SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Batan Petrol

A- A+ PAYLAŞ

Bloomberg'ün haberine göre tahvil yatırımcıları, Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketinin suçlusu olarak gösterilen BP’nin petrol temizleme maliyetleri yüzünden önümüzdeki beş yıl içinde batma olasılığının yüzde 35 olduğunu söylüyor.

Uluslararası Risk Primleri ve Türev Ürünleri Birliği’nin (ISDA) standart modeline göre BP’nin tahvillerini sigortalamanın maliyetinin yüzde 7 oranında artması, şirketin çökme ihtimalini ortaya çıkardı.

BP’nin tahvillerini çökme ihtimaline karşı sigortalamanın bedeli dün 68 baz puan artarak, rekor 506 puan seviyesine tırmandı.

Bugün Beyaz Saray’daki toplantıda Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketinden dolayı bölgede yaşayan insanların zararlarını karşılamak adına yeni bir fon oluşturmayı gündeme getirecek olan BP Başkanı Carl-Henric Svanberg’in üzerindeki baskı da artıyor.

Diğer yandan geçen yıl toplam 27.7 milyar dolar nakit akışına sahip olan BP’nin kredi notu, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından yedi basamak birden düşürülüp, AA’dan BBB’ye indirildi. Kuruluş bu karara gerekçe olarak, BP’nin Meksika Körfezi’ne yayılan petrolü temizleme maliyetini karşılamakta zorlanacağını gösterdi.

New York merkezli hedge fon Sancus Capital Management’ın araştırma masası şefi Jason Chen, “Bu felakette BP’nin yükümlülüklerine ve ABD hükümetinin yapması gerekenlere yönelik ciddi bir belirsizlik var” dedi.

BP’nin kısa vadeli borçlanma maliyetinin artması, kredi verenlerin ileride zarar edeceklerine yönelik endişelerinin arttığını gösteriyor.

"TEHDİT EDECEK BOYUTTA"

İngiliz-Hollanda ortaklığı Royal Dutch Shell’in ABD birimi Shell Oil’in eski başkanı ve şimdilerde Citizens for Affordable Energy adlı bir danışmanlık şirketi yöneten John Hofmeister, “BP’nin petrol sızıntısını temizleme maliyeti şirketin geleceğini tehdit edecek bir boyuta ulaşabilir” dedi.

Hofmeister, “Şirket bir noktadan sonra kendini savunmak zorunda kalacak” diye konuştu.

BP’nin resmi internet sitesinde yayımlanan rakamlara göre, şirket şimdiye kadar sızıntıyı durdurmak ve bölgedeki şirket ve hane halkının zararlarını karşılamak için 1.6 milyar dolar harcadı.

İsviçreli Credit Suisse bankasının 2 Haziran’da yayımladığı bir rapor ise BP’nin Meksika Körfezi’ni temizleme maliyetinin 37 milyar dolara çıkabileceği ön görüsünde bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız