SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Battalgazi'nin Etkisi Var'

A- A+ PAYLAŞ

11. Dünya Tarihi Kentler Konferansı Konya’da 10 – 13 Haziran 2008 tarihlerinde gerçekleşti. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan “11. Dünya Tarihi Kentler Konferansı”na Malatya Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da katıldı.

54’ü dünya genelinden olmak üzere toplam 158 şehirden 700’ü aşkın belediye başkanı, belediye yöneticisi, bilim adamı, büyükelçi, konsolos ve devlet adamının katıldığı toplantının açılışı Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın kısa konseri ile yapıldı.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan yapılan konferansa iştirak etti. Konferansa Battalgazi belediye Kültür Müdürü Nihat Semercioğlu’ da katıldı. Bir dizi görüşmelerde bulunan Gürkan, Dedeman otelinde gerçekleşen Konferans’ta, ulusal yayın yapan Konya Televizyonu ; KONTV’ ye konuştu.

Battalgazi İlçesinin çok eski yerleşim yeri olduğunu, Anadolu’nun Türk ve İslamlaşması’nın Eski Malatya yani bu günkü Battalgazi’den başladığını ve Anadolunun bu günkü şekillenmesinde Battalgazi İlçesinin etkisi olduğunu tarihten örnekler vererek anlattı.

Konferansın çok olumlu geçtiğini anlatan Başkan Gürkan, globallaşan dünyadan insanlığın kentlerde yaşamını ikame ettirmesinin ortak sorun olduğunu, din-dil- ırk gözetmeksizin bütün dünya gündemi olduğunu söyledi. Ortak paydalarda buluşulması gerektiğini, karşılaşılan kentsel sorunların ortak düşünceden hareketle çözümleneceğini belirten Başkan Gürkan, bu konferansların amacına ulaştığına inandığını söyledi.

Konya’da, Malatyalı işadamları ve çeşitli meslekte iştigal edenlerle görüşen Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Gül bahçesi konak evlerinde yapılan yemekli toplantıya katıldı.

Konuklar, Konya’nın tarihi mekanlarını gezdi. Kilistra, Çatalhöyük ve Mevlana Müzesi’ni gezen konuklar, akşam da sema gösterisi izledi. Başkan Tahir Akyürek, Konya’da kurulan dostluk bağlarının devam etmesini dileyerek, insanlık ailesinin fertleri olarak dünyaya hizmet ettiklerini ifade etti. Dünya Tarihi Kentler Birliği Başkanı Daisaku Kadokawa ise, dilleri ve dinleri farklı olsa da herkesin kardeş olduğunu söyledi.

Verilen yemekte konuklara hitaben konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’da bulunan 54 ülkenin temsilcilerinin yaşadıkları şehirlere ve dünyaya hizmet ettiğini belirterek, Konya’da kurulan dostluk bağlarının bundan sonra da devam etmesini diledi. Başkan Akyürek, “Hepimiz insanlık ailesinin fertleriyiz. Bu bakış açısıyla iyiliklerin ve güzelliklerin sizlerle olmasını diliyor, tekrar bir araya gelmeyi ümit ediyorum” dedi.

Dünya Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa ise, dilleri ve dinleri farklı olsa da herkesin kardeş olduğunu belirterek, bunu Konya’da bir kez daha yaşayarak gördüklerini söyledi. Konya’nın misafirperverliğini ve organizasyonu çok beğendiklerini kaydeden Kadokawa, Konya adına Başkan Akyürek’e teşekkür etti.

TARİHİ KENTLERİN SORUMLULUKLARI VAR

Türkiye Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, dünyanın dört bir yanından Konya’da toplanan şehir temsilcilerinin tarihi mirasa sahip çıkmanın mücadelesini verdiğini belirterek, tarihi mirasa sahip çıkarken, geleceğe de sahip çıkıldığını söyledi.

Dünya Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa, Mevlana ile tanıdıkları Konya’da olmaktan mutluluk duyduklarını vurgulayarak, gösterilen misafirperverlik için Başkan Akyürek’e teşekkür etti. Kadokawa, din, dil ve ırk farklılıkları olan dünyada ülkeler arası savaşların ve küresel ısınmanın varlığına dikkat çekti. Birlik olarak önemli sorumlulukları olduğunu kaydeden Kadokawa, insanlar arasındaki karmaşaları şehirlerdeki tarihi tecrübelerden yararlanarak çözmek gerektiğini ifade etti.

Medeniyetlerin tüm insanlığın ortak mirası olduğunu kaydeden Konya Valisi Osman Aydın ise, Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin tarihi mirasa sahip çıkma çalışmalarının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu da, önemli kültürel bir kavşakta yer alan Konya’nın her yıl Mevlana’nın misafirlerini ağırladığını, şimdi ise önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptığını söyledi. Sınırların kalktığı bir dünyada yapılan toplantının geleceğe ışık tutacağını kaydeden Yazıcıoğlu, tarihi kentlerin geleceğinin o ülkedeki herkesin oluşturacağı ortak duyarlılık ile şekilleneceğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun çeşitli yörelerden sergilediği ve ilgiyle izlenen gösterinin ardından konuşan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, konferansların sadece el sıkışma yerleri değil, dünyayı, ülkeleri düşünerek yeni şeyler öğrenmenin ve gerçek bireyi oluşturmanın yeri olduğunu, katılan herkesin Konya’dan başka bir şehir imajıyla ayrılması gerektiğini belirtti.

KONFERANS 3 GÜN SÜRDÜ

Dünyadan ve ülkemizden 158 şehrin temsil edildiği ve konusu “Tarihi Şehirlerde Yaşayan Kültürel Miras” olan 11’inci Dünya Tarihi Şehirler Konferansı 3 sürdü. Konferansta 16, yuvarlak masa toplantılarında ise 18 sunum yapıldı. Konferans kapsamında, bilimsel çalışmalar ve atölye çalışmalarının yanında Konya’nın tarihi ve kültürel değerleri ile Kapadokya’ya geziler düzenlendi.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan 11. Dünya Tarihi Kentler Konferansı, Sonuç Bildirgesi’nin okunmasıyla sona erdi. Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararların açıklandığı toplantıda, 12’inci konferansın ev sahibi olarak Japonya’nın Nara şehri seçildi.

Toplantıda söz alan Dünya Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Hisakazu Takagi, Yönetim Kurulu Raporu’nu okuyarak birliğe yeni katılan 5 şehrin Gyeong Ju, Odesa, Minsk, Lviv ve Osmangazi olduğunu açıkladı. Takagi, yapılan Yönetim Kurulu toplantısında 2010 yılındaki 12’inci konferansa ev sahipliği yapacak şehrin Japonya’nın Nara şehri olduğunu belirtti.

KONYA BİZE ÖRNEK OLDU

Toplantıda söz alan Nara Belediye Başkanı Akira Morakawa, toplantıya ev sahipliği yapmanın büyük bir şeref olduğunu belirterek, bu büyük sorumluluğu en güzel şekilde yerine getireceklerini söyledi. Konya’da geçirdikleri birkaç günlük zaman içinde Türk misafirperverliğinden çok şey öğrendiklerini ve başarılı organizasyona hayran kaldıklarını kaydeden Morakawa, Konya’nın kendileri için iyi bir örnek olduğunu ifade etti.

GENÇLER DÜNYAYA MEYDAN OKUDU

Toplantıda daha sonra Gençlik Forumu’nun Sonuç Bildirgesi okundu. Bildirgeyi okuyan Bilkent Üniversitesi öğrencisi Funda Baş Bütüner, farklı kültür ve coğrafyalardan gelen farklı ülkelerin temsilcileri olarak, dünyada tarihi alanların korunmasının yeniden düşünülmesini istediklerini vurgulayarak, “Geleceği belirlemek için geçmişi anlamamız gerekiyor. Dünyayı şu anda olduğu gibi bölmek değil, sonsuza kadar birleştirmek için dünyaya meydan okuyoruz” dedi.

11. DÜNYA TARİHİ ŞEHİRLER KONFERANSI KONYA BİLDİRİSİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, 11. Dünya Tarihi Kentler Konferansı Sonuç Bildirgesi’ni okudu. Son derece verimli geçen konferans nedeniyle katılımcılara teşekkür eden Başkan Akyürek’in okuduğu 11. Dünya Tarihi Şehirler Konferansı Konya Bildirisi şöyle:

“Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır. 10-12 Haziran 2008 tarihlerinde Türkiye'nin Konya şehrinde 11.Dünya Tarihi Şehirler Konferansı için bir araya gelen belediye başkanları, yöneticiler ve temsilciler bildirmektedir:

Özellikle günümüz dünyasındaki doğal afetler, çevresel tehlikeler, küreselleşme süreci, politik ve ekonomik çatışmalar nedeniyle, tarihi şehirlerimize tecrübe kazandırılması, bu şehirlerin şartlarının iyileştirilmesi, canlandırılması ve kültürel sürekliliğin sağlanması için, kültürel mirası daha itinalı, dikkatli ve önem atfederek düşünmemiz gerekmektedir.

İmar edilen ile birlikte doğal kültürel mirasımız daha kaliteli kent yaşamı için vazgeçilmez bir varlık, ilham kaynağı ve kentsel değişimlerin ana unsurudur. Tarihi Şehirler Birliği'ne üye her bir şehir kültürel coğrafyası, fiziki sınırları ve mesafeleri ne olursa olsun, kimlik, yaşayan miras ve kültürel çeşitlilik bakımından eşsiz bir konuma sahiptir. Bizler bu kültürel çeşitliliğin zenginleştirici yanını biliyor, kültürler arası iletişimin ortak dünya mirasını oluşturmadaki öncelikli yerini ve önemini destekliyoruz. Küresel ile yerel arasındaki çelişkinin ortadan kaldırılmasının ancak her bir şehre has hususların anlaşılması; ilgili kültürel, politik, ekonomik, doğal ve fiziki süreçlerin yorumlanmasıyla mümkün olduğunun farkındayız.

11.Dünya Tarihi Şehirler Konferansı bize yaşayan, somut olmayan kültürel mirasın yaşam kalitesini arttırma ve kültürel devamlılığını sağlamada ne kadar hayati bir önem taşıdığını hatırlatmaktadır. Tarihi şehirlerimizi, eşsiz kültürel değerlerini koruyarak, mevcut durumları yeni şartlara adapte ederek, çağdaş kullanımlara uygun hale getirerek, uyumsuz özellikleri eleyerek geleceğe nasıl taşıyacağımızı sorgulamaya/sormaya, kısa ve uzun vadeli karar ve uygulamalarımızla cevap aramaya devam edeceğiz.

Dünya Tarihi Şehirler Birliği üye şehirleri olarak bizler tarihi şehirlerdeki kültürel sürekliliği sağlamak için farklı kültürler ile somut ve soyut kültürel miras arasındaki dengeleri korumak adına daha çok çalışmayı vaat ediyoruz. Şehir yöneticileri olarak karşılıklı işbirliği yapmak, ortak doğal ve sonradan imar edilen mirasımızı korumak adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi, imkan dahilinde olan en uygun araçları kullanacağımızı bildiriyoruz.

Bu kararı gerçekleştirebilmek, kültürel sürdürülebilirliği sağlamak için tarihi şehirlerle ilişkili ve sorumluluk duyan kurum ve kuruluşları, kişi ve grupları, yani karar üretenleri, akademisyenleri, araştırmacıları, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve elbette halkı ‘kültürel yönetişim’ çatısı altında birleşmeye davet ediyoruz.”

Bildirgenin okunmasının ardından konferansa katılan ülkelerin temsilcileri tek tek gelerek deklarasyonu imzaladı. Konferans, katılımcıların toplu fotoğraf çektirmesi ile sona erdi.

HABER-FOTO: Sedat AYDOĞAN- Konya

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız