SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Batı Bize Gıpta Ediyor"!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:08:53
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin (ESKKK) 2012 yılı mali genel kurulu yapıldı. 

Esnaf Sarayı Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıda Divan Başkanlığını Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Başkanı İsmet Bayram yaptı. Toplantının açılışında konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, “2012 yılında kooperatifimize ilk defa yeni kredi müracaatında bulunan 285 kişi ile eski ortaklarımızdan kredilerini yenileyen 371 kişi olmak üzere toplam 656 kişiye 2012 yılında 14 milyon TL kredi verilmiştir. 100 bin TL kredi çeken esnafımızdan banka tarafından içerisinden 3 bin TL para kesiliyor. O paranın bloke edilerek 3-4 yıl bekletilmesi ne esnafa yarıyor, ne bize yarıyor. Banka istihbarat için 300 TL ücret kesiyor. Esnafa kredi verildiği zaman kırtasiyelernin azalmasını istiyoruz. Halen 50 yıl önceki uygulamalarla uğraşıyoruz” dedi. Evren, sanayi sitelerindeki esnaflardan su ücretinin Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalarla aynı olduğunu belirterek, bunun indirilmesini istedi.

Emekli olup da çalışan esnafların maaşından yüzde 15 destek primini kesilmesini yanlış olduğunu söyleyen Evren, kerestecilerin, mermercilerin ve diğer meslek dallarına yapılacak olan yeni sanayi sitelerine acilen taşınması gerektiğini belirtti.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Başkanı İsmet Bayram, artık eşlerin kefil olma uygulamasını kaldırıldığını söyleyerek, esnaflara kredi karşılığında yapılan kesintilerin büyük oranda düştüğünü ve bunun yakın zamanda açıklanacağını söyledi. Bayram, kredilerini 1 yıl içerisinde ödemeleri halinde faiz oranın yüzde 4’e indirildiğini ve bununda cumhuriyet tarihinde esnaf için uygulanan en düşük faiz oranı olduğunu kaydetti.

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, “İçerisinde bulunduğumuz bu süreç içerisinde gerçekten Doğu ve Güneydoğu Anadolu boyunca hem esnafımızın, hem tüccarımızın ve hem de köylümüzün, çiftçimizin önünün kesilmesine, ufkunun daralmasına neden olan terörü bitirme dönemindeyiz. Bu terör biterse inanın artık bu ülke insanına artık hiçbir zümre engel olamayacaktır. Bugünü kadar bu sıkıntıları yaşadık, ama hep beraber bunu üstesinden geleceğiz” dedi.

AKP Malatya Milletvekili Cemal Akın da, “Bugün, dün bizler esnafımızdan diğer meslek kuruluşlarımıza kadar Batı ile kıyaslama yaparken onlara gıpta ediyorduk, bugün ortak onlar bizlere gıpta ediyorlar. Muhakkak ki yeni problemler çıkacaktır, yeni bizler sizlerin o problemlerini çözmek için çalışacağız” şeklinde konuştu.

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç “Halen bizim önümüzde bir perakende yasası var. Eğer siz kapitalist sistemin gerçekleri doğrultusunda büyükleri korumaya devam ederseniz, küçük ve orta ölçekli esnafları onlara mahkum ederseniz, toplumda huzuru ve adaleti sağlamanız mümkün değildir. Perakende Yasası çok önemli. Küçük ve orta ölçekli esnafların bazı kesimlere ezdirilmemesi lazım. Perakende Yasası’nın raftan indirilip uygulanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

MESOB Başkanı Şevket Keskin ise yaptığı konuşmada, emekli olupda çalışan esnaflardan kesilen yüzde 15 oranındaki destekleme priminin yakın zamanda Başbakan Erdoğan tarafından kaldırılma müjdesinin verileceğini ve bunun alt yapı çalışmalarını yaptıklarını söyledi.

Keskin, “AVM’ler ile çarşı esnafının bir tutulması çok yanlış. AVM dediğiniz 4 duvarın arası. Alırlar parasını il dışına çıktığı gibi, bir taraftan da yurt dışına çıkartırlar. Ancak esnafın kazandığı para burada kalır. Organize sanayi bölgelerine verilen destekler esnaf ve sanatkarlara da verilmeli. Bir şey istemiyoruz, 5084 Yasasını esnaf ve sanatkara da uygulanmalı. Enerjide, SSK destekleri de esnafa verilmeli. Birde planlamalı yapılmalı. Malatya büyükşehir oldu, tamam. Ama Malatya tek merkezli bir şehir. Yaklaşık 150 tane market var. Malatya bu sayıyı kaldıramaz. Malatya’da bir tane AVM var. İnşallah başka bir AVM daha kurulur, ben mevcut AVM’nin açılışına gitmedim, ama o AVM’nin açılışına gideceğim. Çünkü bunların sattığı ürünlerin tamamı aynı, onlar bir birine düşecek. Ben market şubelerine karşıyım” diye konuştu.

Keskin, Malatya’daki mevcut küçük sanayi sitelerinin şehir merkezini içinde kaldığını ve esnafın mevcut haliyle teknolojisini yenileyemediğini belirterek, “Esnaf ve sanatkarlar için bin dönüm yer verilmeli. Sanayi siteleri şehrin göbeğinde kaldı. Çok modern yerler yapıp, kendimizi yenilemek istiyoruz. Sanayi sitelerimizin içinde hem malımızı satacağız, hemde sosyal tesisiler de kurarak fuarlar açacağız. Bunu büyükşehir planlamasın da istiyoruz” dedi.

Toplantıda daha önce Kredi Kefalet Kooperatifi’nin yönetiminde görev alanlara teşekkür plaketleri verildi.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin 2012 yılı mali genel kuruluna AKP Malatya Milletvekilleri Mustafa Şahin ve Cemal Akın, Ticaret İl Müdürü Sezai Şireci, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, MESOB Başkanı Şevket Keskin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Bölge Başkanı İsmet Bayram, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren,esanf odaları başkanları ile kooperatif üyeleri katıldılar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız