SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Begüm Cinayetinde 2 Tahliye..

A- A+ PAYLAŞ

Üniversite öğrencisi Begüm Kartal’ın öldürülmesiyle ilgili davanın ikinci duruşmasında, tutuklu 3 sanıktan 2’si hakkında tahliye kararı çıktı. Davada, cinayet sanığı olarak yargılanan şahıs dışında tutuklu kalmazken, son duruşmada katil sanığının 17 yaşındaki kız kardeşinin anlattıkları da, izleyenleri şaşırttı. Jandarmaya yaptığı telefon ihbarıyla ilgili araştırmalar sonucunda, şüphelerin akrabaları olan sanıklara yönlenmesine yolaçtığı anlaşılan genç kızın anlattıkları, kendi özel yaşamıyla ilgili ilginç detaylar içeriyordu.

OLAY..
Malatyasporlu eski futbolcu ve işadamı Hasan Kartal ile Eczacı Nazan Kartal'ın tek çocukları olan Begüm Kartal, aile tanıdıkları olan Özyavuz'ların kızının, bu ailenin Adagören sınırlarındaki bahçe evinde 28 Ağustos 2005 gecesi yapılan kına töreninde açılan ateş sonucu başından vurularak ölmüştü.

Yaygın basında da geniş bir şekilde yeralan olayla ilgili araştırmalar Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu olay için görevlendirdiği Cumhuriyet Savcısı ve Jandarma tarafından uzun süre devam ettirilmiş, daha sonra yakalanan 21 yaşındaki Osman U. katil sanığı, akrabası 20 yaşındaki Mehmet D. cinayete yardım etme suçlamasıyla 5 Ocak 2006 tarihinde tutuklanmışlardı. Katil sanığı Osman U.'nun, olayın meydana geldiği köyde oturan amcası 40 yaşındaki Yaşar U. da, suç delillerini yok etme ve değiştirme suçlamasıyla 6 Mart 2006'da tutuklanmıştı.

Cumhuriyet Savcısı Murat Bağlamaç; 3 sanıktan Osman U. hakkında "Olası Kasıt İle Adam Öldürme", Mehmet D. hakkında "Olası Kasıt İle Adam Öldürme Suçuna Yardım Etme", Yaşar U. hakkında ise "Suç Delillerini Yok Etme Değiştirme" suçlamasıyla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açmıştı. Osman U.'nun 25 yıla kadar, Mehmet D.'nin 15 yıla kadar, Yaşar U.'nun ise 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

Geçtiğimiz ay yapılan ilk duruşmada, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmemişlerdi.

İKİNCİ DURUŞMA..
Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında; katil sanığı Osman U.’ya suçta yardım etmekle suçlanan akrabalarından Mehmet D. ile suç delillerini karartmak suçlamasıyla yargılanan amcası Yaşar U. hakkında tahliye kararı çıktı.

2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmada bazı tanıklar dinlendi. İlk duruşmada ve iddianamede jandarmanın haber elemanı olduğu belirtilen, cinayetin çözümü aşamasında kendisinden yararlanılan ve davada tanık olarak yer alan Gökhan K.’nın babası Mehmet K., sanık yakınlarınca tehdit edildikleri yolundaki haberleri yalanlarken, oğlunun işsiz ve piyasaya borçlu olduğunu, ayrıca cinayetla ilgili soruşturmaya katkısı nedeniyle herhangi bir para ödülü almadığını söyledi.

Tutuklu sanıklardan Mehmet D.’nin ağabeyi ise, Gökhan K.’nın kardeşine para teklif edip tehditte bulunduğunu öne sürdü.

İDDİANAME VE KATİL SANIĞININ KIZ KARDEŞİ..
Duruşmada, katil sanığı Osman U.’nun 17 yaşındaki kız kardeşi Sümeyye U. da tanık olarak dinlendi.

Olayla ilgili iddianamede, Sümeyye U. ile ilgili olarak, “..Şüpheli Osman U.’nun kız kardeşi olan Sümeyye U.’nun, 15.10.2005 tarihinde Battalgazi ilçe Jandarma komutanlığının.. numaralı hattını 0 536.. numaralı hattı ile arayarak olayla ilgili ihbarda bulunacağını belirttiği ancak konuşmaların tam olarak anlaşılamadığı, 17.10.2005 tarihinde jandarma tarafından arandığında ‘düğün evinin oğlu olan uzun boylu erkek şahpıs ile yanındaki arkadaşının aşırı alkollü oldukları, 2 el içeriden 1 el dışarıdan ateş ettikleri, kendisinin düğüne davetli olduğu halde gitmediğini, ölen kızın yerinde kendisinin olabileceğini düşünerek yardımcı olmak istediğini, ancak tehdit aldığını, ayrıca olaya karışan 3 şahsında tehdit aldığını söylediği, daha sonraki aramalarında İ.K., S.K. ve A.A. isimli kişilerin ölen kızı rahatsız ettiklerini söylediği, jandarma ekipleri ile yüz yüze yaptığı görüşmede, ‘düğün sahibinin oğlu olan kişi Begüm Kartal’ı düğün esnasında dansa davet etmiş ancak kız kabul etmediğinden kıza birazdan dananın kuyruğu kopacak göreceksin’ demiş olayda bundan sonra olmuş dediği, C. Başsavcılığımızca tanık olarak ifade verdiğinden kendisine 3 kişinin 185 milyon para verdiğini ihbarda bulunmasını istediklerini, bu nedenle ihbarda bulunduğunu, Begüm Kartal’ın vurulması olayı ile ilgili herhangi bir bilgisinin olmadığını belirttiği, bu nedenle 2 kez şüpheli olarak ifadesinin alındığı, bir kez de yazılı beyanda bulunduğu, en son 23.12.2005 tarihinde şüpheli olarak alınan ifadesinde ise tüm beyanlarının yalan olduğunu, jandarmayı oyalamak için bu şekilde beyanlarda bulunduğunu beyan ettiği, Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinden alınan rapora göre Sümeyye U.’nun herhangi bir akıl hastalığının bulunmadığının tespit edildiği, Sümeyye U. hakkındaki evrak tefrik edilerek... hz. Sırasına kaydının yapıldığı ve hakkında suç uydurmak suçundan dolayı dava açıldığı..” şeklinde ifadeler yeralmıştı.

İddianamede, ayrıca Sümeyye U.’nun verdiği ihbarların araştırılması sırasında, sanıklardan Mehmet D.’nin isminin saptandığına dair de bir bilgiye yer verilmişti. Ve bu şahısla ilgili genişletilen soruşturmada, Osman U. adlı katil sanığına ulaşılmıştı.

KIZIN MAHKEMEDEKİ İFADESİ..
Osman U.’nun kız kardeşi, Yaşar U.’nun da yeğeni olan Sümeyye U., ikinci duruşmada tanıklık yaptı.

Olayla ilgili hiçbirşey bilmediğini öne süren Sümeyye U., ihbarda bulunmanın aklından geçmediğini, ancak teyzesinin kızı olan Y.’nin kendisini yönlendirdiğini iddia etti ve “Jandarma ile dalga geçip oyun yapalım dedi. Ben nasıl olur dedim, o İstanbul’da her zaman yapıyorum dedi. Benim İstanbul’da gezdiğim iki şahıs var birinin ismi M.’dır. Bunları söyleyelim, ayrıca bize para verirler.. Bu fikir benim de aklıma yattı, parayı verirlerse konuştuğum erkek olan E.’ye kaçarım diye düşündüm. Sabah oldu, 156’yı aradık. Begüm olayı ile kimin ilgilendiğini sorduk, bize başka numara verdiler, o numarayı aradık. Olayı bildiğimizi söyledik, telefonu kapattık. Bunu 3-4 kez yaptık. Teyzemin kızı bizde 3 gün kalıp köye gitti, ben 10 gün telefonumu kapalı tuttum. “ dedi.

Sümeyye U., ifadesinde erkek arkadaşı E. ile buluştuğunu, geceyi dışarda oturarak geçirdiklerini, bu yüzden sorun çıktığını, ailesinin kendisine kızdığını, 2-3 gün sonra savcılıktan çağrıldığını, telefonla ilgili olduğunu söylediklerini, adliyeye giderken yolda babasının kendisini öldürüp baraja atacağını söylediğinin, bunun üzerine savcıya ne söylediğini hatırlamadığı ifadeyi verdiğini, sonra babası savcının yanına girdikten sonra kaçıp, üst geçidin oraya gittiğini, erkek arkadaşını aradığını, burada birinin arkadaşını tehdit ettiğini, erkek arkadaşından dolayı ailesiyle sıkıntı yaşadığını, “bekaret muayenesi”ne götürüldüğünü, ardından tekrar adliyeye çağrıldığını ve burada yazılı olarak "aklına gelen yalan yanlışı yazıp" ifade olarak verdiğini, farklı ifadeleri ve girdiği bunalım nedeniyle Elazığ “deliler hastanesi”nde 1 hafta tedavi gördüğünü, ağabeyinden sonra amcasının da tutuklanması yüzünden ailesince suçlandığını, intihar etmeyi düşündüğünü, tutuklu olan ağabeyinin zaman zaman yalan söylediğini, birini öldürdüğünü söyleyip hava attığını anlattı. Sümeyye U., ağabeyinin "siyah renkli" silahı olduğunu Mehmet D.'ye gösterdiğinde gördüğünü de ifadesinde belirtti.

Kız kardeşinin ilginç ifadesi üzerine kendisine soru yöneltilen katil sanığı Osman U., E. adlı şahısla ilişkisinden dolayı bu şahıs ile kız kardeşini ve amcasından aldığı kuru sıkı tabanca ile tehdit ettiğini, sağda solda öldürdüğünü söylediği kişinin kız kardeşiyle dedikodusu çıkan E.adlı şahıs olduğunu, böyle söyleyip ailesinin adını temize çıkarmaya çalıştığını öne sürdü.

Bu ifadelerin ardından söz alan Kartal ailesinin avukatları, Yaşar U. hakkında suç delillerini yok etme ve değiştirmeden dolayı dava açılmış olmasına rağmen, bu kişinin Osman U.’nun öldürme eylemine ortak olduğu kanaatini taşıdıklarını, bu nedenle öldürmeye iştirakten hakkında ek iddianame düzenlenmesi için mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını istediklerini söylediler. Ve ayrıca, bazı tanıklar hakkında da “yalancı tanıklıktan” işlem yapılması talebinde bulundular.

Sanıklardan Yaşar U.’nun avukatı, müvekkilinin suçlandığı olayla ilgili ceza verilse dahi yasada öngörülen cezanın tutukluluk süresince infaz edilmiş olduğunu, ayrıca katil sanığı Osman U.’nun cinayeti işlediğine dair yeterli delil olmadığından beraatini ve tahliyesini istediklerini söyledi.

Cumhuriyet savcısı, Yaşar U. hakkında ek iddianame düzenlenmesi ve suç duyurusu talebinin reddini, tutuklu 3 sanık hakkında kuvvetli suç şüphesi bulunması, delil durumu nedeniyle sanıkların tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi.

Mahkeme ise; gelmeyen tanıkların bir sonraki duruşmaya zorla getirilmeleri, Yaşar U. hakkında öldürmeye iştirakten, tanık Bayram Y. hakkında yalancı tanıklıktan işlem yapılmasına yer olmadığı, sanık Yaşar U.’ya atılı suç delillerini yok etme ve değiştirmeden ibaret suç yönünden yasada öngörülen ceza miktarı gözetilerek bu suçtan tahliyesi, yine sanıklardan Mehmet D.’nin üzerine atılı suçun niteliği ile ilgili dosyadaki delil durumu nedeniyle bu şahsın da tahliyesi, diğer sanık Osman U.’nun aleyhine kuvvetli suç şüphesinin bulunması ve delil durumu nedeniyle tutukluluk halinin devamı kararıyla, duruşmayı 20 Temmuz gününe erteledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız