SON DAKİKA
SON DEPREMLER

BDP'nin Malatya Adayı Şavata

A- A+ PAYLAŞ

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP), 12 Haziran seçiminde 39 ilde destekleyeceği 61 bağımsız adayların listesini açıkladı. Selahattin Demirtaş Hakkari’den, Emine Ayna Diyarbakır'dan bağımsız aday oldu. Sinemacı Gani Rüzgar Şavata da Malatya'dan aday yapıldı. Leyla Zana ve Hatip Dicle’de Diyarbakır adayı olarak listede yer alırken, Hülya Avşar’ın amcasının kuzeni Yüksel Avşar Ardahan’dan aday gösterildi. KCK davası tutuklularından 6 kişi de aday gösterildi.

Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesi’nde bulunan Cigerxun Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nde BDP’nin düzenlendiği bir toplantı ile hangi adayın hangi şehirde bağımsız aday olacağını açıkladı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Gültan Kışanak, Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu olarak seçime bağımsız adaylarla katılma kararı aldıklarını belirterek, 12 Haziran’da yapılacak seçimin önemine değindi. Kışanak, "12 Haziran seçimleri önemlidir. Ancak genel önemin yanısıra bu seçimler siyasi konjektör nedeniyle özel bir öneme sahiptir. 12 Haziran genel seçimleri Türkiye açısından bugüne kadar hiç bir dönemde ortaya çıkmamış değişim fırsatlarının arefesinde gerçekleşiyor. Ülkenin kuruluşunda ortak mücadele ettikleri halde, sonradan yok sayılan, horlanan, askeri darbelerle, katliamlarla ortadan kaldırılmak istenen, ülke yönetimine katılımı engellenen yurttaşların, ’Artık yeter’ dedikleri bir dönemde seçimlere gidiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi acılar, baskılar, katliamlar tarihidir. Ama aynı zamanda bu zülme karşı ortaya konulan direnişlerin de tarihidir. Bu klasik bir seçim ittifakı değildir. Emek, Özgürlük, Demokrasi ve Barış hattında oluşturulan ortak mücadele iradesidir. Bulunduğumuz bu noktada ya çatışmalı bir ortamın içerisine sürüklenerek hep birlikte kaybetmek, yada tüm sorunların çözümünü sağlayacak seçeneği geliştirerek, hep birlikte aydınlık bir gelecek inşaa etmek arasında bir tercih yapmak zorundayız" dedi.

DEMİRTAŞ: 400 ADAY ADAYI ARASINDAN SEÇTİK

Daha sonra konuşan Selahattin Demirtaş, adayların seçimi konusunda detaylı bilgiler vererek, "400 aday adayı vardı. Bunların arasında ciddi çalışma yürütüldü. Komisyon çok zorlandı. 11 ilde ön seçim yaptık. Diğer illerde ön eğilim yoklaması yapıldı. Liste Demokratik Türkiye’nin fotoğrafıdır. Eksikliklerimiz olsa da listemiz Demokratik Türkiye’nin bir portatifidir. Bütün adaylar halkın ortak adayıdır. Bütün adaylarımızı bugün Türkiye’ye emanet ediyoruz" diye konuştu.

Selahattin Demirtaş’ın yaptığı kısa konuşmadan sonra açıklanan listeye göre KCK davasından tutuklu Hatip Dicle Diyarbakır’dan, Faysal Sarıyıldız Şırnak’tan, İbrahim Ayhan Şanlıurfa’dan, Kemal Aktaş Van’dan, Selma Irmak Şırnak’tan ve Gülseren Yıldırım Mardin’den aday göstericek. Hülya Avşar’ın amcasının kızı Yüksel Avşar da Ardahan’dan aday gösterildi.

39 ilde bağımsız olarak gösterine 61 adayın. 13’ü kadın olduğu belirtilirken, adayların yaş ortalamasının ise 48 olduğu ifade edildi. 36 adayın üniversite mezunu olduğu bağımsız adaylar arasında, 20 lise mezunu ve 5 ilköğretim okulu mezunu bulunuyor. Mesleklerine göre adaylardan 6’sı eğitimci, 13’ü avukat, 6’sı mühendis, 2’si işçi, 2’si doktor, 1 eczacı, 3 sanatçı ve 1 ekonomist, geri kalan serbest meslek sahibi olduğu bilgisi verildi.

BDP’NİN 39 İLDE DESTEKLEĞİ 61 ADAY

BDP bu seçimde bağımsız adayları desteklerken ’Demokratik Cumhuriyet’, ’Demokratik Özerklik için Özgürlük ve Demokrasi’ sloğanlarını kullanacak. BDP’nin 39 ilde estekleyeceği 61 bağımsız aday şunlar:

DİYARBAKIR: Leyla Zana, Mehmet Hatip Dicle, Emine Ayna, Nursel Aydoğan, Altan Tan ve Şerafettin Elçi.

HAKKARİ: Selahattin Demirtaş, Adil Kurt, Esat Canan.

SİİRT: Gültan Kışanak.

ADIYAMAN: Veli Büyükşahin.

AĞRI: Murat Öztürk, Halil Aksoy.

BİNGÖL: İdris Bağluken.

BİTLİS: Hüsamettin Zenderlioğlu.

ELAZIĞ: İsa Gürbüz.

ERZURUM: Sabahattin Yılmaz.

İSTANBUL: Levent Tüzel, Sırrı Süreya Önder, Sabahat Tuncel, Mustafa Avcı.

KONYA: Hacı Mehmet Bozdağ.

MARDİN: Ahmet Türk, Gülser Yıldırım, Erol Dora.

MUŞ: Sırrı Sakık, Demir Çelik.

TUNCELİ: Ferhat Tunç.

ŞANLIURFA: İbrahim Binici, İbrahim Ayhan.

VAN: Kemal Aktaş, Özdal Üçer, Nazmi Gür, Aysel Tuğluk.

BATMAN: Benge Yıldız, Ayla Akata Ata.

ŞIRNAK: Hasip Kaplan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız.

ARDAHAN: Yüksel Avşar.

IĞDIR: Pervin Buldan.

BALIKKESİR: Turan Cengiz.

BURSA: Mehmet Deniz.

DENİZLİ: Kemal Beler.

KOCAELİ: Emrullah Bingöl.

MALATYA: Gani Rüzgar Şavata.

KAHRAMANMARAŞ: Mustafa Mamaklı.

MUĞLA: Şebal Şenyurt.

OSMANİYE: Kamuran Bablak.

ANKARA: Sadrettin Güvener, Gerciş Utaş.

İZMİR: Erdal Avcı, Mehmet Tanhan.

MERSİN: Ertuğrul Kürkçü.

KIRŞEHİR: Faik Karadaş.

ANTALYA: İhsan Nergiz.

ADANA: Murat Bozlak.

KARS: Mülkiye Birtane.

MANİSA: Ayşegül Öztürk.

AYDIN: Mehmet Bayraktar.

GAZİANTEP: Akın Birdal.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız