SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Başsavcıya Tepki

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bir grup avukat, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın başörtüsü ile ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

Hukukçular Derneği Malatya Şubesi'nin organizesi ile Malatya Adliyesi'nin önünde bir grup avukat ortak basın açıklaması yaptı. Ortak basın açıklamasında konuşan Hukukçular Derneği Şube Başkanı Necati Karabay, "Üniversitedeki başörtüsü probleminin TBMM'deki iktidar ve muhalefet partileri tarafından çözümüne ilişkin görüşmeler başladıktan hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından, Meclis'in hür iradesini yok sayan ve muhtıra gibi bir bildiri ile meclisteki siyasi partiler kapatmakla tehdit edilmiştir. TBMM, millet iradesinin tecelli yeri olup, Türk milleti adına yasama yetkisini kullanan Meclis'in bu yetkisi devredilemez ve paylaşılamaz bir yetkidir. Başbaşsavcı, Cumhuriyet'in temel niteliklerini korumak ve kollamak adına bu bildiriyi yayımladığını söylemekte olup, bu ülkenin Cumhurbaşkanı'nın, Başbakanı'nın, Meclis üyelerinin, hukukçularının, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşlarının da en az bay başsavcı kadar bu konuda titiz ve hassas oldukları bilinmelidir" dedi.

Karabay, Türkiye'de klasik statükocu tavırların geride kaldığını belirterek, "Herkesin 12 Eylül 2010 tarihindeki referandumu, HSYK seçimlerini çok iyi okuması lazım. Her halde bay başsavcı Sayın Cumhurbaşkanı'nın eşinin Avrupa Parlamentosu'nda tesettürü ile konuşma yaptığını izleyememiş. Kaldı ki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarında 'başörtüsü yasaklanmalıdır' diye bir şey yoktur. Avrupa Konseyi'nin 47 üye ülkesi içinde Türkiye dışında başörtüsünü üniversite düzeyinde yasaklayan başka bir ülke bulunmamaktadır. Ülkemizin hiç bir kanununda 'başörtüsü yasaktır' diye bir hüküm bulunmamaktadır. Yargıtay Başsavcılığı, kanun koyucu değil, uygulayıcıdır. Kimse kendini Meclis yerine koyamaz, Meclis'te emir verip, tehdit edemez. Başörtüsü meselesi gibi toplumsal meseleler başsavcının değil, siyasetin görev alanına girmektedir" ifadelerini kaydetti.

Karabay, "CHP'nin başsavcı beyin meclisi tehdit eden bildirisine bırakın karşı çıkmayı, desteklemesi milletimizi ve bizleri derinden yaralamıştır" diye konuştu.

Malatya Barosu Avukatlarından Gülay Köse ise "Bu yasağı kadınlara karşı bir ayrımcılık olarak gördüğümü belirtmek istiyorum. Aynı fikirdeki bir erkek bu konuda bir zarar görmüyor. Tamamen kadınlar zarar görüyor. Bu konu bu kadar önemli değil. Ülkemizin başka sorunları var. korkmayalım, isteyen herkes istediği alanda istediği gibi özgürlüğünü yaşasın. Kılık ve kıyafet ile hiç bir şekilde bir yere gelinmez. Bunu bir tehdit olarak algılamayalım ve ortamı germeyelim" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız