SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bedo'nun Kitabı Çıktı

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:56:11
'Bedo'nun Kitabı Çıktı
A- A+ PAYLAŞ

1993 yılında 56 yaşında iken bir kalp krizi sonucu hayatını kaybeden, Malatyalı söz yazarı, besteci ve yorumcu, cümbüş ustası, "Topal Bedo" ve "Bedo" lakaplarıyla da bilinen merhum Bedri Karahan’ın, Nezir Kızılkaya tarafından kaleme alınan biyografisinin anlatıldığı GİDENİN ÜÇÜ GÜZEL “BEDO” adlı kitap Renk Kültür ve Sanat Derneği yayını olarak çıktı. 

Yaşadığı dönemde özellikle 1970’lerin başlarında yaptığı plaklar ile ulusal çapta tanınan bir sanatçı olan sanatçı daha çok “Bedo” adıyla bilinmekte ve usta bir cümbüş sanatçısı olarak kabul edilmekteydi. Plaklarına da okuduğu Zelho, Gidenin Üçü Güzel, Adana Yolları, Sema, Mapushane, Kerneğin Tepeleri önemli eserlerinden ilk akla gelenleridir.

Kitap için Bedri Karahan’ın çocukları ile beraber yaklaşık 1 yıldır çalışma yaptıklarını söyleyen kitabın yazarı Nezir Kızılkaya, kitap ile ilgili olarak şu bilgileri verdi.

"Yaşı 40-45’in üzerinde olan her Malatyalının yakından tanıdığı, ancak genç kuşaklar tarafından yeterince tanınmayan, yaşadığı dönemde yaptığı 20’den fazla plakla ulusal gündemde de adından söz ettiren Bedri Karahan ya da Malatyalıların deyişiyle “Bedo” Malatya yerel müziğinin en önemli sanatçılarından birisi olma özelliğini taşımaktadır. Geride 50’den fazla eser bırakmış, bütün yurt çapında türküleri söylenen bu romantik ve duygu yüklü sanatçının hatıralarının ve eserlerinin onunla beraber bu dünyadan göçüp gitmesine gönlüm razı olmadı. Yaşadığı ve sanatını icra ettiği yıllarda ulusal çapta tanınan bir sanatçının ve yaptıklarının bugün de bilinmesi ve dinlenmesi için ortaya koyduğum bu eser vasıtasıyla herkesin onu daha iyi tanıyacağını ve anlayacağını umut ediyorum. Bu bağlamda onun isminin ve eserlerinin hayatın girdabı içerisinde kaybolup gitmesine engel olmanın, onun ve eserlerinin genç kuşaklar tarafından da bilinir hâle gelerek, sonraki kuşaklara da onun sesini aktarmanın önemli bir görev olduğunu düşünüyorum. Vefatının üzerinden 20 yıldan fazla bir süre geçmiş, onu yakından tanıyanların da çoğu bu dünyadan göçüp gitmişken, Bedo’ya olan sevgi ve saygımın da bana kazandırdığı motivasyon ile en azından benzer şekilde diğer sanatçılarımızın da hakkında bir şeyler yazılmasının önünü açtığıma inanıyorum. “Eyvanların Assolisti Bedo”yu tekrar assolist olarak sahneye çıkartmanın onun kıymetini bilen Malatyalılar için oldukça mutluluk verici olduğunu düşünüyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız