dekini tam bitirmeden onunla uğraşmanız problem yaratmaz mı?" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan,

“Herkesin başbakanıyım, bundan hiç şüpheniz olmasın. Her kesimin başbakanı olmamış olsam Hakkari'deki, Şırnak'taki kardeşimi, vatandaşımı düşünmem. Oranın da altyapısını, yollarını, uçaklarını her şeyini... Oralara sefer verebilecek hale getiriyorsak Bingöl'e varıncaya kadar oraya havalimanı, okul, hastane yapıyorsak bireyin hakkı dediğimiz zaman orada yaşayan vatandaşımın sağlık hizmeti, eğitim hizmeti alabilmesi için... Orada havalimanı kurup, oradaki bütün yolculuk hizmetlerini kolaya ulaştırabilmek için bu adımları attık, atıyoruz, devam edeceğiz. Önümüz kesiliyor tabii. Terör geliyor, iş makinalarını yakıyor, müteahhitleri tehdit ediyor, çalışanları kaçırıyor ama buna rağmen biz devam ediyoruz. Bu düzenlemelerin içinde bir madde de ayrımcılığın kesinlikle tasfiyesidir. Bunun için de ciddi bir madde koyuyoruz, 1 yılla 3 yıl arasında cezai müeyyide getiriyoruz ki hapis cezasını da bu ayrımcılığı yapanlar görsün. Kime olursa, din, dil, ırk, milliyet ne olursa olsun. Hiç bir şekilde bu ayrımcılığın olmaması lazım, bu adımı onun için atıyoruz. Bireyi özellikle bu noktada güvence altına almak için atıyoruz.”

“ASLA KİMSEYE AYRIMCILIĞA TAHAMMÜL EDEMEYİZ”

1982 Anayasasının laiklik maddesindeki gerekçesinde yer alan "Tüm inanç gruplarına eşit mesafededir, tüm inanç grupları devletin güvencesi altındadır" hükmünün uygulanmadığını belirten Başbakan Erdoğan, “Bunu uygulamadılar ve biz hep bunun mağduru olduk, çocuklarımız bunun mağduru oldu. Dolayısıyla biz, şimdi başkalarını mağdur edemeyiz. Onun için bireyin güvence altında olduğu bir dönem, asla kimseye ayrımcılığa tahammül edemeyiz” dedi.

“BM GÜVENLİK KONSEYİ FELÇ OLMUŞTUR”

BM Genel Kurulunun yapısına ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, son olarak Saint Petersburg'taki G20 Zirvesi'nde ABD Başkanı Barack Obama'nın ağırlık olarak Suriye konusunun görüşüldüğü akşam çalışma yemeğinde, “BM Güvenlik Konseyi felç olmuştur” dediğini anımsatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu önemli bir tespitti, gerçekten felç olmuştur. Fakat biz, bunu yıllardır söylüyoruz. Diyoruz ki 'dünyayı bir ülkenin dudakları arasına mahkum edemezsiniz'. Bir taraftan İnsan Hakları Evrensel Beyannemesi diyeceksiniz, bir taraftan demokrasi diyeceksiniz, öbür taraftan 5 tane ülkeye. 5'in içinden 1 ülke veto ettiği anda her şey bitiyor. Bu adil bir yaklaşım değil. Öbür tarafta 10 tane de oraya süs eşyası olarak adeta geçici üyeleri koyuyorlar, hiçbir kıymeti yok. Biz, adil bir yaklaşım ortaya koyacaksak diyoruz ki bu sayı 15 olsun. Ne daimi ne geçici, böyle bir ayrım olmamalı, 15 dönerli olmalı. Dünyadaki bütün kıtalardan, inanç gruplarından orada temsil olmalı. 1 yıl mı, 2 yıl mı görev yapmalı? Bu görev süresi dolunca o ülkeler gitmeli, onların yerine diğer ülkeler gelmeli. Böylece dünyadaki barışın, adil bir yaklaşım tarzının sağlanacağına inanıyoruz. Bunu görüştüğümüz ülkelerden çok olumlu yaklaşımlar aldık. Rahatsız olanlar var ama rahatsız olanlar inanın o 5'ten başkası değildir.”

“BİZ ONLARA DA KULAK ASACAK OLURSAK…”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili soruları cevaplandıran Başbakan Erdoğan, aralarında yol ayrımına fırsat verecek bir kararın olmayacağına inandığını söyledi.

Barlas’ın, “Abdullah Gül’ün sizin alternatifiniz olması gerektiğini savunan bazı kesimler çıktı. Bunu kullanmak isteyen size karşıt kesimler var” sorusuna ise Başbakan Erdoğan, “Bu her zaman olacak. Birçok şeyler söyleniyor, söyleniyor. Biz onlara da kulak asacak olursak…” diye cevap verdi.

“BİZİM İTİRAZIMIZ ÇEVRE DUYARLILIĞINA DEĞİL ORADA YAPILAN VANDALLIĞADIR”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Taksim Gezi Parkı olaylarının başlangıcı itibariyle ‘gurur duyduğunu ve hükümetinde gurur duyması lazım’ sözünün hatırlatılması üzerine ise Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Gençlerin demokratik talepleri noktasında zaten bizim farklı düşünmemiz mümkün değil. Şuanda Türkiye’nin en büyük gençlik teşkilatına biz sahibiz. Şuanda partimin genç üyesi yaklaşık bir milyon. Ana muhalefet partisinin toplam üye sayısı bir milyon bile değil. Bölme bir yapıya sahibiz. Burada a bizim yaş limitimiz 29’dur. 29’ün üzeri olduğu zaman ana kademeye geçer üye olarak. Böyle bir gençlik yapılanmamız var. Bugün bizim toplamda üye sayımız neredeyse 9 milyona doğru gidiyor. 8 milyona aştı. Kadın kollarımız çok ciddi bir üye yapısına sahip ve çevreye duyarlılığı dendiğin de orada ben diyorum ki bir defa şahsımla alakası olsun, gerek AK Partiyle alakalı olsun çevrecilikte bizim ülkemize kazandırdığımızı bugüne kadar gelmiş geçmiş hiçbir siyasi parti kazandırmamıştır. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığım bunun en güzel örneğidir. Taksim’deki orada çevre duyarlılığı ile yapılmış olan olayın bir defa ben çevre duyarlılığından kaynaklandığını zaten kabul etmem mümkün değil. Bizim itirazımız net çevre duyarlılığına değil. Bizim oradaki itirazımız yapılan vandanllığadır”

“TAKSİME İLK GELEN GRUBU SAMİMİ GENÇ KARDEŞLERİM OLARAK KABUL EDİYORUM”

Taksim Gezi Parkı’na gelen ilk grubun ağaçlar sebebiyle geldiğini ve kendisinin onları samimi genç kardeşler olarak kabul ettiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, ondan sonraki bir sürecin kullanılma süreci olduğunu dile getirdi. Başbakan Erdoğan, tehlikeli sürecin kullanılma aşaması olduğunu belirterek, “Daha sonra illegal örgütler girdi. İllegal örgütlerin yakıp, yıkması gibi vandanlığının takdir edilemez. Kendilerini çağırdım, dinledim. Bir gurup aydın dinledim. Bir başka gurubu ayrı dinledim. Hepsiyle bunları konuştuk. Konuşmamıza rağmen ayrılırken adeta anlaşmış gibi ayrıldık, ondan kendilerine çok daha ileri giderek şunu da söyledik: dekik ki, mahkeme karının bekleyeceğiz. Mahkeme kararından sonra gerekirse de biz oylamaya yapacağız, kamuoyu yoklaması yapacağız. Ona göre adım atacağız. Buna rağmen gene devam ettiler. Mahkeme kararları gelmeye başlayınca herhalde olay tabi ki farklı bir şeye girdi. Bugün şimdi orada düşünün hiç gezi alanı denilecek imkan yoktu. Ekzoz kolularından geçilmezdi. Onlar şimdi yerin altına alındı. Meydan büyüyor, meydan güzelleşecek, yeni yeni proje çalışmaları var. Bütün bunları görmeden, etmeden yine haza birileri buraları karalama gayreti içerisine giriyor. Bunlara da milletçe bizim fırsat vermemiz lazım. Yani akli selim sahibi olan bütün İstanbul halkı olsun, ülkemizin değişik yerlerinden Taksime gelenler olsun bunu da görüp burada ortaya bir eser çıkacak, burada bir güzel bir proje ortaya konacak, bunu bekleyelim bir görelim demeleri lazım. Türkiye bu kadar güçlü bir ülke, manevi miras itibariyle güçlü bir ülkenin bir doğru dürüst şehir müzesi yok. Taksim’e bir şehir müzesi yakışır dedik ve tarihteki bir eseri oraya koyalım dedik. Kıyametler koptu. Aynı şeyi biliyorsunuz Harbiye Kongre Merkezi’nde yaptılar. Biz yerin altına orada Harbiye Kongre Merkezi’ni adeta gömdük ve orada 3 bin 300 kişilik şuanda salon var. İstanbul’da böyle bir salon yoktu. İlk defa yaptık. Orada yine bir tiyatro yaptık. Tiyatro sahnesini orada yaparken burada cami yapacaklar diye yaklaştılar” şeklinde konuştu.

“İSTANBUL İÇİN BENİM KAFAMDA BİRİLERİ VAR”

Yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığının kim olacağı yönündeki soruları cevaplandıran Başbakan Erdoğan, “Benim kafam da varda önemli olan teşkilatımın da nabzını almak. Onlarında nabzını alacağım. Kamuoyu araştırmalarını yaptırdık. Çıktı” dedi.

Anketlerde Kadir Topbaş’ın isminin ön plana çıktığı yönündeki bir soruya ise Başbakan Erdoğan, “Teşkilatımın tümayülünü almadan yaparsak o teşkilatıma saygısızlık olur. O saygısızlığı yapamam. Çünkü biz masa başında oturup adam belirleyen bir parti değiliz. Bazıları masa başında otururlar onlar adaylarını hemen şipşak açıklaya bilirler. Ama benim siyaset terbiyem buna el vermez” diye konuştu.

“HOŞ BİR ARKADAŞIMIZ AMA NASIL BİR BOŞLUĞA DÜŞMÜŞ GERÇEKTEN”

Eskişehir Valisi’nin bir gazeteciye tehdit içeren mailinin sorulmasına üzerine ise Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Tabi o davranışı tasvip etmek söz konusu değil ama İçişleri Bakanımız konuyu araştırmak üzere görevlendirmeleri yaptı. Bunları inceliyorlar bakacaklar. Nedir ne değildir ona göre değerlendirmesini yaparız. Aslında iyi bir arkadaşımız, hoş bir arkadaşımız ama nasıl bir boşluğa düşmüş gerçekten… Kendisini okuduğumuz kadarıyla benim hesabım kullanıldı diyor. Yanlış böyle bir şey olamaz.”

“GELİN 59 MADDEYİ ÇIKARALIM BİR MESAFE ALALIM”

Yeni Anayasa yapım çalışmalarında çok fedakarlık yaptıklarının altını çizen Başbakan Erdoğan, “Bu bir anayasa uzlaşma komisyonuysa dedik ki 326 üyemiz var bütün siyasi partiler eşit üyeyle buna katılsın. Buna 30 üyesi olan partide üç üye verdi, 51 üyesi olanda 3 üye verdi, 152 üyesi olanda üç üye verdi. Hepsinin toplama 229 filan… Biz 326 ile üç üye… Bir çalışmayı yapalım. Önemli olan üzümü yiyelim. Bizim bağcıyla işimiz olmasın. Bakın önce 2012’nin sonu dediler, olmadı. Ondan sonra 13 Nisan dediler, olmadı. Tekrar yok Meclis kapanana kadar, olmadı. Bugün hala yok. Benim teklifim şu oldu. Gelin lütfen 4 partinin de mutabık kaldığı maddeleri şu Meclis tatildeyken bile gerekirse oturalım bir hafta neyse çalışalım şunları çıkaralım. Maalesef ipe un serdiler. Şimdi 59 madde, ben aynı çağrıyı yine yapıyorum. Burada 4 parti mutabık mıyız, mutabıkız. Gelin 59 maddeyi çıkaralım bir mesafe alalım. Hiç olmazsa bunlar masanın üstünden kalksın ve Anayasaya böylece 59 tane 4 partinin mutabık kaldığı madde girmiş olsun. 26 tanede zaten halkın oyuyla değişti. O zaman rakam bakıyorsun 85’e çıkıyor. 85 maddeyi böylece değiştirmiş oluyorsunuz. Bu çok ciddi bir mesafe. Zaten o değiştirilemez denilen maddelerde filan da mutabakat aralarında hemen hemen var gibiydi. O orada öylece kalmış olacak bir sıkıntı yok. Atalım şu adımları bugün hala ona da olumsuz yaklaşıyorlar. Şimdi bu ipe un sermek değil mi? Alacaksa netice gelin alalım” dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız