SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bazı Bölgelerde Kayısıyı Don Vurdu

0
Güncellendi - 2018-04-07 02:05:05
Bazı Bölgelerde Kayısıyı Don Vurdu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da gece sıfırın altına inen sıcaklık sebebiyle bazı kayısı bahçelerinde zirai don meydana geldi.

Dünyada kayısı başkenti olarak bilinen Malatya’da bu yıl da kayısıyı don vurdu. Önceki gece hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucu birçok bölgede erken çiçek açan kayısılarda ciddi hasar oluştu.

DARENDE'DE..

Malatya'nın Darende ilçesinde kayısı ağaçları zirai dondan etkilendi.

Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede son 40 yılın en erken çiçek açım döneminin yaşandığını ancak sıcaklıkların geceleri sıfırın altına düşmesi nedeniyle meyvelerin dona maruz kaldığını söyledi.

Kaya, Tohma Kanyonu boyunda kalan kırsal mahallelerden Ilıca, Ozan, Çınar, Hisarcık, Yenice, Balaban, Mengelis ile ilçe merkezinde rakımın bin 300 olduğu bölgeleri don vurduğunu bildirdi.

Vedat Ali Kaya, "Sıcaklardan dolayı meyveler erken oldu ancak sıcaklıkların gece eksilere düşmesi üzerine ilçedeki kayısı ağaçlarının büyük bölümü zirai dondan zarar gördü. Don olayının tekrar etmesi ve etkisinin daha büyük olmasından korkuyoruz. Hasar, yapılacak çalışmalar sonrasında tespit edilecek." dedi.

Son 5 yıldır kayısı ağaçlarının dondan zarar gördüğünü belirten Kaya, çiftçilerin mağdur olduğunu, bu nedenle üreticilere alan bazlı destek ödenmesi gerektiğini ifade etti.

AKÇADAĞ'DA..

Akçadağ ilçesinde kayısı üreticiliği yapan Tahsin Şahin isimli çiftçi tek gelir kapısının kayısı olduğunu, ancak yaşanan don olayından sonra büyük zarar meydana geldiğini belirtti.

Şahin, “Bu yılda korktuğumuz başımıza geldi. Önceki gece hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucu bahçelerimizde büyük hasar oluştu. Konuyu yetkililere ilettik, inşallah mağdur olan kayısı üreticisine devletimiz el uzatır. Aksi taktirde sıkıntı büyük çünkü bizlerin tek gelir kapımız kayısı" şeklinde konuştu.

Akçadağ ilçesinde çukur noktalarda bulunan kayısı bahçelerinde sıfırın altına inen sıcaklığın etkili olduğunu belirten Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz ise, konuyla ilgili olarak çalışmalara başladıklarını, yürütülen çalışmalar sonucunu ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

iha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • Zafer Demir (6 yıl önce)
    Hekimhanımızın Yüksek kesimlerinde başta Köylüköyü olmak üzere Köylerimizdeki Ceviz ve Kaysı Bahçelerini DON vurmuş.Umarız bu DON olayı Üreticilerimize ve Çiftçilerimize Hasarı az olur.Çok Geçmiş olsun.Allah Malatyalı Üretici ve Çiftçilerimizin Yar ve Yardımcısı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 yıl önce)
    Biz bittik
    0
    0
    Yanıtla
  • müdavim malatyaspor seyircisi (6 yıl önce)
    izolluda bile kaysı dondan etkilendiyse tüm malatya bölgesi etkilenmiştir. geçmiş olsun malatyaya.
    0
    0
    Yanıtla
  • levent (6 yıl önce)
    Keşke Kayısıya da Fındığa verildiği gibi alan bazlı destek verilse. Geçen sezon sadece Giresun ili için 170 milyon tl destek verildi. Bütün karadeniz bölgesine 2009 dan beri fındık olsun olmasın düzenli olarak.destek veriliyor. Bence kayısı üreticisi de bu desteği hakediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • BABA (6 yıl önce)
    Herhalde Şehrin en eski üreticisiyim. Elbette yanmıştır, zaten kaysının en az yarısı yanmazsa üretici kazanamaz. yıllık İhracat rakamlarına bakınız, hep aynıdır. 330 mln dolar, yanmış, yanmamış farketmez. Eğer yanmazsa masrafı ve yevmiyesi fazla olur, üretici kazanamaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (6 yıl önce)
    Akcadağ Sahilköy baraj kenarı dere boyu tamamen dondan zarar görmüştür
    0
    0
    Yanıtla
  • REALDREAM (6 yıl önce)
    Kayısısı yananlarla dalga geçenlere, Allah onlarada böyle ellerinin başının arasına alacakları bir müsibet versin İNŞAALLAH. şimdi içim rahatladı. Sonra sizde çok ŞÜKÜR dersiniz artık .......
    0
    0
    Yanıtla
  • Furkan (6 yıl önce)
    Sadece malatya nın değil bir çok şehirde bir çok meyve don nedeni ile yanıyor. Bu hem çiftçimize hem devletimize hem de ürünü pahalıya alan halkımıza zarar. Bunları düşünerek bir malatyalı olarak başta kayısı olmak üzere bütün meyvelerin don olayını engellemek için projemiz var. Bu yıl yetişmez fakat artık don sorunu kalmayacak çiftçilerin inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ayhan Yildirim (6 yıl önce)
    Emek nedir, kayisi nasil yetistirilir, hangi riskleri barindirir bilmeyenler "Kayisinin yandigina" inanmiyorlar. Alayci bir dil kullaniyorlar.Kimsenin yalana borcu yok. Don oldu kayisi yandi diyenler "stokçu" mu oluyor? Benim bir kayisi agacim yok, binlerce km uzaktayim, ama merak edip soruyorm, akrabalarimla konusuyorum. Hepsi yandi diyor , ne olacak simdi ? Sanki uretici çok kazaniyor, emeklerinin karsiligini aliyorlar ki, bir de sukur demelilermis. Ne kadar zor oldugunu, hangi riskleri barindirdigini bilin ondan sonra sallayin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya çiftçisi sukretmedigi için bazen don vurur..ha bu sene don mon yok ama bu seferde kuraklık vuracak...inanın kaysinin yanipta sigorta parasi almak isteyen o kadar çiftçi taniyorum ki şaşırsıniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abuzer (6 yıl önce)
    Kendim de bir Kayısılı üreticisi olarak bu haberlere inanmayan biriyim.evet dön yaşandı belli bölgelerde allah kimsenin emeğini boşa vermesin ama malatya da ki üreticilerin bir defa da çok şükür dediklerini duymadım mart ayı geldimi başlar bir YANDI furyasi
    0
    0
    Yanıtla
  • Akçadağ lı (6 yıl önce)Abuzer isimli kullanıcı yorumuna
    AbUzer eğer görme engelli isen birşey demiyorum lakin gözlerin görüyorsa resimleri incele.yoksa sire pazarı da esnafmisin?
    0
    0
    Yanıtla
  • bir tek yemeye yok diyenin 1 ton kuru kaysısı oluyor.haydeeee
    0
    0
    Yanıtla
  • 1 ton kuruylada Artık ğübre ilaç mazot işçilik parasını öder gelecek yılın Masrafını ayırır 2 sene ne yiyecek Bu insanlar dalğa geçiyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (6 yıl önce)
    Arkadaş bu kayısı üreticisinin içten içe ne kadar düşmanı varmış yaw kayısı yanmış halen dalga geçiyorlar Allah akıl fikir versin
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (6 yıl önce)
    Inanmiyorsan bahcelere gider kontrol edersin evinde oturup atip tutulmaz stokcu degil bahce sahibiyiz
    0
    0
    Yanıtla
  • adiyamanli Ramizan (6 yıl önce)
    Kayısının yandığını alaya alan arkadaşlar bir adet kayısı ağacı dikip yetiştirdiniz mi emeğin nasıl olduğunu biliyor musunuz ki kayısı yı alaya alıp yorum yapıyorsunuz Allah sizi ısllah etsin derim
    0
    0
    Yanıtla
  • cengiz (6 yıl önce)
    İnanmayın bu haberlere..bunlar stokcularin ellerindeki stokladigi kayisilari yüksek fiyata satmak için uydurduklari haberlerdir...bu yıl kayisi rekoltesi çok yüksek olacak...aklı olan ona göre hareket eder..
    0
    0
    Yanıtla
  • Akçadağ lı (6 yıl önce)cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    Cengiz stokcu olduğun yazında belli elinde kayısı yok herhalde bunun için yalan diyorsun gel Akçadağ ören Mahallesi ne Kayısı ları gozlerinle gör
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeş ben stokcu degilim kaysimda yok..ancak stokculari iyi tanirim...malatyada kaysida para kazananlar hep stokcular olmuştur..bunlar çok gucludurler elleri her yere uzanır..o yüzden hersene ellerindeki mal miktarına göre haberler çıkartırlar..malatyada bu sene dondan etkilenecek kaysi yok demedim.. mutlaka etkilen olmustur.ama etkilenler digerlerinin yanında nerdeyse sıfır kalır..belki birkaç yerde birkaç bahcedir..kayısı çiçek açtığında havalar çok sıcaktı bişey olmadi..cagala döneminde 2 günlük soğuk ki oda sıfırın altina inmedi malatya geneline hiçbir etkisi olmaz..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Güldaş (6 yıl önce)
    Bütün ilçelerde don vardı..
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    Battalgazi - Orduzu alcak kesimlerini de vurdu..
    0
    0
    Yanıtla
  • Aziz (6 yıl önce)
    Sadece o bölgelerde değil Malatya'nın bütün ilçelerinde hasar oluşmuştur.ciceklenme ve Çağla döneminde olduğu için büyük ölçüde etkilenmistir. Allah çiftçilerimizin yardımcısı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alişan (6 yıl önce)
    GENE BAŞLADI YANDI HİKAYESİ.HİC BİR ŞEY OLMAZ,YANAN VARSA O FAZLALİGİDİR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgay Atlı (6 yıl önce)Alişan isimli kullanıcı yorumuna
    Ağzına sağlık..Olayı özetlemişsin..
    0
    0
    Yanıtla
  • Halk için (6 yıl önce)Alişan isimli kullanıcı yorumuna
    Bunca millet yalan mı söylüyor? Köylünün çektigi sıkıntıyı bilmeden masa başında oturup ta yorum yapmayın!! Yukardan bakıpta halka akıl vermeyin!
    0
    0
    Yanıtla
  • Oflu hocaa (6 yıl önce)Alişan isimli kullanıcı yorumuna
    Geçen sene ayak altına alınıp Dilekte ezilen kayısı yanmıştır Kayısıcılar birgünde çok şükür diyin 1 kayısıcılar 2 müteahhitler hep yandık bittik edebiyatı ?
    0
    0
    Yanıtla
  • kaysıcı yandık bittik edebiyatımı yapıyor Bahçesini Don almış adamın Gelecek sene Kaysıyı indirene kadar başka geliri yok 2 sene ne yapacak gurbete gidip çalışacak Ev ğeçindirecek Az Enpati kurun Birşey bildiğiniz yok konuşuyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla