SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Baz İnsan Hakkı İhlali'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu, bir caminin minaresine kurulan baz istasyonu için "Baz istasyonunun insan hakları ve hukukça korunan hakları ihlal ettiği görüş ve kanaatine varılmıştır" kararını verdi.

Malatya merkez Zafer Mahallesinde bulunan Reşat Turgut Camii'ne kurulan baz istasyon için mahalle sakinlerince toplanan imzalar İl İnsan Hakları Kurulu'na verildi. İl İnsan Hakları Kurulu ise Malatya Barosu avukatlarından Nüvit Eray Erenler'e kurula sunulmak üzere bir rapor hazırlattı. Hazırlanan ve sonuç kısmı, "Baz istasyonunun insan hakları ve hukukça korunan hakları ihlal ettiği görüş ve kanaatine varılmıştır" ifadesiyle biten rapor, İl İnsan Hakları Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi. Kararda baz istasyonunun camiye kurulması ile insan hakları ihlali yapıldığı belirtildi.

İHA muhabirine açıklamada bulunan Erenler, "Reşat Turgut Camii'nin minaresine yapılmış olan baz istasyonun kaldırılması maksadı ile mahalle sakinleri tarafından 330 tane imza toplandıktan sonra kurulumuza 2 şahsın başvurusu üzerine kurulumuzca bir değerlendirme yapılmıştır. Benim tarafımdan bir rapor hazırlandı. Kurula raporu sundum. Kurulda yapılan görüşmede baz istasyonlarının insan hakları ihlali olduğuna dair karar verildi. Hazırladığımız raporda, Yargıtay kararları, bilimsel içtihatlar ve bununla
ilgili olarak yapılmış olan bilimsel çalışmalara yer verilmiştir" dedi.

Erenler, Mobil Telekomünikasyon Şebekelerine Ait Baz İstasyonlarının Kuruluş Yeri, Ölçümleri, İşletilmesi ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmenliğin 2000 yılında çıktığını ve bu yönetmenliğin baz alınarak baz istasyonlarını kurulduğunu ifade ederek, yönetmenliğin günün sosyal ve bilimsel şartlarına ve hukuksal ihtiyaçlarına cevap veremediğini kaydetti. Erenler, yönetmenliğin halk sağlığından daha önemli olmadığını ve bu nedenle böyle bir karar aldıklarını kaydederek, alınan kararı şu şekilde açıkladı:

"Gerekli izinler alındığı takdirde her yere baz istasyonu kurulabilmektedir. Fakat hukukun genel ilkeleri, Anayasa madde 17, Türk Medeni Kanunu madde 2 ve Türk Medeni Kanunu madde 737 uyarınca halk sağlığını tehdit edebileceği, toplumun psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizliğe sebebiyet verebileceği ayrıca hiçbir hizmetin insan sağlığı ve yaşamı kadar önem taşıyamayacağı gerekçeleri ile meskun mahalde baz istasyonu kurulamayacağı hakkında yargısal içtihatlar oluşmuş ve mülkiyet hakkının
sınırlandırılması yoluna gidilerek baz istasyonları kaldırılmıştır. Meskun mahallerdeki baz istasyonlarının halk sağlığına ve toplumsal barışa yaptığı etkiler göz önüne alınırsa hukuken korunması gereken menfaatinin olmadığı görülecektir. Bilimsel araştırmalar göz önüne alındığında şikayet konusu baz istasyonunun öğrenci yurdu ve ana okulu gibi eğitim kurumlarına, yoğun bir meskun alana yakın bir yerde kurulmuş olması ,kurulumuza müracaatta bulunan şahısların şikayetine konu baz istasyonunun insan hakları ve hukukça korunan hakları ihlal ettiği görüş ve kanaatine varılmıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız