SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bebeğin Ağlaması Ciğerlerine İyi Gelir mi?

A- A+ PAYLAŞ

Türk anne-babalara mutlu bebeğin sırlarını açıklayan Amerika'nın ünlü çocuk doktoru Carp, bebek bakımında modern mitlerin olduğunu söylüyor.

Madonna ve Michelle Pfeiffer gibi ünlülerin çocuklarının da doktoru olan Harvey Carp, bebek büyüten pek çok annenin çaresiz kaldığı durumlar için sunduğu basit çözümleri, Türk anne babalarla da paylaştı.

Dr. Harvey Carp, çoğunluğunu anneler ve hamilelerin oluşturduğu, babaların da büyük ilgi gösterdiği konferansta, ailelerin bebek bakımı konusundaki sorularını yanıtladı. Bebeklerin bakımı konusunda modern mitlerin bulunduğunu ve bu mitlerin yanlış olduğunu belirten Dr. Carp, bunlardan bazılarını şöyle sıraladı:

BEBEK AĞLARSA GAZI VARDIR

"Bu mit yıllardır hem hekimlerin hem de ailelerin kabullendikleri ve adeta kader gibi gördükleri bir durum. Oysa bebekler sadece gazı olduğu için ağlamaz, ilgi istedikleri için de ağlar. Hatta bebekler günde Afrika’daki bazı kabilelerin yaptığı gibi belki 50 defa doyurulmak ister, uykuda oldukları sürenin dışında sürekli kucaklanmak, sevilmek ister. Bazen istediklerini yapsanız da, gazları olmasa da ağlarlar.

BEBEĞİN AĞLAMASI CİĞERLERİNE İYİ GELİR

Bebeğin ağlamasıyla ciğerlerinin açılması arasında mantıklı, bilimsel bir ilişki yoktur. Bebek açsa, zayıfa, güçsüz düşmüşse ve yorgunsa ciğerleri de güçlü olamaz. Dolayısıyla ağlaması bebeği ancak yorar.

BEBEK SESSİZLİĞİ SEVER

Tam aksine gürültüyü sever. Çünkü bebek anne rahmindeyken 24 saat boyunca adeta bir elektrik süpürgesinin çalışmasına benzeyen gürültülerle yaşar. Durum böyleyken bebek doğunca siz onu sessiz bir odaya hapsederseniz bebek yalnızlık duygusu hisseder; bunalır ve ağlamaya başlar. Elbette başında tencere kapağı çalmayın ama tamamen de sessiz bir ortamda olmasın. Bazı bebeklerin saç kurutma makinesinin sesini duyup susması, bebeklerin aslında gürültüyü sevdiklerinin bir örneği.

BEBEĞİNİZİN MEMENİZDE, KOLUNUZDA UYUMASINA İZİN VERİN

Bebeğin sizin memenizde ya da kolunuzda uykuya dalması sizinle temas halinde olmasını sağlayacağından onun hoşlanacağı bir durumdur. Ancak bebeğin kontrolü yine de sizde olmalıdır. Bu şekilde uyuduktan sonra bebeği yavaşça alıp yatağına koyabilirsiniz."

SİNİRLİ BEBEĞİ KUCAKTA SALLAYIN, KULAĞINA ŞŞŞŞŞŞT DEYİN

Tüm dünyada anne ve babaların en önemli sorununun bebeklerin sürekli ağlaması, bir türlü sakinleşememesi olduğuna değinen Dr. Harvey Carp, anne ve babalara bebeklerini sakinleştirmeleri için şu 5 öneride bulundu:

• Bebeğinizi önce büyükçe ve tülbente benzeyen yumuşak dokulu, bebeği sıkıntıya sokmayacak bir kundağa sarın.
• Bebeğin bacakları serbest olsun, yalnızca kollarını sarın.
• Bebeğinizi yan tarafa çevirin.
• Başını jöle gibi elinizin altında hafifçe, çok sarsmadan sallayın.
• Kulağına yüksek sesle ‘şşşşşşşşşşt’ deyin.

MAĞARA ADAMIYLA AZ KELİME KULLANARAK KONUŞUN

Türkçeye de çevrilen kitaplarında 8 ay- 5 yaş arasındaki çocukların eğitiminde anne ve babalara yol göstermek için geliştirdiği “mağara adamı” tekniklerini de anlatan Dr. Harvey Carp, Amerika’nın kitapları en çok okunan çocuk hastalıkları uzmanı olmasıyla tanınıyor. Halen UCLA Tıp Fakültesi’nde çalışan Dr. Harvey Karp‘ın “Mahallenin En Mutlu Bebeği” ve “Mahallenin En Mutlu Çocuğu” başlıklı 2 kitabı 20’den fazla dile çevrildi.

Bu dönemdeki çocukların tıpkı mağara adamlarına benzeyen, ilkel ve medeniyetten uzak davranışlar sergilediğini, ancak anne babaların bu terimi kullandığı için alınmamaları gerektiğine dikkati çeken Dr. Carp, mağara adamı tekniklerini anne ve babalara şöyle anlattı:

“Sekiz ay-5 yaş arası çocuklar basit düşünerek olaylara çözüm bulurlar. Ben onları bu nedenle “evcilleşmemiş mağara adamına” benzetiyorum. Bu yaş grubu çocuklarına “Trafik ışıkları” yöntemi ile yaklaşmak en doğrusudur. İyi davrandıklarında yeşil ışık, sinir bozucu davrandıklarında sarı ışık, kesinlikle yapmamaları gereken davranışlar sergilediklerinde ise kırmızı ışık yakmalıyız. Onları eğitmek için bağırmak çağırmak iyi bir yol değildir, her yaptıklarını onaylamak da doğru değildir.

Onlarla bebek dilinde konuşup, kısa ve öz cümleler kurup, eğer istemediğiniz bir şeyi yapıyorsa ses tonunuzu, mimiklerinizi ayarlayıp konuşun.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız