SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bedeli Hazineden Karşılansın'

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:06:13
'Bedeli Hazineden Karşılansın'
A- A+ PAYLAŞ

TBMM İdare Amiri Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Malatya'daki kayısı üreticilerinin don felaketinden kaynaklanan zararlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge görüşmelerinde söz aldı. 

Öz, konuşmasında, “Sigorta poliçesi yaptıran kayısı üreticilerimizin poliçe bedellerinin tamamının Hazine tarafından karşılansın. Diğer bir konu, çiftçilerimizde mutlaka sigorta alışkanlığının yaygınlaşması için en azından bir sonraki yıl, 2014-2015 yılına tekabül eden yıl içerisinde çiftçilerimizin poliçe yaptırabilmesi için de belli bir kaynak gerekiyor. Ben bunu Sayın Tarım Bakanımıza arz ettim. En azından tarım sigortalarında şu anda devlet desteği yüzde 50 ve yüzde 67 olmakla beraber, bu yıla mahsus olmak üzere, sigorta poliçesi yaptıran kayısı üreticilerimizin poliçe bedellerinin tamamının hazine tarafından karşılanmasının mümkün olup olmadığı noktasında mutlaka bir çalışma yapılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü Malatya kayısı çiftçisi, kayısı üreticisi poliçe yaptırabilmek için de hakikaten bu sene ciddi manada sıkıntı yaşamaktadır. Bu konuda da mutlaka bir çalışma yapılması gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Bizim ortalama 35-40 bin civarında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçimiz var ama yaklaşık 15 bin civarında poliçe yaptırmış. Çiftçilerimiz genelde hasar olmadığı yıl "Ne de olsa bu yıl hasar olmadı, bir sonraki yıl da olmaz" düşüncesiyle poliçe yaptırmıyorlar. Bizim, mutlaka, çiftçilerimizin poliçe yapma noktasında bu seneye mahsus olmak üzere, en azından hazine tarafından karşılanan yüzde 50'lik ve yüzde 67'lik kısmının bedelinin bir yıla mahsus olmak üzere, hazine tarafından karşılanması üzerinde bir çalışma yapmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

Öz, "Bunun haricinde, çiftçilerimizin, yine, Bakanlar Kurulu kararıyla, gerek Ziraat Bankasına gerekse de Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi mümkün olmuştur. Temennimiz odur ki, inşallah, bu çiftçilerimiz bu tür hasarlarla bir daha karşı karşıya kalmasınlar. Ama Malatya çiftçisine bir defaya mahsus olmak üzere. Belki bu, Bakanlar Kurulu kararından bu yetki alınıp kanunla da düzenlenebilir. Çünkü Bakanlar Kurulu kararı olduğunda her yıl, bu şekilde, nerede bir hasar olduğunda Hükumetimiz bu parayı ödüyor. Dolayısıyla "Biz tarım sigortası niye yaptıralım?" düşüncesi de oluşabiliyor. Bu tarım sigortası, TARSİM kurulmuşsa, bunun da ayakta kalması gerekiyor. Ama her hasar olduğunda hazine bu ödemeyi yaptığında ne oluyor? "Ne de olsa hasarı devlet, hazine ödüyor; niye sigorta yaptıralım?" düşüncesi de gelebiliyor" dedi.

Öz, daha sonra özetle şunları söyledi:

“O yüzden, bir defaya mahsus olmak üzere, çiftçilerimizin belli miktarda desteklenmesi gerektiğine inanıyorum ve bu olmazsa bile akabinde de mutlaka sigorta bedellerinin hazine tarafından karşılanmasını talep ediyoruz.“

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız