SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bayat Ekmekle Yaptılar

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:15:17
Bayat Ekmekle Yaptılar
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) işbirliğiyle, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası kapsamında “Bayat Ekmekli Nefis Tatlar” konulu yemek yarışması yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi’nde düzenlenen programa, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Genel Sekreter Arif Emecen, Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, TMO Kampanyalar Daire Başkanı Mustafa Bahar, Malatya Defterdarı Murat Yiğiter, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, şube müdürleri, MEGSAŞ Genel Müdürü Münür Özpolat ile kalabalık vatandaş topluluğu katıldı. 

Programın açış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ekmeğin önemine dikkat çekerek, “Ta Hz. Adem’den başlayarak günümüze kadar buğdayın insanlık için ne kadar değerli olduğu bilinmektedir. Ekmeği aslında israfın önüne geçmede bir sembol olarak görüyoruz. Ekmeği nimet olarak nitelendiriyor ve kutsal olarak ekmeğe bakıyoruz” dedi. Dünya genelinde israfın boyutlarına dikkat çeken Başkan Çakır, şöyle konuştu:

“Ülkelerin gelişmişlik oranlarına göre israfın daha çok arttığını gözlemliyoruz. Amerika’da yüzde 40, Avrupa’da yüzde 30 oranında israf olduğu bilinmektedir. Ülkemizde de katrilyonu aşan bir ekmek israfı olduğundan söz ediliyor. İsrafı önleme kampanyası Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde başlatmış olduğu bir kampanyaydı. TMO’nun öncülüğünde yapılan çalışmalar ve ülkemizin kalkınmışlığı-gelişmişliği dikkate alındığı zaman başarılı neticeler alındığını görüyoruz. Duyarlılık çok önemli. Ekmeğin alınması, korunması-saklanması ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler var. Bunlara önem vereceğiz. Bir de evde bayatlamış ekmeği tekrar nasıl değerlendirmemiz gerektiği ile ilgili kitap çalışmamız var. Üniversitemizin ve gönüllülerin katkısıyla güzel bir kitap ortaya çıktı. Bu kampanyayı, Malatya’mızda inşallah israfın önüne geçilmesi adına güzel bir kampanya olarak görüyorum.

Tabi şuna da dikkat etmemiz gerekiyor. Yüzlerce bayat ekmek, çöpe gitmesin, israf olmasın; tekrar kazanalım diye sahaya kutular koyduk. Şu anda baktığımız zaman Malatya’mızda aylık 15 ton ekmek toplanıyor. Bunun bir kısmı besicilere gönderiliyor, diğeri de belediyemizin hayvan barınma merkezi gibi farklı noktalarda değerlendiriliyor. Dolayısıyla artık evde değerlendirilmesi imkanı olmayan ekmeğin mutlaka sahadaki kutulara konularak tekrar  kazanılmasına katkı sağlanmasını önemle vurgulamak istiyorum. 

TMO Kampanyalar Daire Başkanı Mustafa Bahar ise açlık, yetersiz beslenme ve dengesiz gelir dağılımı sorunlarının; nüfusu 7 milyarı geçen dünyanın en büyük sorunları olduğunu belirtti. Dünyanın bir bölümünde açlık ve açlıktan ileri gelen ölümler yaşanırken diğer taraftan da aşırı ve dengesiz beslenme sebebiyle sağlık sorunları ve ölümlerin yaşandığına dikkat çeken Bahar, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre 2050 yılında dünya nüfusu 9.3 milyarı bulacak ve bu nüfusun doyurulması için mevcut gıda üretiminin yüzde 60 oranında arttırılması gerekecek. Ancak tarımsal üretim bu seviyede arttırılsa bile gıdaya erişimin önünde var olan engeller kaldırılmadığı takdirde 300 milyon insan yine açlık çekiyor olacak. Böyle bir dünyada gıdanın israf ediliyor olması elbette yürekleri yaralamaktadır” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra MABESEM sanatçılarının müzikleri eşliğinde yarışmaya geçildi. 37’si tatlı, 58’i de yemek kategorisinde olmak üzere 95 katılımcının yer aldığı yarışmada bayat ekmeklerin kullanılması suretiyle hazırlanan gıdalar jüriye sunuldu. Yapılan değerlendirmeler sonucu dereceye girenler ödüllendirildi. Jüri üyelerine de plaket takdim edildi. Ayrıca katkılarından dolayı Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İhsan Gençay, TMO Kampanyalar Daire Başkanı Mustafa Bahar’a plaket sundu.

Bayat Ekmekli Yemek Kitabı ve materyal dağıtımının da yapıldığı yarışmada her kategorinin birincisine tam altın, ikincisine yarım altın ve üçüncüsüne çeyrek altın hediye edildi. Ayrıca her kategoride 3 adet mansiyon ödülü verildi.

Dereceye girenler şöyle:

Ana Yemek

1.Sevgül Çokçetin

2.Hanım Biber

3.Yağmur Köle

Mansiyon 

1.Şafak Dikenli

2.Talha Enes İlk

3.Ebru Güney

Tatlı

1.Hacer Çalışır-Pınar Ulutürk

2.Nihayet Yoğor

3.Emine Özcan

Mansiyon 

1.Fatih Ulutürk

2.Makbule Yalçın

3.Filiz Uğur

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız