SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bay Yüzde 10!..'

A- A+ PAYLAŞ

Eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto’nun dul eşi Asıf Ali Zerdari, Pakistan Cumhurbaşkanı seçildi.

El Kaide ile mücadelede kilit önem taşıyan Pakistan’da, nükleer bombaların düğmesi artık "Bay Yüzde 10" lakaplı Zerdari’nin elinin altında olacak. Geçtiğimiz günlerde İngiliz basınında Zerdari’nin demans ve post-travmatik sendrom yaşadığı yolunda iddialar yer almıştı.

PAKİSTAN’da 18 Ağustos’ta istifa eden Pervez Müşerref’in iktidarı, dün yapılan seçimlerle resmen sona erdi. Asıf Ali Zerdari, ulusal parlamentonun iki kanadı ile dört bölge meclisinde yer alan vekillerin oluşturduğu seçici kurulda, 702 oyun 458’ini alarak cumhurbaşkanı seçildi.

Sürgün dönüşü seçim kampanyası yaparken 27 Aralık’ta uğradığı bombalı saldırıda ölen Benazir Butto’nun partisi, Müslüman aleminin ilk kadın başbakanının kocası olan Zerdari’nin devlet başkanı seçilmesiyle büyük bir zafer kazandı. Pakistan Halk Partisi’nden yapılan açıklamada, "Bu zafer sadece Bay Zerdari’nin ve partimizin değil, Benazir’in demokratik bir siyasi sistem hayalinin de zaferidir" dendi.

Seçimin favorisi olan 53 yaşındaki Zerdari, eşinin ölümü üzerine siyasete girmiş ve şubat ayındaki genel seçimlerde partisini birinciliğe taşıyarak iktidara gelmişti. Müşerref’i devirmek için geçen ay harekete geçen ve başarıya ulaşan Zerdari’nin geçmişi ise, nükleer güç sahibi Pakistan’ın küresel terörle mücadelede önemi düşünüldüğünde kaygı uyandırıyor.

Pakistan halkı istemiyor

Gençliğinde "playboy" olarak ün yapan Zerdari, eşinin başbakan olduğu 1990’larda karıştığı yolsuzluk skandalları yüzünden 11 yıl hapis yatmıştı. Cinayet de dahil tüm suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu iddia etse de, eski bir işadamı olan Zerdari’nin adı ihalelerden pay aldığı iddiaları yüzünden "Bay Yüzde 10"a çıkmıştı. Gallup araştırmasına göre Pakistanlıların sadece yüzde 26’sı, Zerdari seçimini destekliyor. İngiliz basınında geçtiğimiz günlerde Zerdari’nin demans ve psikolojik sorunlar yaşadığına dair iddialar yer almıştı.

ABD yanlısı ama işi zor

ABD’ye yakın bir isim olan Zerdari, halkın büyük kısmı tarafından onaylanmayan El Kaide karşıtı mücadeleye destek vereceğini açıkladı. ABD ise Zerdari’yi yeni görevinden dolayı tebrik etti.

Başkan’a ’hoşgeldin’ bombası

ÜLKEDEKİ El Kaide militanlarının güçlendiği ve ekonominin bozulduğu bir dönemde, nükleer silahların kontrolü Zerdari ve çevresinde olacak. Ancak Zerdari’nin işinin kolay olmayacağı, daha ilk günden anlaşıldı. Yatırımcılar seçimin ülkeye istikrar getirmesini beklese de, Pakistan dün yine bombaların hedefi oldu. Peşaver şehrindeki bir karakola bombalı araçla yapılan intihar saldırısında, beşi polis memuru olmak üzere en az 10 kişi öldü. Yıkılan binanın enkazı altında kalanlar olduğu belirtildi. Silahlı saldırıdan korkan Zerdari, zaten bir süredir ortalarda görünmüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız