SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Beceriksizlik Abidesi!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da Vagon Onarım Fabrikası olarak projelendirilen, imalata yönelik ağır sanayi için alt yapısı olan tesis yok pahasına elden çıkarılmaya çalışılırken, Elazığ'a 150 milyon Euroluk yatırımla kamyon fabrikası kuruluyor..

HÜRRİYET'TEKİ HABER..
Elazığ'a kurulacak olan kamyon fabrikası ile ilgili olarak Hürriyet Gazetesi'nde şu haber yeraldı:

"ELAZIĞ’da, 150 milyon Euro’luk yatırımla kamyon üretim fabrikası kurmayı hedefleyen Türk-Alman ortak şirketine, Elazığ Valisi Muammer Muşmal, 100 dönümlük arsa sözü verdi.

Almanya’nın ağır vasıta imalatı yapan Neue Zittauer Fahrzeugbau GmbH ile Türk-Alman yatırım şirketi V&M INVEST yetkilileri, Elazığ’da kurulması planlanan kamyon fabrikası için kente gelerek incelemelerde bulundu. Elazığ Valiliği’nden 3’üncü Organize Sanayi Bölgesinde 100 dönümlük arsa sözü alan firma yetkilileri, Vali Muammer Muşmal, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Öztürk ile basın toplantısı düzenledi.

Elazığ Valisi Muammer Muşmal, işin başladığına inanmak istediğini, tabi kazma vurulup üretim başlayıncaya kadar hep ihtiyatlı davranmak gerektiğini söyledi.

Muşmal, “İnşallah olumsuz bir gelişme olmazsa bu iş olacak. Alman ağır vasıta yetkilisi de olumlu intibalar içinde. Firma yetkililerine Rusya ve Çin’den kendi ülkelerinde yatırım yapmaları için çeşitli teklifler gelmiş ama Elazığ olarak verdiğimiz iyi intiba neticesinde yatırımın Elazığ’a yapılmasında karar verdiler” dedi.

Vali Muşmal, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den de bir anektod aktarmak istediğini ifade ederek, “Bir yabancı yatırımcı Adapazar’ında patates tarlaları üzerinde kurmak istediği bir fabrika için halkın tepki göstermesi üzerine, Sayın Demirel, ‘Yabancı yatırım için gerekirse Çankaya’da yer açarım’ demişti. Onunla aynı düşüncedeyiz” dedi.

Alman Neue Zittauer Fahrzeugbau yöneticisi Jan Pivarci, kente yatırım için düşünülen alanı ilk kez gördüğünü ve gelecek için olumlu işaretler taşıyan bir alan olduğunu söyledi. Yaptıkları görüşmelerden verim aldıklarını belirten Pivarci, “Projemizi ileriye dönük genişletip daha farklı ürünlerle yatırımlarla büyütmeye çalışacağız. Buradaki niyet ve amacımız yatırımlarımızı yaparken Türkiye’de yapmış olduğumuz üretimle ürünlerimizi en iyi şekilde ve en yüksek seviyeye çıkarmak. İki değişik ürün var. 10 ton yük kapasiteli kamyonlar ile özel kullanım alanlarında kullanılan çöp kamyonları ve kiper araçları olacak” dedi.

Jan Pivarci, bu araçların montajlarında ağırlıklı olarak Türkiye’den parçalar kullanmak istediklerini de kaydederek, “Türkiye’de bu parçaların çok gelişmiş olduğuna inanıyoruz. 2009 Mart ayında temel atılması, 2010 Ekim ayında da banttan ilk kamyonun çıkmasını hedefliyoruz. Projenin başlangıç 35 milyon Euro’luk kısmında 200 kişi, geriye kalan toplam 150 milyon Euro’luk kısmını tamamladığımızda ise toplam 500 kişiye istihdam sağlamış olacağız. 100 dönüm arsa üzerinde kurulması planladığımız fabrikada tarım, orman ve maden işleri için kullanılmak üzere imal edilecek kamyon ve çekici türü araçlar, öncelikle ve özellikle Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ülkeleri ile Güney Afrika ülkelerine ihracat yapılacak” diye konuştu.."

MALATYA'DAKİ TESİS..
Elazığ'da kurulacak fabrika için 100 dönüm arsa sözü verilirken, Malatya'da 120 dönümü kapalı yer olmak üzere 749 dönüm alana sahip "Vagon Onarım Fabrikası" geçtiğimiz günlerde, 1.5 milyon dolar bedelle satışa çıkarıldı.

Malatya- Kayseri- Adana karayolu Elemendik mevkiinde, 1978 yılındaki 11 bağımsız milletvekili destekli CHP hükümeti döneminde, Vagon Onarım Fabrikası olarak projelendirilen tesisin temeli, dönemin Ulaştırma Bakanı Güneş Öngüt tarafından atılmıştı. Fabrikada o dönem 3 vardiye halinde çalışılmasıyla 3 bin kişiye istihdam sağlanacağı, vagon onarımının yanı sıra üretimin de yapılacağı belirtilmişti.

Ancak daha sonra gelen hükümetlerin, ulaşımdaki önceliğinde demiryolunun yeralmaması nedeniyle ilgileri dışında kalan proje, 1983'de Turgut Özal'ın başbakan olması nedeniyle inşaatının yürütülmesine rağmen, Vagon Onarım amacından "ihtiyaç olmadığı" gerekçesiyle vazgeçilmişti. 1990 yılına kadar ana fabrika binası, yan tesisleri, lojmanları ile birlikte inşaatının yüzde 90'ı tamamlanan fabrika için bir ara iş makinesi üretimi yapılması gündeme gelmiş, bundan sonuç çıkmamıştı. 1990'lı yılların sonunda 2. Ordu Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, tesisin helikopter fabrikası olması konusundaki fikrini üst makamlara iletmiş bundan da sonuç alınamamıştı.

Başta otomotiv endüstrisi olmak üzere alt yapısı tamamen ağır sanayi için yapılan tesisin, "yok pahasına" elden çıkarılması için çeşitli hükümetler döneminde bazı girişimler yapılmış, ancak tamamlanmadığı için "özelleştirme" kapsamına alınamadığından bu yapılamamıştı. İnşaatın sahibi olan TCDD 18 milyona varan maliyetli tesisi o haliyle satışa çıkarmış, çok düşük teklifler gelince, yasa gereği maliyetinden aşağı satamayacağından satış gerçekleşmemişti. Daha sonra, tütün deposu olarak Tekel'e kiraya verilen ana bina, "sabotaj" olduğu mahkeme kararıyla da kesinleşen, ancak failleri bulunamayan bir yangından hasar görmüştü.

Geçtiğimiz yıllarda TCDD'nin vergi borcuna karşılık Maliye Bakanlığı'na devredilen tesis, buradan da kamuoyunda "peşkeş" diye de adlandırılan çok düşük fiyatlarla satışa olanak veren "özelleştirme" kapsamında satılabilmesi için, "özelleştirme" kapsamına alınmış ve tasfiye halindeki Sümer Holdinge devredilmişti.

18 milyon dolar maliyeti olan tesis geçtiğimiz günlerde Özelleştirme İdaresi'nce, 1.5 milyon dolarlık geçici teminat karşılığında verilecek teklifler doğrultusunda satışa çıkarıldı. Bunun için tanınan süre 30 Ekim 2008.

Elazığ'da, bütünüyle bu tesisin altyapısının uygun olduğu bir kamyon fabrikası kurulurken, Malatya elindeki tesisi "yok pahasına" satmaya çalışıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız